Οι αποκρατικοποιήσεις, το ξεπούλημα και τα όρια της τρόικας
Αλυσιδωτές αντιδράσεις, με έντονη την πολιτική χροιά προκάλεσαν στο περασμένο διήμερο οι ανακοινώσεις των εκπροσώπων της τρόικας, που ζήτησαν με τρόπο επιτακτικό να προχωρήσει η Ελλάδα σε αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία προκειμένου να καλύψει μέρος του εξωτερικού της χρέους. Ο τρόπος με τον οποίο εκφράστηκαν σε συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι της τρόικας προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού που έκανε «διαβήματα» στο ΔΝΤ και την ΕΕ, αλλά και ιδιαίτερα σκληρές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή και του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Πάντως, προς εκτόνωση φαίνεται ότι βαίνει η όλη υπόθεση, καθώς οι ξένοι εμπειρογνώμονες πραγματοποίησαν αρκετά πίσω βήματα, διευκρινίζοντας με επίσημη ανακοίνωση ότι τα λεγόμενα τους παρεξηγήθηκαν.
Στην ανακοίνωση των εκπροσώπων της τρόικας επισημαίνεται ότι:
-«Διαπιστώσαμε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας παραμένει σε καλό δρόμο και «επισημάναμε ότι συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων της, δηλαδή της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της αποκατάστασης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας».
-«Η συνεργασία μας σε αυτήν την προσπάθεια βασιζόταν πάντα και εξακολουθεί να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη».
-Οι τρεις Οργανισμοί μας σέβονται απόλυτα τις αρμοδιότητες και τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης σε όλους τους τομείς λήψης οικονομικών αποφάσεων, ο δε ρόλος μας συνίσταται στην παροχή συμβουλών και υποστήριξης προς την Κυβέρνηση μέσω της εξέτασης εναλλακτικών λύσεων κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων».
-«Είναι λυπηρό εάν κάποια στιγμή σχηματίστηκε διαφορετική εντύπωση. Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και σεβόμαστε απόλυτα τις αξιοσημείωτες προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες αυτές».
Πως ξεκίνησε η κόντρα
Όλο το θέμα ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, όταν τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν σφόδρα (ζητήθηκε η παραίτηση Παπακωνσταντίνου από τη ΝΔ) στα όσα είχαν δηλώσει οι εκπρόσωποι των δανειστών μας Ντερούζ, Τόμσεν, Μαζούχ περί πραγματοποίησης αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις ευρώ την επόμενη τετραετία, αλλά και περί «ασθενούς αντίστασης των περισσοτέρων Ελλήνων στα μέτρα, γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι συμφωνούν». «Φωτιά» είχε βάλει πριν από αυτούς ,ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα κ. Μ. Τράα παρακινώντας την ελληνική κυβέρνηση «να ανταλλάξει χρέος με κρατική περιουσία», θέμα το οποίο ήταν εκτός γραμμής ΔΝΤ.
Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, αλλά και της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτα τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη των εκπροσώπων της τρόικας την Παρασκευή και ζητώντας την άμεση παρέμβασή τους για επανόρθωση.
Ο κ. Στρος Καν φέρεται να εξέφρασε στον Έλληνα πρωθυπουργό την κατανόησή του προς το πνεύμα των επισημάνσεών του και τον σεβασμό του προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.
Παπακωνσταντίνου: «Εμείς αποφασίζουμε»
«Τουλάχιστον άστοχες» χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν Σ. Ντερούζ σε κυριακάτικες εφημερίδες, στην οποία συστήνει στην Αθήνα μεταξύ άλλων την πώληση παραλιών, του Ελληνικού και της ΔΕΗ.
Η απόφαση για «αξιοποίηση, και όχι εκποίηση» της δημόσιας περιουσίας είναι επιλογή της κυβέρνησης και θα γίνει συντεταγμένα, αναφέρει ο υπουργός σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή, με φόντο τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί νωρίτερα για τις δηλώσεις των αξιωματούχων της τρόικας στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αξιωματούχου που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή στο ΒΗΜΑ, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει: «Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης, είναι μια επιλογή που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, αλλά και στη μείωση του σημερινού τεράστιου χρέους της χώρας». Η αξιοποίηση, λέει ο υπουργός, είναι επιλογή της κυβέρνηση που προωθείται παράλληλα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, «το οποίο έχει αποφασιστεί από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα - με σταθερότητα, απόλυτη διαφάνεια, με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».
«Αξιοποιούμε ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, δεν εκποιούμε δημόσια γη» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας πως η κυβέρνηση, και «ουδείς άλλος» παίρνει συντεταγμένα αυτές τις αποφάσεις. «Γι’ αυτό και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε κυριακάτικες εφημερίδες είναι το λιγότερο άστοχες, και σίγουρα ανακριβείς» καταλήγει η ανακοίνωση.
Κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Έχουμε ανάγκη, αλλά έχουμε και όρια»
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτη τη συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της τρόικας. "Τους ζητήσαμε να βοηθήσουν και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δεν ζητήσαμε όμως από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον ρόλο τους. Και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας" αναφέρει ο κ. Πεταλωτής και τονίζει: "Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει η κυβέρνηση έχει ήδη επίσημες ανακοινώσεις καθώς και λεπτομερή σχεδιασμό σε βάθος πολλών ετών για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους και υπογραμμίζει ότι αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!