Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Σενάρια για τη λύση στο Ελληνικό χρέος - "Σιγοντάρει" ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών

Σενάρια για τη λύση στο Ελληνικό χρέος

Αθήνα και Βερολίνο διαψεύδουν τα περί γερμανικού σχεδίου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά το σενάριο αναπαράγεται πλέον σε διάφορες εκδοχές από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και όλα δείχνουν ότι αφού υπάρχει καπνός, θα υπάρξει και φωτιά.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η σεναριολογία συντηρείται με σκόπιμες "διαρροές" από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος και να διαμορφώσει το κατάλληλο κλίμα για την προώθηση αυτής της λύσης, που προκαλεί τώρα έντονες αντιδράσεις. Αντιδράσεις, ακόμα και κυρίως, στο εσωτερικό του Γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος είναι επηρεασμένος τόσο από τα μέσα ενημέρωσης, όσο και από τις διαθέσεις της κοινής γνώμης, η οποία δεν έχει κατανοήσει ότι η ισχύς της Γερμανίας εξαρτάται τα μέγιστα από την επιβίωση των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Αντίθετα με τα μέσα ενημέρωσης και τις διαθέσεις της κοινής γνώμης, κινούνται τα επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να δοθεί μια λύση, ώστε να θωρακιστεί το ευρώ και να υπάρξει η αναγκαία συνοχή στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα σενάρια, το σχέδιο προβλέπει νέα χρηματοδότηση/δανειοδότηση της Ελλάδας για επαναγορές ομολόγων της στις αγοραίες τιμές,  οι οποίες είναι σήμερα από 20%-30% χαμηλότερες από τις ονομαστικές. Χρηματοδοτούμενη η Ελλάδα να αγοράσει τα δικά της ομόλογα σε αυτές τις τιμές, επιτυγχάνεται ένα ιδιότυπο haircut χρέους, το οποίο θα μειωθεί σημαντικά. Η λύση αυτή δεν εξυπηρετεί μόνον την Ελλάδα - η οποία θα δεί το χρέος της να μειώνεται και την πιστοληπτική της αξιολόγηση να βελτιώνεται- αλλά και τις διεθνείς τράπεζες, τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια και τα ασφαλιστικά Ταμεία που έχουν τοποθετημένα τεράστια κεφάλαια σε ελληνικά χρεόγραφα.

Κανένας από αυτούς τους "δανειστές" του ελληνικού Δημοσίου δεν θα υποστεί ζημία, αν δεν θέλει να ρευστοποιήσει άμεσα τα ομόλογα. Αντίθετα, θα μπορεί να εισπράξει στη λήξη τους ολόκληρο το κεφάλαια συν τους τόκους. Ακόμη και στην περίπτωση που αποφασίσει να τα ρευστοποιήσει πριν από τη λήξη τους, πιαθνότατα θα εξασφαλίσει τιμές υψηλότερες από τις τωρινές, καθώς η εφαρμογή του γερμανικού σχεδίου και οι επαναγορές ομολόγων από το ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν άνοδο των τιμών/κάμψη των αποδόσεων και των spreads.

"Σιγοντάρει" ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε, σε  συνέντευξη που παραχώρησε στην Deutsche Welle, επισήμανε τα εξής:

- Αναφερόμενος στον κίνδυνο να μην επαρκέσουν οι εγγυήσεις και τελικά να κληθούν οι Γερμανοί φορολογούμενοι να πληρώσουν για τη διάσωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και ίσως της Πορτογαλίας, είπε:  «Ήλθε η ώρα να ενισχυθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Θα πρέπει, λοιπόν, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες ώστε να κερδίσουν χρόνο οι χώρες που βοηθούμε και οι οποίες αντιμετωπίζουν δημοσιονομικό πρόβλημα. Αυτές οι χώρες θα πρέπει να αξιοποιήσουν τον χρόνο που κερδίζουν προκειμένου να λύσουν τα προβλήματά τους. Και τα βαθύτερα αίτια της κρίσης στην Ελλάδα είναι η ελλιπής ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Οι Έλληνες θα πρέπει λοιπόν να γίνουν ανταγωνιστικότεροι. Αυτοί οι δύο παράγοντες θα πρέπει να συνδυαστούν. Ναι στη βοήθεια, για ένα χρονικό διάστημα, αλλά το διάστημα αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αίτια του προβλήματος, δηλαδή η χαμηλή ανταγωνιστικότητα».

- «Θα πρέπει να ενεργήσουμε ορθά. Είμαστε σε μια φάση, στην οποία θα πρέπει να ενισχύσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο δημιουργήσαμε όταν υιοθετήθηκε το ευρώ, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη σταθερότητά του. Και αυτό επειδή υποσχεθήκαμε στους πολίτες της Γερμανίας ότι το ευρώ θα είναι τόσο σταθερό όσο και το μάρκο. Ένα σταθερό νόμισμα είναι και κοινωνικά σημαντικό. Από την κοινωνικοπολιτική οπτική γωνία η μεγαλύτερη αδικία είναι ο πληθωρισμός, καθώς πλήττει κυρίως τους μικρούς, δηλαδή τους μικροκαταθέτες, τους χαμηλά αμειβόμενους, και τους μικροϊδιοκτήτες».

- «Από πολιτικής άποψης η Ευρώπη θα πρέπει να επιδεικνύει αλληλεγγύη σε δύσκολες εποχές. Στο μεταξύ έχουν αντιληφθεί όλοι στην Ευρώπη και όχι μόνο στη Γερμανία ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα. Κοιτάξτε στον κόσμο και θα διαπιστώσετε ότι χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Ρωσία παράγουν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας ανάπτυξης. Όλοι έχουν λοιπόν αντιληφθεί ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί, να σταθεί όρθια και να αυξήσει ταχύτητα. Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Το ευρώ θα πρέπει να διατηρηθεί. Η ευρωπαϊκή ανάπτυξη θα πρέπει να διατηρηθεί, αλλά αυτά θα πρέπει να γίνουν σωστά, προκειμένου να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε τους νέους οικονομικούς χώρους του κόσμου και προκειμένου να διατηρήσουμε την ευημερία μας και να βρούμε εδώ στη Γερμανία τον δρόμο της πλήρους απασχόλησης. Οι συζητήσεις και οι αποφάσεις θα είναι δύσκολες. Όμως στα ουσιαστικά θέματα δεν επιτρέπεται, για να έχουμε την ησυχία μας, να χτίζουμε σε λάθος βάσεις. Θα πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, επειδή το χρειάζεται η Ευρώπη, επειδή το χρειαζόμαστε και εμείς».

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!