Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Ένωση

ΕΕ Προειδοποίηση εάν το Η.Β. δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προειδοποίησε ότι δεν θα διστάσει να ενεργήσει γρήγορα και αποφασιστικά, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν τηρήσει την δέσμευσή του να εφαρμόσει τους τελωνειακούς ελέγχους που προβλέπονται από την συμφωνία του Brexit.

Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, που περιλαμβάνεται στην συμφωνία του Brexit διατηρεί ντε φάκτο της βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση για τα εμπορεύματα και προβλέπει την διεξαγωγή τελωνειακών ελέγχων στα λιμάνια της Βόρειας Ιρλανδίας για τα προϊόντα που προέρχονται από ή κατευθύνονται προς την Βρετανία.

Η διευθέτηση αυτή, αντικείμενο μαραθώνιων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο κατά την διαδικασία του Brexit έχει ως στόχο την αποφυγή της επαναφοράς των συνόρων ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας , μέλος της ΕΕ, και της Βόρειας Ιρλανδίας, βρετανικής επαρχίας, γεγονός που θα συνιστούσε απειλή για τις ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998.

Ομως, αντιμέτωπη με την δυσαρέσκεια των ενωτικών προτεσταντών, που καταγγέλλουν την θέσπιση συνόρου στην Θάλασσα της Ιρλανδίας, η βρετανική κυβέρνηση παρέτεινε μονομερώς την περίοδο χάριτος για την εφαρμογή ορισμένων ελέγχων, κυρίως για προϊόντα του αγροτοδιατροφικού τομέα, αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκκινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την Telegraph, το Λονδίνο προτίθεται να παρατείνει την περίοδο χάριτος και για το κατεψυγμένο κρέας, η οποία επρόκειτο να λήξει στις 30 Ιουνίου, για την διασφάλιση των εισαγωγών βρετανικών λουκάνικων στην Βόρεια Ιρλανδία.

«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο λάβει νέα μονομερή μέτρα τις επόμενες εβδομάδες, η ΕΕ θα αντιδράσει γρήγορα, αυστηρά και αποφασιστικά για να διασφαλίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα τηρήσει τις διεθνείς νομικές του δεσμεύσεις», δήλωσε στην Telegraph ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς.

Απορρίπτοντας τις κατηγορίες του βρετανού υπουργού Ευρωπαϊκών Σχέσεων Ντέιβιντ Φροστ που προσάπτει στις Βρυξέλλες «ακαμψία» στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου, ο Μάρος Σέφκοβιτς απαντά ότι το Πρωτόκολλο αποτελεί την «καλύτερη λύση στην μοναδική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νησί της Ιρλανδίας μετά το Brexit».

Συνομιλίες ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο θα διεξαχθούν αύριο στην βρετανική πρωτεύουσα και το θέμα του βορειοϊρλανδικού πρωτοκόλλου θα συζητηθεί και στο τέλος της εβδομάδας κατά την σύνοδο κορυφής της G7 στην Κορνουάλη.

«Η υπομονή της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει τα όρια της και συνεχισθεί αυτό, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από την χρησιμοποίηση όλων των εργαλείων και των επιλογών που μας προσφέρονται», προειδοποίησε χθες ευρωπαϊκή πηγή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να μην παραβιάσει την συμφωνία του Brexit για την Βόρεια Ιρλανδία κατά την συνάντησή τους στην σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 7 (G7) αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, που επικαλούνται μη κατονομαζόμενες πηγές.

Ο Τζο Μπάιντεν, υπερήφανος για την ιρλανδική του καταγωγή, θα εκμεταλλευθεί την συνάντηση κορυφής της Πέμπτης για να εκφράσει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας και θα προειδοποιήσει τον βρετανό πρωθυπουργό ότι οι προοπτικές για εμπορική συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα πληγούν εάν η κατάσταση παραμείνει ανεπίλυτη, αναφέρεται στο δημοσίευμα των Times.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα ξεκαθαρίσει επίσης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι περιμένει από αυτήν να σταματήσει να είναι «γραφειοκρατική» και να υιοθετήσει μία πιο ευέλικτη προσέγγιση στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!