Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΠΟΜΙΔΑ "Ενεργειακή Φτώχεια": Η αναβάθμιση των παλαιών ενοικιαζομένων κατοικιών προτεραιότητα στο "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ"

ΠΟΜΙΔΑ

20 Μαΐου 2021

Δελτίο Τύπου

"Ενεργειακή Φτώχεια": Η αναβάθμιση των παλαιών ενοικιαζομένων κατοικιών προτεραιότητα στο "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ"

Ως βασικό κριτήριο επιλογής δικαιούχων στο νέο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» να προταχθεί το συνδυαστικό κριτήριο προτίμησης της ανακαίνισης των παλαιών ενοικιαζομένων κατοικιών και διαμερισμάτων που ανήκουν σε οικονομικά ασθενείς εκμισθωτές και που αποτελούν την κύρια κατοικία οικονομικά ευάλωτων οικογενειών ενοικιαστών, και που σήμερα είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης.

Αυτό ζήτησε με επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ από τον Υπουργό ΥΠΕΝ κ. Κώστα Σκρέκα, γιατί μόνον έτσι θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο της «Ενεργειακής φτώχειας», προσθέτοντας ότι το κόστος της πλήρους επιδότησης της θερμομόνωσής τους και εκσυγχρονισμού των θερμαντικών συστημάτων τους θα ισοσκελιστεί συντομότατα για το Κράτος από το ότι μετά από αυτό οι κάτοικοί τους δεν θα χρειάζονται επίδομα θέρμανσης.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Προς: τον Υπουργό ΥΠΕΝ κ. Κώστα Σκρέκα

ΚΟΙΝ: Προς τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου

Αθήνα, 20.5.2021

ΘΕΜΑ: «Ενεργειακή Φτώχεια»: Η αναβάθμιση των παλαιών ενοικιαζομένων κατοικιών προτεραιότητα στο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»!

Αξιότιμε κε Υπουργέ, 

Εν όψει της επαναπροκήρυξης του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» με βάση συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων, θεωρούμε απόλυτα αναγκαίο να θέσουμε υπόψη σας τα εξής:

Από την Ευρωπαϊκή Ένωση πυκνώνουν τα μηνύματα προς τα Κράτη – Μέλη να κατευθύνουν τις επιδοτήσεις τους προς την αντιμετώπιση του επικίνδυνα αυξανόμενου κοινωνικού φαινομένου της «Ενεργειακής Φτώχειας» (“fuel poverty”), που θύμα της είναι τα φτωχότερα νοικοκυριά της Ευρώπης.  

Άποψή μας είναι ότι η επιδότηση του «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ πρέπει να κατευθυνθεί εκεί που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη για ενεργειακή αναβάθμιση. Και αυτή υπάρχει εκεί όπου υπάρχει η μεγαλύτερη φτώχεια, όπου το πρώτο σκαλοπάτι της είναι η «ενεργειακή φτώχεια».

Σήμερα κε Υπουργέ, τα πιο φτωχά νοικοκυριά δεν είναι άλλα από αυτά που στεγάζονται στις παλαιές ενοικιαζόμενες κατοικίες των πλέον υποβαθμισμένων περιοχών της χώρας. Αυτά τα νοικοκυριά κρυώνουν περισσότερο από τα άλλα το χειμώνα, και ζεσταίνονται περισσότερο το καλοκαίρι. Και δυστυχώς σε αυτά τα σπίτια χωρίς καμιά μόνωση το κόστος για θέρμανση είναι αβάσταχτο, για αυτό και οι κάτοικοί τους είναι τα πρώτα και μόνιμα θύματα της «ενεργειακής φτώχειας».

Τα σπίτια στα οποία κατοικούν τα νοικοκυριά αυτά έχουν κύριο χαρακτηριστικό τους ότι ανήκουν σε ιδιοκτήτες που βρίσκονται σε παρόμοια ή και χειρότερη οικονομική και κοινωνική κατάσταση με τους ενοικιαστές τους, με πολύ χαμηλά ενοίκια, και που σήμερα, λόγω ΕΝΦΙΑ και COVID, έχουν ελάχιστη ή μηδενική δυνατότητα  χρηματοδότησης της ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών των ενοικιαστών τους, χωρίς την οποία απειλούνται και με πλήρη απαξίωσή τους!

Συνεπώς σήμερα που το Υπουργείο σας αναζητά αντικειμενικά κριτήρια επιλογής των δικαιούχων, σας προτείνουμε το ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο κριτήριο: Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της «Ενεργειακής φτώχειας» θα πρέπει ως βασικό κριτήριο επιλογής δικαιούχων στο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» να προταχθεί το συνδυαστικό κριτήριο προτίμησης της ανακαίνισης των παλαιών ενοικιαζομένων κατοικιών και διαμερισμάτων που ανήκουν σε οικονομικά ασθενείς εκμισθωτές και που αποτελούν την κύρια κατοικία οικονομικά ευάλωτων οικογενειών ενοικιαστών, και που σήμερα είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης. Το κόστος της πλήρους επιδότησης της θερμομόνωσής τους και εκσυγχρονισμού των θερμαντικών συστημάτων τους άλλωστε θα ισοσκελιστεί για το Κράτος από το ότι μετά από αυτό οι κάτοικοί τους δεν θα χρειάζονται επίδομα θέρμανσης!

Στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και συνεργασία!

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Ο Πρόεδρος
Στράτος Ι. Παραδιάς
Δικηγόρος Α.Π.- Πρόεδρος UIPI

Ο Αντιπρόεδρος
Χαράλαμπος Τσουτρέλης
Ομ. Καθηγητής ΕΜΠ

Ο Γεν. Γραμματεύς
Τάσος Γ. Βάππας
Δικηγόρος Α.Π.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!