Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας

Υπ. Εργασίας Εγκ. 27463/301/2021 Διαδικασία μετάπτωσης Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.) σε Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΩΝ
ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ
ΠΑΡΟΧΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΩΝ
ΠΑΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ
ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΕ ΧΡΗΜΑ
Διεύθυνση: Σταδίου 29, 105 59, Αθήνα
Τηλέφωνο: 213 15 16 777 - 781

Α.Δ.Α.: 93ΦΓ46ΜΤΛΚ-1ΨΒ

Αθήνα, 11.05.2021

Αριθ. Πρωτ. : 27463/301

ΠΡΟΣ:

1. e-ΕΦΚΑ
Γενική Διεύθυνση Εισφορών
Διεύθυνση Ασφάλισης
Σατωβριάνδου 18, 10432 Αθήνα

2. ΔΟΛ-ΚΕΠ
Βασιλίσσης Σοφίας 15, 106 74 Αθήνα

ΚΟΙΝ. :

1. Υπουργείο Εργασίας και
Κοινωνικών Υποθέσεων
- Γραφείο Υπουργού

2. Υπουργείο Μετανάστευσης
και Ασύλου
- Γραφείο Υπουργού

3. Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
- Γραφείο Υφυπουργού
Απλούστευσης Διαδικασιών

4. ΗΔΙΚΑ Α.Ε.
Λυκούργου 10, 10551 Αθήνα

ΘΕΜΑ: «Διαδικασία μετάπτωσης Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.) σε Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)» 

Σχετ.: 1) Η υπ’ αριθμ. 717/28-01-2020 (Β’ 199) Κοινή Υπουργική Απόφαση 

2) Εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με Α.Π. Φ.80320/4382/225/13-022020 (ΑΔΑ: Ω3ΤΜ46ΜΤΛΚ-1Μ2) 

3) Εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με Α.Π. Φ.80320/1516/39/Δ.18./1901-2021 (ΑΔΑ: 9ΩΠΦ46ΜΤΛΚ-Ο7Ρ) 

Ι. Υπεύθυνοι Χορήγησης Α.Μ.Κ.Α ή Μετάπτωσης Π.Α.Α.Υ.Π.Α. σε Α.Μ.Κ.Α. στην περίπτωση των Δικαιούχων Διεθνούς Προστασίας και των Μελών Οικογενείας τους 

Βάσει της εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με Α.Π. Φ.80320/42862/Δ.18.2718/01-10-2019 (ΑΔΑ: ΩΣΙΙ465Θ1Ω-ΑΙΥ), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το ανωτέρω (3) σχετικό, υπεύθυνοι για την απόδοση Α.Μ.Κ.Α. σε Δικαιούχους Διεθνούς Προστασίας και τα μέλη οικογενείας τους (περίπτωση 24 του πίνακα) είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και τα αρμόδια γραφεία του e-Ε.Φ.Κ.Α.

Η περίπτωση μετάπτωσης του Π.Α.Α.Υ.Π.Α. σε Α.Μ.Κ.Α., μετά τη χορήγηση Άδειας Διαμονής Δικαιούχου Διεθνούς Προστασίας, αποτελεί επί της ουσίας τεχνική λεπτομέρεια που εμπίπτει στην προβλεπόμενη κατηγορία του Δικαιούχου Διεθνούς Προστασίας. Συνεπώς, δεν έχει αλλάξει κάτι ουσιωδώς ως προς την αρμοδιότητα των Φορέων απόδοσης Α.Μ.Κ.Α (συμπ. της διαδικασίας μετάπτωσης) και ισχύουν τα προβλεπόμενα από το ανωτέρω (3) σχετικό.

ΙΙ. Δικαιούχοι Μετάπτωσης Π.Α.Α.Υ.Π.Α. σε Α.Μ.Κ.Α. 

Σύμφωνα με το άρθρο 11, με τίτλο «Διαδικασία μετάπτωσης Π.Α.Α.Υ.Π.Α. σε Α.Μ.Κ.Α.», του ανωτέρω (1) σχετικού προβλέπονται τα εξής: 

«1. Σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης διεθνούς προστασίας και μετά την επίδοση της Άδειας Διαμονής Ενιαίου Τύπου (Α.Δ.Ε.Τ.), η εφαρμογή της Υπηρεσίας Ασύλου καλεί την ηλεκτρονική διαδικτυακή υπηρεσία της Η.Δ.Ι.Κ.Α. Α.Ε. με στοιχεία ενέργειας («ΕΚΔΟΣΗ Α.Δ.Ε.Τ.»), τον μοναδικό αρχικό αριθμό δελτίου του αιτούντος, τον Αριθμό Α.Δ.Ε.Τ. και τον Π.Α.Α.Υ.Π.Α., για την απενεργοποίηση του Π.Α.Α.Υ.Π.Α. και την ενημέρωση της ημερομηνίας λήξης του για ένα (1) μήνα, μετά την πάροδο του οποίου θα απενεργοποιηθεί αυτόματα. 

2. Μαζί με την επίδοση της Άδειας Διαμονής Ενιαίου Τύπου (Α.Δ.Ε.Τ.), η Υπηρεσία Ασύλου έχει την υποχρέωση να ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο πως εφεξής είναι δικαιούχος Α.Μ.Κ.Α. και πως οφείλει ο ίδιος εντός ενός (1) μηνός να προβεί στις κατά το νόμο απαραίτητες ενέργειες για την έκδοσή του.» 

