Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Υ.Α. 2/72150/ΔΠΓΚ/2021 Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων του υποτομέα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Υ.Α. 2/72150/ΔΠΓΚ/2021

ΦΕΚ B’ 2091/20.05.2021

Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων του υποτομέα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4281/2014 «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα του Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις» (Α’ 160), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

2. Το π.δ. 80/2016 «Ανάληψη υποχρεώσεων από τους διατάκτες» (Α’ 145).

3. Το π.δ. 62/2020 «Διορισμός Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 155).

4. Την υπό στοιχεία Y70/30.10.2020 απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη» (Β’ 4805).

5. Την ανάγκη εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους των φορέων που ανήκουν κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143) στον υποτομέα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), καθώς και επανακαθορισμού της διαδικασίας για τη χρησιμοποίηση της επιχορήγησης από τους ανωτέρω φορείς για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους.

6. Το γεγονός ότι από την παρούσα προκαλείται δαπάνη κατά ανώτατο όριο ύψους εβδομήντα εκατομμυρίων (70.000.000) ευρώ συνολικά σε βάρος του τακτικού προϋπολογισμού έτους 2021, η οποία θα αντιμετωπιστεί από τις πιστώσεις του Αναλυτικού Λογαριασμού Εξόδου (ΑΛΕ) 2910601003 «Πιστώσεις για την ειδική χρηματοδότηση φορέων Γενικής Κυβέρνησης για την εξόφληση ληξιπροθέσμων υποχρεώσεών τους προς τρίτους και εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης» του Ειδικού Φορέα 1023-711-0000000 «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος θα ενισχυθεί από τις πιστώσεις του ΑΛΕ 2910101001 «Τακτικό αποθεματικό κρατικού προϋπολογισμού», του προαναφερόμενου Ειδικού Φορέα, αποφασίζουμε: Άρθρο 1

Οι φορείς που ανήκουν κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143) στον υποτομέα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Yποτομέας S1313 του Μητρώου Φορέων Γενικής Κυβέρνησης ESA 2010 της ΕΛΣΤΑΤ (εφεξής ΟΤΑ) δύνανται να επιχορηγούνται εκτάκτως, αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τρίτους, από πιστώσεις που μεταφέρονται για τον σκοπό αυτό σε ΑΛΕ του Ειδικού Φορέα 1007-206-0000000 «Γενική Γραμματεία Εσωτερικών και Οργάνωσης» του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών από τον ΑΛΕ 2910601003 του Ειδικού Φορέα 1023-711-0000000 «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» του Υπουργείου Οικονομικών.

Α. Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις - ορισμός

Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης, ως ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ΟΤΑ ορίζονται οι απλήρωτες υποχρεώσεις προς τρίτους (φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης) που αφορούν σε μη χρηματοοικονομικές συναλλαγές, μετά την πάροδο ενενήντα (90) ημερών από την ημερομηνία υποχρέωσης εξόφλησής τους, όπως αυτή ορίζεται στην υπ’ αρ. 47972/0026/15.6.2018 (ΑΔΑ: Ω8ΛΝΗ4ΕΓ) εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) με θέμα «Οδηγίες για την τήρηση του Μητρώου Δεσμεύσεων» και οι οποίες:

α) είτε έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο Δεσμεύσεων (ΜΔ) και έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΛΚ, στο πλαίσιο της υποβολής μηνιαίων οικονομικών στοιχείων μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας,

β) είτε έχουν καταχωρηθεί σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην παράγραφο 2 της ενότητας Δ2 της προαναφερόμενης εγκυκλίου ως «Νόμιμες δαπάνες καθ’ υπέρβαση πιστώσεων» ή ως «Απεικόνιση υποχρεώσεων λόγω μη ύπαρξης εγκεκριμένου προϋπολογισμού».

Β. Προϋποθέσεις επιχορήγησης

Για την επιχορήγηση πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

1. Να γνωστοποιούνται στο ΓΛΚ τα μηνιαία οικονομικά στοιχεία και τα στοιχεία του ΜΔ, μέσω των βάσεων δεδομένων οικονομικών στοιχείων του Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 80/2016, την υπ’ αρ. 2/22717/0094/9.3.2011 (Β’ 474) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, την προαναφερόμενη στην παράγραφο Α εγκύκλιο του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους και την υπ’ αρ. 2816/30.01.2018 (Β’ 350) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.

