Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Μέτωπο Κομισιόν - Ευρωπαϊκού νότου κατά γερμανογαλλικού άξονα στο Eurogroup

Οι προτεινόμενες αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ήταν το θέμα που κυριάρχησε στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών τάχθηκε υπέρ της αύξησης των πόρων του, αλλά και η διεύρυνση της λειτουργίας του ώστε να μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα ή να δανείζει τα κράτη-μέλη προκειμένου να επαναγοράζουν τα ομόλογά τους.

Σημαντική θεωρείται η δήλωση του αρμόδιου Επίτροπου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν, ο οποίος  αφού χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας την αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων του Ταμείου, από τα 250 δισ. ευρώ στα 440 δις. ευρώ, ζήτησε τη μείωση του κόστους δανεισμού  με μείωση των επιτοκίων για Ελλάδα και Ιρλανδία, ώστε να μπορέσει να εξυπηρετηθεί το δημόσιο χρέος. Ο Φινλανδός επίτροπος είπε ότι πρέπει αυτό να γίνει για τη διασφάλιση της σταθερότητας της ευρωζώνης. Είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν παίρνει σαφέστατη θέση υπέρ της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού και τη συνδέει με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Υπέρ της αύξησης των πόρων και της μεγαλύτερης ευελιξίας του Ταμείου, τάχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λουκ Φρίντεν, ο οποίος υποστήριξε ότι η ευρωζώνη πρέπει να στηρίξει περισσότερο τις προσπάθειες της Ελλάδας και της Ιρλανδίας να μειώσουν τα ελλείμματά τους.

Με τον τρόπο αυτό πολλαπλασιάζονται και  οι πιέσεις προς τη Γερμανία για αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μείωση του κόστους δανεισμού για Ελλάδα και Ιρλανδία. Συναινετική απόφαση αναζητεί το Βερολίνο στο θέμα του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ άρχισε να ξεκαθαρίζει το «τοπίο» αναφορικά με τις θέσεις των κρατών-μελών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνολικής απάντησης της ευρωζώνης στην κρίση δημοσίου χρέους, που αναμένεται να αποφασιστεί στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (24-25 Μαρτίου). Προηγουμένως, στις 11 Μαρτίου οι ηγέτες της ευρωζώνης θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις απόψεις τους.

Η μοναδική χώρα η οποία αντιδρά προς το παρόν στην αύξηση των πόρων του Ταμείου και στη μεγαλύτερη ευελιξία του είναι η Γερμανία με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγανγκ Σόιμπλε να ισχυρίζεται πως μια απόφαση προς αυτήν την κατεύθυνση θα έστελνε λανθασμένο μήνυμα για την κατάσταση στην ευρωζώνη. Ωστόσο, εμφανίστηκε κι αυτός ανοικτός να συζητήσει το θέμα με τους εταίρους, δεδομένου ότι, όπως είπε, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη εαρινή Σύνοδο Κορυφής.

Η Γερμανία εμφανίζεται διστακτική για διαπραγματευτικούς λόγους, αφού συνδέει τις αλλαγές στο Ταμείο με την έγκριση του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας», δηλαδή της πρότασης που έκανε μαζί με τη Γαλλία για στενό συντονισμό της οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη. Οπως είναι γνωστό ο γαλλογερμανικός άξονας ζητεί μεταξύ άλλων την κατάργηση της ΑΤΑ στους μισθούς, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς και προσέγγιση των συντελεστών φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων. Ζητεί επίσης να μπει «φρένο» στο δημόσιο έλλειμμα με νομοθετική ή συνταγματική ρύθμιση σε όλα τα κράτη-μέλη, ώστε να καταστεί απαγορευτική η υπέρβαση προκαθορισμένων ανώτατων ορίων.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!