Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση με το νέο νομοσχέδιο

«Κλείδωσαν» οι αλλαγές που θα επέλθουν με το «φορολογικό Καλλικράτη» που στοχεύει στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και το νομοσχέδιο συζητείται σήμερα στο υπουργικό Συμβούλιο. Στόχος του νέου νομοσχεδίου, είναι η αποτελεσματικότερη πάταξη της φοροδιαφυγής και η ταχύτερη είσπραξη των δημόσιων εσόδων.

Με το «φορολογικό Καλλικράτη» αυστηροποιούνται οι διαδικασίες για όσους  δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, ενώ οι ποινές για όσους δεν αποδίδουν ΦΠΑ γίνονται ακόμη πιο αυστηρές.

Συγκεκριμένα με το νομοσχέδιο:

  • Θεσπίζεται αυτόφωρη διαδικασία για μη απόδοση ΦΠΑ
  • Έρχεται ο οικονομικός εισαγγελέας, ο οποίος θα απασχολείται μόνιμα στο υπουργείο Οικονομικών και θα παρεμβαίνει σε σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής
  • Έρχεται ο φορολογικός διαιτητής, ο οποίος θα πρέπει να εκδίδει οριστική απόφαση για κάθε υπόθεση σε διάστημα 90 έως 120 ημερών. Σήμερα στα δικαστήρια εκκρεμούν περίπου 150.000 δίκες φορολογικού περιεχομένου, η εκδίκαση των οποίων απαιτεί 7 έως  10 χρόνια και τα έσοδα του Δημοσίου που λιμνάζουν από αυτές τις υποθέσεις στις αίθουσες των δικαστηρίων αγγίζουν τα 33 δις ευρώ.
  • Αυξάνεται η προκαταβολή των προστίμων από 25% σε 50% για προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Επισημαίνεται ότι με τον τελευταίο νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την άσκηση έφεσης για φορολογικές και τελωνειακές διαφορές θα πρέπει να καταβληθεί το 50% του οφειλόμενου, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, κύριου φόρου, δασμού ή τελών.
  • Αναδιοργανώνονται όλες οι φορολογικές υπηρεσίες
  • Προβλέπεται προαιρετική χρήση της φοροκάρτας
  • Καθιερώνεται point system για την αξιολόγηση των εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων. Συγκεκριμένα σε κάθε υπηρεσία καθιερώνονται ποσοτικοί δείκτες απόδοσης για την εκπλήρωση των οποίων όλοι οι εφοριακοί θα είναι υπόλογοι. Οι υπάλληλοι που θα πετυχαίνουν τους στόχους και θα έχουν καλή επίδοση θα προάγονται.
  • Θεσπίζονται νέες διαδικασίες για άμεση απόλυση των επίορκων υπαλλήλων
  • Αναβαθμίζονται τα Δικαστικά Τμήματα των ΔΟΥ
  • Προβλέπεται ότι η υποβολή των δηλώσεων, η συλλογή οφειλών, οι έλεγχοι, οι διασταυρώσεις καθώς και η επεξεργασία των επιστροφών φόρων θα γίνονται σε κεντρικό επίπεδο, ηλεκτρονικά μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση με το νέο νομοσχέδιο

Ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει δώσει εντολή στους προϊσταμένους όλων των ΔΟΥ της χώρας όπως προχωρήσουν άμεσα στην εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρων σε βάρος των παραβατών, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με:

  • Ποινή φυλάκισης για μη απόδοση ΦΠΑ ή άλλων παρακρατούμενων φόρων, ανεξαρτήτως ποσού ακόμη και μέχρι 3.000 ευρώ
  • Κάθειρξη τεσσάρων μηνών για τον υπόχρεο που δεν εκδίδει ή εκδίδει ανακριβώς τα προβλεπόμενα από τον Κ.Β.Σ. στοιχεία κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, καθώς και αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης
  • Κάθειρξη έξι μηνών για τον υπόχρεο που επαναλαμβάνει τις ανωτέρω παραβάσεις σε διάστημα τριών ετών
  • Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους για μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων έως 75.000 ευρώ, ενώ η ποινή μπορεί να αυξηθεί έως και δέκα έτη εάν το ποσό που δεν έχει αποδοθεί ξεπερνά τις 75.000 ευρώ.