2. Να έχει υποβληθεί πίνακας οικονομικής στοχοθεσίας έτους 2021 στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ μέσω του Κόμβου Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, εφόσον ο φορέας έχει εγκεκριμένο προϋπολογισμό.

3. Να έχει υποβληθεί η αναλυτική κατάσταση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της 31/3/2021 σύμφωνα με την παράγραφο 2α του άρθρου 107 του ν. 4714/2020 (Α’ 148) (για δήμους και περιφέρειες).

Γ. Διαδικασία

Η μεταφορά των πιστώσεων για την έκτακτη επιχορήγηση των ΟΤΑ και η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ως ανωτέρω, πραγματοποιείται με την ακόλουθη διαδικασία:

1. Μετά τη δημοσίευση της παρούσας και με βάση τα οικονομικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (εφεξής αρμόδια Γενική Διεύθυνση) του Υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) αξιολογεί τους ΟΤΑ ως προς την αναγκαιότητα χρηματοδότησής τους για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Κατόπιν, και με ευθύνη του Προϊσταμένου της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης, υποβάλλεται στο ΓΛΚ πρόταση επιχορήγησης, συνοδευόμενη από αναλυτική κατάσταση των δικαιούχων φορέων, επί της οποίας αναγράφεται και το προτεινόμενο ποσό επιχορήγησης για κάθε φορέα.

Το προτεινόμενο ποσό επιχορήγησης ανά φορέα δεν μπορεί να ξεπερνά το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του προς τρίτους, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί στις 31.03.2021.

2. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξετάζει την πρόταση επιχορήγησης με βάση το συνολικότερο χρηματοδοτικό προγραμματισμό και τις δημοσιονομικές συνθήκες.

Οι πιστώσεις, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες, μεταφέρονται από τις πιστώσεις του ΑΛΕ 2910601003 «Πιστώσεις για την ειδική χρηματοδότηση φορέων Γενικής Κυβέρνησης για την εξόφληση ληξιπροθέσμων υποχρεώσεών τους προς τρίτους και εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης» του ΕΦ 1023-711-0000000 «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» του Υπουργείου Οικονομικών, στους ΑΛΕ 2310470001 «Έκτακτη επιχορήγηση σε Ο.Τ.Α. α’ βαθμού για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών», 2310470002 «Έκτακτη επιχορήγηση σε Ο.Τ.Α. β’ βαθμού για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών» και 2310470003 «Έκτακτη επιχορήγηση σε Νομικά Πρόσωπα των Ο.Τ.Α για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών» του Ειδικού Φορέα 1007-206-0000000 του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών. Η μεταφορά πιστώσεων δύναται να πραγματοποιείται και σταδιακά.

3. Μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς των πιστώσεων, το Υπουργείο Εσωτερικών προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ιδίως για την έκδοση απόφασης, με την οποία καθορίζεται το ανώτατο ποσό επιχορήγησης ανά φορέα για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους. Το ποσό επιχορήγησης του κάθε φορέα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της 31ης Μαρτίου 2021.

Με μέριμνα της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης είναι κατ’ εξαίρεση δυνατή η ανακατανομή των ποσών επιχορήγησης μεταξύ των δικαιούχων φορέων, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του επόμενου μήνα, το ρυθμό εξόφλησης και την ανάγκη άμεσης μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δικαιούχων φορέων και εν γένει του υποτομέα. Σε αυτή την περίπτωση, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ενημερώνεται άμεσα.

4. Με την έγκριση του ποσού επιχορήγησης, οι ΟΤΑ:

α) τροποποιούν, εφόσον απαιτείται, τους προϋπολογισμούς τους, ώστε να εμφανιστεί το ποσό της έκτακτης επιχορήγησης στο σκέλος των εσόδων, σύμφωνα με τις οδηγίες της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης.

