Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Προεξοφλούν την προσφυγή της Πορτογαλίας οι αναλυτές

Οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων αναμένεται να αυξηθούν σε επίπεδο που θα οδηγήσουν τη χώρα να ακολουθήσει την Ελλάδα και την Ιρλανδία στο να αιτηθεί διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Όπως τονίζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, η χώρα σχεδιάζει πώληση 10ετών ομολόγων αύριο, για πρώτη φορά φέτος από μια χώρα της Ευρώπης με υψηλό χρέος.

Η τρέχουσα απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου, διαμορφώνεται υψηλότερα του 77% τις τελευταίες δέκα ημέρες. Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα χρειάστηκε διάσωση μέσα σε 17 ημέρες από τη στιγμή που η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της έσπασε το φράγμα του 7% στις 6 Απριλίου, ενώ για την Ιρλανδία χρειάστηκε να περάσει διάστημα μικρότερο του μήνα από όταν βρέθηκε στο 7% τον Οκτώβριο.

«Ακόμη κι αν δούμε μια επιτυχημένη δημοπρασία, δεν σημαίνει τίποτα, καθώς δεν μπορούν να διατηρηθούν αποδόσεις πάνω από το 7%. Είναι αναπόφευκτο ότι η Πορτογαλία πρέπει να στραφεί στην ΕΕ και το ΔΝΤ εάν συνεχίσει να δανείζεται στο ίδιο επίπεδο», δηλώνει ο Γιάννης Σώκος, αναλυτής της BNP Paribas.

Το κόστος ασφάλισης του ευρωπαϊκού κρατικού χρέους έχει σημειώσει άνοδο σε επίπεδο-ρεκόρ. Η Ιταλία, η Ολλανδία και η Γερμανία προετοιμάζονται για την δημοπρασία ομολόγων και εντόκων αυτή την εβδομάδα, ύψους 42 δις ευρώ.

Το κόστος δανεισμού των εξάμηνων εντόκων γραμματίων της Πορτογαλίας διαμορφώθηκε στο 3,686% σε πώληση εντόκων την προηγούμενη εβδομάδα, από το 2,045% το Σεπτέμβριο.

«Σε αυτό το περιβάλλον, κάθε δημοπρασία από την Πορτογαλία και την Ισπανία θεωρείται από την αγορά ως δημοψήφισμα για την πιθανότητα να συνεχίσει χωρίς διάσωση», σχολιάζει ο διευθυντής asset allocation της Baring Asset Management με 46 δισ. δολάρια υπό διαχείριση. «Οι επενδυτές δεν κοιτάζουν μια αποτυχημένη δημοπρασία, αυτό που κοιτάζουν είναι το επιτόκιο».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον αναλυτή της Commerzbank, Christoph Rieger, τονίζει πως ενδεχόμενη διάσωση της Πορτογαλίας ίσως υποχρεώσει τη Γερμανία να βάλει τέλος στις ενστάσεις της για τη διεύρυνση του μηχανισμού διάσωσης των 750 δισ. ευρώ ή για την έκδοση ομολόγων με εγγυητές όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας - Ενημέρωσης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!