Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα
Στις αρχές Φεβρουαρίου θα έλθει στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα «κλειστά» επαγγέλματα.
Επι της ουσίας, η κατάργηση των κατώτατων αμοιβών των μηχανικών είναι το βασικό σημείο του νομοσχεδίου αλλά ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου αφήνει περιθώριο συμβιβαστικής λύσης, με την καθιέρωση μιας νόμιμης αμοιβής, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα των έργων και η συνέχιση των ασφαλιστικών ταμείων.
Σε συνάντηση του υπουργού με τη διοίκηση του ΤΕΕ συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο διάλογος τις επόμενες ημέρες και ο υπουργός Οικονομικών έδωσε στον πρόεδρο του ΤΕΕ ένα κείμενο με τις προτάσεις του, προκειμένου να μελετηθεί από τον τεχνικό κόσμο ώστε να υπάρξει συμφωνία στα βασικά σημεία.
Σε αυτό υπογραμμίζεται η ανάγκη να καταργηθούν οι ελάχιστες αμοιβές των μηχανικών και να συμφωνηθεί η εφαρμογή ενδεικτικής τιμής, ένα είδος τιμής αναφοράς με βάση την οποία θα γίνονται οι κρατήσεις στα Ταμεία των μηχανικών, τα οποία, σε διαφορετική περίπτωση, θα καταρρεύσουν, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζεται η ποιότητα των έργων.
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, η κυβέρνηση θα ετοιμάσει νομοθεσία, λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού που θα άρει τα εμπόδια ανταγωνισμού στην επιχειρηματικότητα και στο εμπόριο των κλειστών επαγγελμάτων.
Η νομοθεσία που θα υιοθετηθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, θα επικεντρώνεται στα επαγγέλματα με υψηλό οικονομικό αντίκτυπο -συμπεριλαμβανομένων των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, μηχανικών, αρχιτεκτόνων, ορκωτών λογιστών, φαρμακοποιών και άλλων υπηρεσιών, ανάλογα με την περίσταση.
Για άλλα επαγγέλματα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άρση των περιττών περιορισμών, σύμφωνα με τις ορθές νομικές πρακτικές.
Για να καθοριστεί αν συντρέχουν λόγοι αναγκαιότητας για το άνοιγμα ενός επαγγέλματος, θα λαμβάνονται υπόψη οικονομικοί λόγοι και θα επιζητείται η συμφωνία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Απώτατος στόχος της μεταρρύθμισης είναι η επίτευξη των βέλτιστων πρακτικών της Ε.Ε.
Επίσης, μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών, οι δικηγόροι προτείνουν να εφαρμοστεί το γερμανικό μοντέλο, που καθορίζει ενδεικτικές αμοιβές.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας - Ενημέρωσης
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!