Κατά την εγγραφή του ποσού επιχορήγησης στον προϋπολογισμό και μέχρι την ολοκλήρωση της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης δεν επιτρέπεται η εγγραφή πρόσθετων πιστώσεων στο σκέλος των δαπανών, εξαιρουμένων μόνο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που έχουν καταχωρηθεί στις πρόσθετες γραμμές του ΜΔ ως «Νόμιμες δαπάνες καθ’ υπέρβαση πιστώσεων» ή ως «Απεικόνιση υποχρεώσεων λόγω μη ύπαρξης εγκεκριμένου προϋπολογισμού».

β) υποβάλουν στο Υπουργείο Εσωτερικών:

i) Αναλυτική κατάσταση με τις υποχρεώσεις που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι την ημερομηνία υποβολής αυτής στο Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με το υπόδειγμα του εντύπου Ε1 της παρούσας. Η αναλυτική κατάσταση συντάσσεται σε δύο (2) αντίτυπα, το ένα (1) εκ των οποίων τηρείται στη οικονομική υπηρεσία του φορέα με ευθύνη του ΠΟΥ, και τίθεται στη διάθεση οποιουδήποτε ελεγκτικού οργάνου και του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους.

ii) Έγγραφη δέσμευση του Προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών (ΠΟΥ) του φορέα για την πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή των διατάξεων περί αναλήψεως υποχρεώσεων, την τήρηση του λειτουργικού μητρώου δεσμεύσεων και για τη λήψη μέτρων αποφυγής δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

iii) Βεβαίωση του Προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών (ΠΟΥ) του φορέα ότι στα ποσά των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων του Μητρώου Δεσμεύσεων περιλαμβάνονται μόνο νόμιμες και κανονικές δαπάνες, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στην προαναφερόμενη στην παρ. Α του παρόντος άρθρου εγκύκλιο και τις οδηγίες της Διεύθυνσης Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών. Στην περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία που προβλέπεται στο νόμο για τη διαχείριση των μη νόμιμων/μη κανονικών δαπανών, υποβάλλεται έγγραφη δέσμευση του ΠΟΥ για την άμεση ολοκλήρωση αυτής, στην οποία ενσωματώνεται υποχρεωτικά πίνακας με τα στοιχεία και τα ποσά των παραστατικών των εν λόγω δαπανών.

5. Κατόπιν, οι φορείς προβαίνουν στην κατά προτεραιότητα εξόφληση των σχετικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Η εξόφληση γίνεται με αύξουσα χρονολογική σειρά (προηγούνται οι παλαιότερες υποχρεώσεις) και σε κάθε περίπτωση δεν εξοφλούνται ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις επόμενου έτους πριν την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του προηγούμενου κάθε φορά έτους. Η σειρά εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων μπορεί να ανατρέπεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) όταν αφορούν σε δικαστικές αποφάσεις οι οποίες είναι εκτελεστές,

β) όταν προβλέπονται ποινές και πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης, όπως τόκοι υπερημερίας κ.λπ.,

γ) όταν δεν προσκομίζονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά,

δ) όταν κρίνεται ως επείγουσα η άμεση πληρωμή ληξιπρόθεσμης υποχρέωσης.

6. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμής από τους ΟΤΑ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τρίτους, η αρμόδια Γενική Διεύθυνση συγκεντρώνει και αποστέλλει σε ηλεκτρονική μορφή στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης (ΔΠΓΚ) του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους (στην ηλεκτρονική διεύθυνση dpgk@glk.gr) στοιχεία σχετικά με τις επιχορηγήσεις ανά φορέα για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους και τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν από αυτές, καθώς και το διαμορφωθέν ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, σύμφωνα με το υπόδειγμα Εντύπου Ε3 του Παραρτήματος.

7. Οι ΟΤΑ οφείλουν να ολοκληρώσουν την αποπληρωμή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους μέχρι την 30.06.2021.

8. Τυχόν υπόλοιπα της επιχορήγησης επιστρέφονται στον κρατικό προϋπολογισμό. Η επιστροφή πραγματοποιείται με την κατάθεση του σχετικού ποσού στην Τράπεζα της Ελλάδος στον λογαριασμό No 200 «ΕΔΣυγκέντρωση Εισπράξεων και Πληρωμών (υπολογαριασμός 200548 - ΙΒΑΝ GR9001000230000000000200548), με την αιτιολογία «Επιστροφή επιχορήγησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ΟΤΑ» και αυθημερόν ενημέρωση της Διεύθυνσης Λογιστικής Γενικής Κυβέρνησης - Τμήμα

Β’ και της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους. Τα ποσά αυτά εμφανίζονται στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού (ΑΛ Εσόδου 1590320001 «Επιστροφές χρηματοδοτήσεων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης»).

