"Μπορούμε και χωρίς αναδιάρθρωση"
Μπορούμε και χωρίς αναδιάρθρωση
Τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα «μπορεί και θα αποφύγει» την αναδιάρθρωση του χρέους επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».
Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτό θα επιτευχθεί «δημιουργώντας και διατηρώντας για αρκετά χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 5%-6%, πετυχαίνοντας μεγάλες διαρθρωτικές τομές και αλλαγές που ανεβάζουν τον πραγματικό αριθμό ανάπτυξης της οικονομίας πάνω από 2%».
Θα επιτευχθεί επίσης «με την βοήθεια της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου 110 δισ. και - ελπίζουμε - πιο ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης στο πλαίσιο των νέων ευρωπαϊκών αποφάσεων που θα παρθούν».
- Ο κ. Παπακωνσταντίνου προαναγγέλλει τη συνέχιση του προγράμματος προσαρμογής του 2010 και για την επόμενη τριετία με κύριους άξονες τη μείωση των κρατικών δαπανών, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
- Ξεκαθαρίζει, παράλληλα, ότι δεν θα υπάρξει νέα αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και γενικότερα των φόρων. Τα απαιτούμενα έσοδα, τονίζει, θα προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την περικοπή δαπανών «ώστε να μην επιβαρυνθούν μαζικά μισθωτοί και συνταξιούχοι».
Η άποψη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας
Αντίθετος σε τυχόν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δηλώνει ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος σε συνέντευξή του , στο Έθνος της Κυριακής, σημειώνοντας ότι «ακόμη και η απλή συζήτηση περί αναδιάρθρωσης ζημιώνει τον τόπο».
Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο «η αναδιάρθρωση θα πυροδοτούσε ανεξέλεγκτες αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα άνοιγαν έναν νέο, μακροχρόνιο, κύκλο δυσπιστίας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Θα ήταν το πολιτικό και οικονομικό κόστος πολύ μεγαλύτερο από το βραχυχρόνιο κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής που καλούμεθα να καταβάλλουμε σήμερα».
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τονίζει ότι «η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους μας θα ήταν θετική εξέλιξη, αλλά δεν αποτελεί πανάκεια. Καμία επιμήκυνση δεν θα μας απάλλασσε από το καθήκον να προχωρήσουμε με απόλυτη συνέπεια και ταχύ βηματισμό στο δρόμο της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής». Αναφερόμενος στις συζητήσεις για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη επισημαίνει ότι «είναι προφανές ότι μπροστά σε αυτή την προοπτική όχι μόνο δεν πρέπει να χαλαρώσουμε την προσπάθεια που έχουμε ήδη ξεκινήσει, αλλά αντίθετα να την εντείνουμε».
Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος «οι στόχοι που θέτει το μνημόνιο για τη χώρα μας είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κρίση. Απ' αυτούς τους στόχους, δεν μπορούμε να αποκλίνουμε χωρίς καταστροφικές συνέπειες. «Οι πολιτικές που προβλέπονται στο μνημόνιο πρέπει να εφαρμοστούν με αυστηρότητα και συνέπεια».
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!