Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Σχεδόν σίγουρη η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας σύμφωνα με αναλυτές

«Για κάποιους αναλυτές, η προοπτική για μια χρεωμένη χώρα της ευρωζώνης να χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της, έχει γίνει τόσο βέβαιο, όσο ο θάνατος και οι φόροι», αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Όπως επισημαίνουν στην ηλεκτρονική έκδοση, με την Πορτογαλία να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σπέκουλας διάσωσης και τις χρηματοοικονομικές αγορές να προεξοφλούν τη χρεοκοπία της Ελλάδας τα επόμενα πέντε χρόνια, το ερώτημα είναι το πότε, που, και πώς θα λάβει χώρα μια αναδιάρθρωση.

Ο φόβος των ζημιών και η αβεβαιότητα που περικλείει τις μελλοντικές διασώσεις, οδηγεί τις αποδόσεις κάποιων κρατικών ομολόγων χωρών της ευρωζώνης υψηλότερα.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως, ακόμη και μετά τη διάσωση των 110 δις ευρώ της Ελλάδας το Μάιο, είναι πιθανό πως θα είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που θα χρειαστεί να επαναδιαπραγματευθεί την αποπληρωμή των χρεών της.

«Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση. Όσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο πιο γρήγορα θα επιλυθεί η κρίση», επισημαίνει ο αναλυτής της Nomura, Nick Firoozye.

Οι Financial Times υπογραμμίζουν ακόμη ότι η Αθήνα θα μπορούσε να αποφύγει μια αναδιάρθρωση. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα στην αποπληρωμή των ιδιωτών πιστωτών.

Επιπρόσθετα, το ΔΝΤ έχει δηλώσει πως η αναδιάρθρωση δεν θα είναι προς όφελος της Ελλάδας ή της ευρωζώνης.

«Η Ελλάδα ξεκίνησε την κρίση στην ευρωζώνη και παραμένει ο πιο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης, δηλώνει ο Don Smith, οικονομολόγος της Icap.

Ενδεχόμενη αναδιάρθρωση μπορεί να απαιτεί από τους κατόχους ομολόγους να αναλάβουν ζημιές για τις επενδύσεις τους σε κρατικό χρέος. Και η Ελλάδα ίσως να μην είναι η μόνη χώρα που θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.

Ο Willem Buiter, επικεφαλής οικονομολόγος της Citi, δηλώνει ότι θα υπάρξουν αρκετές χώρες που θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους στα επόμενα χρόνια.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως ακόμη και θεμελιωδώς φερέγγυες χώρες μπορεί να οδηγηθούν σε χρεοκοπία μέσω της αυτό-εκπλήρωσης των κερδοσκοπικών επιθέσεων και των προφυλακτικών αποσύρσεων των ιδιωτών. Ο Firoozye θεωρεί πως η Ιρλανδία ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, αλλά όχι και η Πορτογαλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!