Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η ελληνική οικονομία

Εξασφαλισμένη η τέταρτη δόση του δανείου, υπογράφεται ο νέος μηχανισμός στήριξης, αλλά…υπάρχουν και κρίσιμες παρατηρήσεις από τους ξένους εμπειρογνώμονες…

Σε κρίσιμο «σταυροδρόμι», όσον αφορά στις εκτιμήσεις της τρόικας,  βρίσκεται και πάλι η ελληνική οικονομία.  Οι ξένοι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι απαιτούνται περισσότερες ενέργειες για να χτυπηθεί στη ρίζα του το ακανθώδες πρόβλημα της φοροδιαφυγής, από την επίλυση του οποίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η αναμενόμενη εισροή εσόδων προς τα κρατικά ταμεία. Στις παρατηρήσεις τους περιλαμβάνονται ακόμα οι καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και της καθιέρωσης του ενιαίου μισθολογίου.

Τα δυσκολότερα έρχονται από σήμερα, καθώς οι επικεφαλής της τρόικας (Ντερούζ, Μαζούχ, Τόμσον) βρίσκονται στην Αθήνα.

Οι 3+1 στόχοι

Όλες πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι  η τέταρτη δόση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ η συμφωνία για το νέο Μηχανισμό Στήριξης θα υπογραφεί στις 25 Μαρτίου.  Οι δανειστές έχουν θέσει στο υπουργείο Οικονομικών 3+1 βασικούς στόχους.

Κατά πρώτον, επιθυμούν να υπάρξει μείωση των μισθών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ξεκάθαρα στη ΝΕΤ ότι «Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του, και μέρος αυτής περνάει και μέσω του κόστους εργασίας».Για την επίτευξη αυτού των παραπάνω στόχων, η τρόικα πιέζει για την επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, να θεσπιστεί το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και να εφαρμόσουν οι διοικήσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ την εντολή του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Κατά δεύτερον η τρόικα επισημαίνει την ανάγκη ένταξης της παραοικονομίας στην επίσημη οικονομία. Για το σκοπό αυτό, επισπεύδεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Θέμα προτεραιότητας για την κυβέρνηση είναι η κάρτα πληρωμών και η κάρτα για την αυτόματη είσπραξη του ΦΠΑ. Οι εντολές του υπουργείου Οικονομικών προς τις ΔΟΥ είναι να ασχοληθούν με όσους δεν πληρώνουν.

Κατά τρίτον η κυβέρνηση πιέζεται από τους δανειστές να «σπρώξει» τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας. Όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις θα κληθούν να θέσουν στόχους, τους οποίους και θα πρέπει να πετύχουν. Η τρόικα εκτιμά ότι μια αύξηση της παραγωγικότητας σε ποσοστό 30% είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να μπορέσει η Ελλάδα να γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Τέλος, για να συρρικνωθεί περαιτέρω ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, πέραν του κανόνα 5 φεύγουν ένας προσλαμβάνεται,  θα πρέπει να αναμένεται η ευθεία οπισθοχώρηση του κράτους από τομείς στους οποίους μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται.

Παρεμβάσεις στην τριετία  2012 – 2014

  • ΔΕΚΟ: Προκρίνονται σε ζημιογόνες ΔΕΚΟ αύξηση των τιμολογίων προκειμένου να περιορισθούν τα κόστη, μείωση των επιδοτήσεων στους συγκοινωνιακούς φορείς, πάγωμα προσλήψεων, συρρίκνωση προσωπικού, περιορισμός λειτουργικών δαπανών, μείωση του μισθολογικού κόστους, αλλά και κατάργηση μη παραγωγικών φορέων.
  • Ενιαίο μισθολόγιο: Στην εξοικονόμηση δαπανών 1 δισ. ευρώ στοχεύει η κυβέρνηση μέσω του ενιαίου μισθολογίου, που θα εφαρμοστεί στο Δημόσιο από την 1η Ιουλίου 2011. Η μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά περίπου 0,5% με 0,7% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση θα επέλθει μέσω της μείωσης ή ακόμα και της κατάργησης των επιδομάτων, των μετατάξεων ή απλών μετακινήσεων των δημοσίων υπαλλήλων, της μείωσης του αριθμού των εργαζομένων, των καταργήσεων θέσεων και της πλήρους οριζοντιοποίησης των αμοιβών σε όλο το Δημόσιο.
  • Φορολογία: Στο σκέλος της φορολογίας θα υπάρξουν νέες αλλαγές στον ΦΠΑ με περαιτέρω μείωση των προϊόντων που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.
  • Αποκρατικοποιήσεις: Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η προτεινόμενη μέθοδος αξιοποίησης αφορά κυρίως σε συμβάσεις παραχώρησης μέσω της οποίας προσδοκώνται εισπράξεις 700 εκατ. ευρώ. Εξετάζεται, επίσης, η δημιουργία εταιρειών ακινήτων ομοειδούς χαρακτήρα (π.χ. αστικά ακίνητα, τουριστικά ακίνητα, εμπορικά ακίνητα) με σκοπό την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο.
  • Αμυντικές δαπάνες: Εξετάζεται η σταδιακή μείωση των αμυντικών δαπανών για όλο το διάστημα έως το 2014.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!