Με βάση τα ανωτέρω, οι Δικαιούχοι Διεθνούς Προστασίας (ήτοι τα πρόσωπα στα οποία έχει χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα ή καθεστώς επικουρικής προστασίας, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 της ανωτέρω Κ.Υ.Α.), από την έκδοση της Άδειας Διαμονής Ενιαίου Τύπου (Α.Δ.Ε.Τ.) καθίστανται δικαιούχοι απόκτησης Α.Μ.Κ.Α.. Για διάστημα ενός (1) μήνα από την επίδοση της Α.Δ.Ε.Τ. και μέχρι την έκδοση Α.Μ.Κ.Α., συνεχίζουν να καλύπτονται πλήρως από τον Π.Α.Α.Υ.Π.Α.. Η ανωτέρω προθεσμία δεν είναι αποκλειστική/αποσβεστική, δηλαδή δεν απόλλυται το δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας, και κατ’ επέκταση το δικαίωμα προς έκδοση Α.Μ.Κ.Α., λόγω της παρόδου του ενός (1) μήνα από την επίδοση της Α.Δ.Ε.Τ. και την απενεργοποίηση του Π.Α.Α.Υ.Π.Α. από το πληροφοριακό σύστημα. 

Με βάση τα ανωτέρω, κάθε δικαιούχος διεθνούς προστασίας (και τα μέλη της οικογενείας του) δύναται να προσέρχεται στα Κ.Ε.Π. ή στα Γραφεία Α.Μ.Κ.Α. του e-Ε.Φ.Κ.Α. και να αιτείται την μετάπτωση του Π.Α.Α.Υ.Π.Α. (ενεργού ή απενεργοποιημένου) σε Α.Μ.Κ.Α. με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών που περιγράφονται στην σχετική υπό (3) εγκύκλιο, μεταξύ των οποίων και η Α.Δ.Ε.Τ.. 

ΙΙΙ. Τεχνικές Λεπτομέρειες Μετάπτωσης Π.Α.Α.Υ.Π.Α. σε Α.Μ.Κ.Α. 

Για τους σκοπούς ενημέρωσης των χειριστών στα Κ.Ε.Π. και στα αρμόδια γραφεία του eΕ.Φ.Κ.Α. παρέχονται οι κάτωθι οδηγίες για τις τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας μετάπτωσης. Σημειώνεται ότι η μετάπτωση μπορεί να διενεργηθεί τόσο σε ενεργούς, όσο και σε απενεργοποιημένους Π.Α.Α.Υ.Π.Α. δικαιούχων διεθνούς προστασίας και μελών οικογενείας τους. 

Για την μετάπτωση του Π.Α.Α.Υ.Π.Α. σε Α.Μ.Κ.Α. επιλέξτε από το μενού το σύνδεσμο (link) «Μετασχηματισμός Π.Α.Α.Υ.Π.Α. σε Α.Μ.Κ.Α.» για να εμφανιστεί η ακόλουθη οθόνη (ΟΘΟΝΗ Α), στην οποία εισάγετε τον Π.Α.Α.Υ.Π.Α.):

Αν βρεθεί ο Π.Α.Α.Υ.Π.Α. στο μητρώο Α.Μ.Κ.Α.-Ε.Μ.Α.Ε.Σ. χωρίς να ανιχνευθούν συνώνυμοι θα εμφανιστεί η ακόλουθη οθόνη (ΟΘΟΝΗ Β), στην οποία το πεδίο «είδος ταυτότητας» είναι πάντοτε «ΑΔΕΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΑΔΕΤ)», και πρέπει να συμπληρωθεί ο αριθμός του εντύπου και το έτος έκδοσης. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία δεν μπορούν να μεταβληθούν, αλλά μπορείτε μετά το πέρας της διαδικασίας μετάπτωσης να μεταβάλετε τα στοιχεία του Α.Μ.Κ.Α. ως συνήθως.

Στην οθόνη μετασχηματισμού (ΟΘΟΝΗ Γ), αφού συμπληρώσετε τα απαιτούμενα στοιχεία πατάτε το τετράγωνο κουμπί, «Μετασχηματισμός Π.Α.Α.Υ.Π.Α. σε Α.Μ.Κ.Α.», στο κάτω περιθώριο της σελίδας. Θα σας ζητηθεί επιβεβαίωση.

Σε περίπτωση που υπάρχουν συνώνυμοι, κατά την αναζήτηση του Π.Α.Α.Υ.Π.Α. θα παραπεμφθείτε στη σελίδα Συνωνύμων, όπως κάτωθι (ΟΘΟΝΗ Δ):

Στη σελίδα συνωνύμων, ο Π.Α.Α.Υ.Π.Α. εμφανίζεται με έντονη («Bold») γραφή (π.χ. «12121212121»), ενώ ο Α.Μ.Κ.Α. με κανονική γραφή («12121212121»). Επιπλέον, εάν σύρετε τον δείκτη του ποντικιού πάνω από τον Π.Α.Α.Υ.Π.Α. («12121212121») θα εμφανιστεί ένα «μπαλονάκι» («tooltip») με τη λέξη «Π.Α.Α.Υ.Π.Α.». 

Αφού σημειώσετε τα στοιχεία τυχόν διπλοεγγεγραμμένου ατόμου, προχωρήστε στο Μετασχηματισμό Π.Α.Α.Υ.Π.Α. σε Α.Μ.Κ.Α. πατώντας στο τετράγωνο κουμπί. Μετά το πέρας του Μετασχηματισμού μπορείτε να προχωρήσετε σε Δήλωση Διπλοεγγραφής. Θα μεταφερθείτε στην ΟΘΟΝΗ Β. 

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!