Χρηματιστηριακή άνοδος και κόντρες short - long στο Λονδίνο - Χρηματιστηριακή αισιοδοξία στον ευρωπαϊκό νότο
Χρηματιστηριακή άνοδος και κόντρες short - long στο Λονδίνο
Ή αυτοί ή εμείς. Αυτό είναι το σύνθημα που επικρατεί στα λονδρέζικα dealing rooms. Ο πόλεμος μεταξύ "short" και "long" έχει φουντώσει και καμία από τις δυο πλευρές δεν φαίνεται να παραδίδει εύκολα τα όπλα. Οι "σορτάκηδες", αυτοί δηλαδή που παίζουν την αγορά προς τα κάτω, ένιωθαν ικανοποιημένοι, καθώς τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν βρεθεί σε δεινή θέση λόγω της ανοδικής πορείας του ΧΑ. Από την πλευρά τους όσοι είχαν τοποθετηθεί long στα ελληνικά blue chips ήταν ανήσυχοι, αλλά επέμεναν πως το ελληνικό χρηματιστήριο έχει μπροστά του θετικά νέα, που αναπόφευκτα θα το οδηγήσουν σε υπεραπόδοση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι "σορτάκηδες" βλέποντας τα spreads και τα CDS στον ευρωπαϊκό νότο να διευρύνονται (σε νέο ιστορικό υψηλό το κόστος δανεισμού στην Πορτογαλία), βρήκαν πρόσφορο έδαφος να κάνουν το παιχνίδι τους στα χρηματιστήρια της περιοχής, δημιουργώντας ισχυρούς τριγμούς στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Και φυσικά η ελληνική αγορά ενδείκνυται για τέτοιου είδους κερδοσκοπικά παιχνίδια και μέσα σε λίγη ώρα και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια τα hedge funds προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις. Όμως οι "long" διαμηνύουν πως το παιχνίδι δεν έχει κριθεί και μάλιστα υποστηρίζουν πως οι "σορτάκηδες" θα κάψουν τα χέρια τους. Φαίνεται λοιπόν πως θα υπάρξει άγριος πόλεμος τις επόμενες ημέρες μεταξύ "short" και "long" για τον έλεγχο της ελληνικής αγοράς. Αυτό που φαίνεται να ζητάνε οι αγορές από τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι να υπάρξουν ξεκάθαρες αποφάσεις για την κρίση χρεών. Διαφορετικά, όσο διατηρείται η αοριστολογία, οι κερδοσκόποι θα έχουν την ευκαιρία να προκαλούν κλυδωνισμούς στα χρηματιστήρια και στα ομόλογα.
Χρηματιστηριακή αισιοδοξία στον ευρωπαϊκό νότο
Οι περισσότερο χρεωμένες χώρες της Ευρώπης είναι οι μεγάλοι νικητές στις αγορές φέτος, σηματοδοτώντας ότι οι επενδυτές έχουν πειστεί από τις διαβεβαιώσεις των ηγετών της περιοχής ότι το ενιαίο νόμισμα θα επιβιώσει τελικά. Οι μετοχές στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, που το 2010 είχαν τις χειρότερες επιδόσεις στις ανεπτυγμένες αγορές, έχουν κερδίσει 12 % κατά μέσο όρο φέτος. Συγκεκριμένα ο IBEX 35 της Ισπανίας και ο FTSE ΜΙΒ της Ιταλίας έχουν το καλύτερο ξεκίνημα από το 1998, ενώ το ΧΑ στην Ελλάδα σημειώνει τη μεγαλύτερη του άνοδο από το 1999 σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Ενώ τον περασμένο μήνα το 59% των ερωτηθέντων σε έρευνα του Bloomberg ανέφερε ότι τουλάχιστον ένα έθνος θα αφήσει το ευρώ μέσα σε πέντε χρόνια, οι μετοχές δείχνουν ότι οι επενδυτές γίνονται όλο και λιγότερο ανήσυχοι για την κρίση στην περιοχή.
"Το ράλι τροφοδοτείται από τη ζήτηση για τις φθηνότερες αγορές, αλλά και την στήριξη του ευρώ από την Γερμανίδα Καγκελάριο Άngela Μerkel και τον Γάλλο πρόεδρο Νicola Sarkozy, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co και την SVG Investment Managers. "Οι πολιτικοί προσπαθούν από κοινού για την επιβίωση του ευρώ," δήλωσε ο Michael Barakos στο Λονδίνο, του οποίου τα κέρδη από το JPMorgan Εurope Strategic value fund έχουν ξεπεράσει το σύνολο του 2010, χάρη στην ισπανική Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA. "Πολλοί άνθρωποι είχαν πετάξει την πετσέτα, όσον αφορά την Ευρώπη. Δεν έχει σημασία η αποτίμηση, δεν ήθελαν να αναλάβουν κανένα κίνδυνο εδώ. Οι άνθρωποι ξεχνούν η αγορά δεν είναι μόνο οικονομική, είναι πολιτική". Η τάση έχει αντιστραφεί φέτος, καθώς η οικονομία βελτιώνεται και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αυξάνουν τα μέτρα που είχαν σχεδιάσει πέρσι κατά τη διάσωση Ελλάδας και Ιρλανδίας.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν στις 11 Μαρτίου για να συζητήσουν τις ενέργειες που μπορεί να περιλαμβάνουν μείωση των επιτοκίων των δανείων διάσωσης και την δυνατότητα στο EFSF να αγοράσει χρέος απευθείας από τα κράτη μέλη. To ΧΑ στην Ελλάδα έχει σημειώσει άνοδο 15 % το 2011 και ο δείκτης FTSE της Ιταλίας έχει κάνει ράλι 13%, καθιστώντας τις χώρες αυτές στις αγορές με τις καλύτερες επιδόσεις ανάμεσα 24 αναπτυγμένες αγορές παρακολουθούνται από το Bloomberg.
"Το σχέδιο για το ευρώ είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο αυτό που μπορεί να σκέφτονται κάποιοι άνθρωποι των αγορών", σημείωσε ο Andrew Goodwin, διευθυντής του SVG European Focus fund. "Η Γερμανία και η Γαλλία θα κάνουν ό, τι μπορούν να δουλέψει το ευρώ". Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης συνέπεσε με την καλύτερη από τις προβλέψεις οικονομικών στοιχείων που προέρχονται από τις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής. Ο δείκτης Ifo της γερμανικής επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε τον Ιανουάριο στο υψηλότερο σημείο από το 1991. Ενώ και ο δείκτης του γαλλικού επιχειρηματικού κλίματος σημείωσε άνοδο. Η Ιταλία και η Πορτογαλία επέστρεψαν στην ανάπτυξη το 2010 και η Ισπανία θα επεκταθεί το 2011, σύμφωνα με προβλέψεις του Bloomberg. Η ελληνική οικονομία, η οποία έπεσε σε ύφεση κατά το δ' τρίμηνο του 2008, προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 2,7 % φέτος, μετά τη συρρίκνωση περίπου 4 % το 2010. "Τα κέρδη στις ελληνικές και ιταλικές μετοχές αποτελούν επίσης σημάδι μιας στροφής των διαχειριστών κεφαλαίων σε όλο τον κόσμο, που αναζητούν υποτιμημένα περιουσιακά στοιχεία, εν μέσω της αυξανόμενης αισιοδοξίας ότι η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα στηρίξει την οικονομική επέκταση", σύμφωνα με τον James Barber του Russell Investment Group στο Λονδίνο.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!