9. Το 60% των εισπραχθέντων ποσών επιχορήγησης, παρακρατείται ισόποσα κατά τα έτη 2022 έως και 2027 από τους προβλεπόμενους στα άρθρα 259 και 260 του ν. 3852/2010 πόρους που εγγράφονται κατ’ έτος στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ.

Τα εν λόγω ποσά παρακρατούνται από τους υπόχρεους ΟΤΑ, στο πλαίσιο της μηνιαίας διαδικασίας κατανομής από το ΥΠ ΕΣ των αποδιδόμενων σε αυτούς Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2022, ως εξής: - Σε σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις για ποσά επιχορήγησης μέχρι διακόσιες χιλιάδες ευρώ (<= 200.000€). - Σε εξήντα (60) μηνιαίες δόσεις για ποσά επιχορήγησης άνω των διακοσίων χιλιάδων ευρώ (> 200.000€) και μέχρι τις εξακόσιες χιλιάδες ευρώ (<=600.000 €). - Σε εβδομήντα δύο (72) μηνιαίες δόσεις για ποσά επιχορήγησης άνω των εξακοσίων χιλιάδων ευρώ (>600.000€).

Ειδικά για τα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, η επιστροφή του 60% της εισπραχθείσας επιχορήγησης πραγματοποιείται σε τραπεζικό λογαριασμό που καθορίζει η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με το διακανονισμό που ισχύει για τους ΟΤΑ.

Άρθρο 2

Για τους ΟΤΑ που λαμβάνουν ποσά επιχορηγήσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4281/2014 κατά το τρέχον οικονομικό έτος, αλλά και για τους ΟΤΑ που έχουν λάβει αντίστοιχη επιχορήγηση κατά το οικ. έτος 2020 και ολοκληρώνουν την αποπληρωμή, υπό την έννοια της επόμενης παραγράφου, των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους μέχρι την προθεσμία που ορίζεται στην παρ. 7 του άρθρου 1 της παρούσας, τα ποσά των εν λόγω επιχορηγήσεων δεν παρακρατούνται από τους προβλεπόμενους στα άρθρα 259 και 260 του ν. 3852/2010 πόρους που εγγράφονται κατ’ έτος στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ. Η ολοκλήρωση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΟΤΑ θεωρείται ότι έχει συντελεστεί όταν δεν εμφανίζονται στο ΜΔ ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην παράγραφο Α του άρθρου 1 της παρούσας και, επιπλέον, στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι οι υποχρεώσεις αφορούν σε δαπάνες που δεν δύναται να πληρωθούν λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου ή λόγω διαδικασιών φορέα χρηματοδότησης που αφορούν ιδίω ς σε δαπάνες που έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα επενδυτικού χαρακτήρα ή πρόκειται για υποχρεώσεις που έχουν εξοφληθεί και εκκρεμεί η λογιστική τακτοποίησή τους.

Ο έλεγχος για την ολοκλήρωση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, των ΟΤΑ διενεργείται με ευθύνη της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης.

Η αρμόδια Γενική Διεύθυνση αποστέλλει μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου 2021 στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε ηλεκτρονική μορφή αναλυτικά στοιχεία, σχετικά με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΟΤΑ, όπως και με το ύψος των ποσών που εντάσσονται στις περιπτώσεις του παρόντος άρθρου. Οι ΠΟΥ των ΟΤΑ, καθώς και ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης, είναι υπεύθυνοι για την τήρηση των οριζόμενων στην παρούσα, στο πλαίσιο της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι πιστώσεις και οι επιχορηγήσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 24, 25 και 26 και του 69Γ του ν. 4270/2014. Οφείλουν επίσης, να παρέχουν έγκαιρα κάθε άλλο στοιχείο που δύναται να ζητηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο πλαίσιο της παρακολούθησης της υλοποίησης της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 18 Μαΐου 2021

Ο Αναπληρωτής Υπουργός
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!