Επίσης, θα δημιουργηθεί  ειδική ομάδα ελεγκτών υπό τη σκέπη του ΣΔΟΕ η οποία θα ελέγχει όσους διαθέτουν πλήθος περιουσιακών στοιχείων αλλά δηλώνουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα.

Οι ελεγκτές που θα ενταχθούν στο νέο αυτό Σώμα θα συλλέξουν όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν στα ηλεκτρονικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και θα πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους σε ελεύθερους επαγγελματίες που ενώ εμφανίζονται στην Εφορία να δηλώνουν ετήσιο εισόδημα μερικών χιλιάδων ευρώ, διάγουν βίο που αντιστοιχεί σε πολλαπλάσιες δαπάνες ή έχουν φουσκωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων θα εντοπίζονται όλα τα περιουσιακά του ελεγχόμενου και ο τρόπος απόκτησής τους, ενώ θα καταγράφονται όλες οι δαπάνες του (π.χ. πιστωτικές κάρτες, ταξίδια, συντήρηση αυτοκινήτων, ακινήτων κλπ). Στην περίπτωση φυσικά που υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων και πραγματικών εισοδημάτων, όπως ακριβώς προκύπτουν από τις διασταυρώσεις, τότε ο παραβάτης θα καλείται να υποβάλλει συμπληρωματικές δηλώσεις και θα βρίσκεται αντιμέτωπος με αυστηρά πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Στο νέο πλαίσιο θα συνδράμουν και οι πέντε ομάδες δράσης που έχουν ήδη συγκροτηθεί και επικεντρώνουν το έργο τους στη φορολογική μεταρρύθμιση, στον τρόπο «παρακολούθησης» φορολογούμενων με μεγάλα εισοδήματα και μεγάλη περιουσία, στην αποκάλυψη της επώνυμης και μεγάλης φοροδιαφυγής, σε νέες μεθόδους για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και απόδοσης παρακρατούμενων φόρων και γενικότερα φορολογικής συμμόρφωσης.

Παράλληλα, στο σχέδιο νόμου θα προβλέπονται και τα εξής:

  • Θέσπιση ειδικού πλαισίου για την οργάνωση της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών
  • Κεντρικοποίηση συστήματος ελέγχων
  • Νέο σύστημα αξιολόγησης εφοριακών και ελεγκτών
  • Αντιμετώπιση της διαφθοράς στο φοροελεγκτικό μηχανισμό - αποτελεσματικό πλαίσιο άμεσης πειθαρχικής δίωξης και αποπομπής.

Τέλος, στην ενεργοποίηση και του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων, με στόχο τον αυστηρό έλεγχο των εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων, κυρίως των ελεγκτών, για την ουσιαστικότερη αντιμετώπιση της διαφθοράς, προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Το νέο σώμα των «αδιάφθορων» θα είναι στα πρότυπα του TIGTA των HΠA, που ελέγχει τους εργαζόμενους στην IRS, ενώ θα είναι ανεξάρτητο και θα ελέγχει την περιουσιακή κατάσταση και το «πόθεν έσχες» των γενικών διευθυντών, διευθυντών, προϊσταμένων, ελεγκτών, εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων. Για το λόγο αυτό, όλοι οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών θα υποχρεούνται να υποβάλλουν στην υπηρεσία τους δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Επίσης, θα διενεργεί προκαταρτικές έρευνες, ένορκες διοικητικές εξετάσεις και ανακρίσεις για πειθαρχικά παραπτώματα που αφορούν απάτες, κακοδιοίκηση, διαφθορά, χρηματισμό, παραβίαση δικαιωμάτων των φορολογούμενων, εκβιασμών των φορολογούμενων, ενώ θα αξιολογεί και θα επανελέγχει μεγάλες φορολογικές υποθέσεις που έχουν ήδη ελεγχθεί από τους ελεγκτές.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!