Διαθέτουμε 20 δις ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ μέχρι το 2014, ώστε να επανεκκινήσουμε την οικονομία μας
ΕΣΠΑ
Βασικά Σημεία Συνέντευξης Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στο Ρ/Σ ΣΚΑΪ και τη δημοσιογράφο, κα Σία Κοσιώνη.
«Είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν μέχρι το 2014 μέσω του ΕΣΠΑ», δήλωσε ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό που επιχειρούμε αυτή τη στιγμή είναι να επανεκκινήσουμε την οικονομία. Προς την κατεύθυνση αυτή θα διαθέσουμε φέτος το διπλάσιο ποσό μέσω του ΕΣΠΑ, περίπου 5,5 αντί για 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αρχίσει να κινείται η δημόσια μηχανή, δηλαδή τα δημόσια έργα, οι δημόσιες δράσεις, οι δημόσιες πρωτοβουλίες και μια σειρά από επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Και μέχρι το 2014 έχουμε να δαπανήσουμε 20 περίπου δις από το ΕΣΠΑ, τα οποία πρέπει να τα απορροφήσουμε».
Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι, μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων για το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και το Νέο Επενδυτικό Νόμο που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες, θα δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά και την αναθέρμανση της οικονομίας. Επίσης ανακοίνωσε ότι στις 15 Μαρτίου θα προκηρυχθούν τα πρώτα επενδυτικά σχέδια με το νέο καθεστώς που αναμένεται να προσελκύσουν υγιείς επιχειρήσεις και νέους και καινοτόμους επιχειρηματίες.
Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία της αγοράς, ο Υπουργός επισήμανε ότι μετά την πρόσφατη παρέμβαση-κάλεσμα του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προς του επιχειρηματίες «περίπου οι τιμές από 700 προϊόντα μειώθηκαν. Θα μειωθούν κι άλλα προϊόντα και άλλες υπηρεσίες. Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Θα υπάρξουν παρεμβάσεις και συμφωνίες και μια συνολικότερη πραγματικότητα στην αγορά, η οποία θα ευνοήσει το επόμενο χρονικό διάστημα τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν στερηθεί δυο μισθούς, πολύ σημαντικά ποσοστά ποσά από τα εισοδήματά τους και την καταναλωτική τους δυνατότητα».
Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Υπουργού:
- Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά, τα οποία είναι και τα δύο αρνητικ ά: Το ένα είναι η ύφεση, η οποία καταγράφεται στις επίσημες μετρήσεις και στους επίσημους ελληνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς πίνακες, μια ύφεση η οποία πλήττει βαθιά αυτή τη στιγμή την ελληνική οικονομία και υπάρχει και η ύφεση στο αίσθημά μας. Δηλαδή, υπάρχει έλλειψη ελπίδας. Και το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι η κακή ψυχολογία, η οποία θα έλεγα ότι είναι χειρότερος παράγων από την πραγματική ύφεση. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτοί οι δύο παράγοντες δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα. Ωστόσο, δεν πρέπει να μείνουμε εδώ, οι διαπιστώσεις δεν φτάνουν. Επίσης το γεγονός ότι καθημερινά καλλιεργείται διαρκώς και από πάρα πολλές πλευρές, μια απαισιόδοξη λογική, η οποία πλήττει ευθέως την οικονομία και την αγορά και την κατανάλωση.
- Αυτό που έχει σημασία είναι το εξής αυτή τη στιγμή: Το πρώτο είναι ότι πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια της δημοσιονομικής διάσωσης. Νομίζω ότι σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Γιατί, αν δεν πετύχουμε τον πρώτο στόχο της διάσωσης, δεν θα μπορούμε να πετύχουμε κανένα στόχο στη συνέχεια. Ο δεύτερος στόχος είναι όχι απλώς να διασωθούμε αλλά να αλλάξουμε και μοντέλο ανάπτυξης. Η οικονομία μας κατά 75-80% στηριζόταν μέχρι τώρα στην κατανάλωση και όχι στην παραγωγή, με αποτέλεσμα να μην είναι ανταγωνιστική, να μην είναι εξωστρεφής, να μην παράγει θέσεις απασχόλησης. Αυτό που επιχειρούμε αυτή τη στιγμή είναι το εξής: Πρώτον, να επανεκκινήσουμε την οικονομία. Τι κάνουμε προς την κατεύθυνση αυτή λοιπόν; Θα διαθέσουμε φέτος διπλάσιο ποσό από το ΕΣΠΑ, περίπου 5,5 αντί για 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αρχίσει να κινείται η δημόσια μηχανή, δηλαδή τα δημόσια έργα, οι δημόσιες δράσεις, οι δημόσιες πρωτοβουλίες και μέσα από το ΕΣΠΑ και μια σειρά από επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Όλα αυτά μέσα σε ένα χρόνο. Και μέχρι το 2014 έχουμε να δαπανήσουμε 20 περίπου δις από το ΕΣΠΑ, τα οποία πρέπει να τα απορροφήσουμε. Για φέτος λοιπόν θα προκηρύξουμε στις 15 Μαρτίου 4 δισεκατομμύρια για επενδύσεις, ιδιωτικές επενδύσεις.
- Με το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης που ψηφίζουμε επίσης αυτές τις μέρες στη Βουλή, θα τροφοδοτούμε κατά το μέγιστο δυνατόν τη ρευστότητα στην αγορά ούτως ώστε αυτά τα επενδυτικά σχέδια να δανειοδοτηθούν με χαμηλά επιτόκια και με γρήγορο τρόπο από τις Τράπεζες μέσω του ΕΤΕΑΝ. Από κάποιες πρώτες ενδείξεις που έχω είναι ότι θα υπάρξει ανταπόκριση. Και δεν αναφέρομαι ξέρετε σε μεγάλες επενδύσεις από το εξωτερικό και όλη αυτή η κουβέντα η οποία γίνεται στον Τύπο. Αναφέρομαι στους Έλληνες επιχειρηματίες, στους Έλληνες επενδυτές, οι οποίοι είναι έτοιμοι να διαθέσουν ένα μέρος από τον εαυτό τους, από τις οικονομίες τους, προκειμένου να επεκτείνουν τις δουλειές τους ή να ξεκινήσουν καινούριες.
- Αυτό που έρχεται να κάνει ο καινούριος επενδυτικός νόμος είναι να στηρίξει τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις, αυτές δηλαδή που κάνουν εξαγωγές, γιατί αυτές οι επιχειρήσεις θα μας φέρουν πολύ μεγάλη ανάπτυξη και αύξηση του ΑΕΠ της χώρας αλλά και φορολογικά έσοδα καθώς και απασχόληση στη χώρα. Αυτές οι επιχειρήσεις που είναι ανταγωνιστικές μπορούν να σταθούν στην αγορά με καινούρια προϊόντα καινοτομικά και μπορούν να υπερβούν την κρίση και να απαντήσουν θετικά σε αυτήν το επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης, ο καινούριος νόμος έχει μια πολύ σημαντική καινοτομία, ότι ουσιαστικά στηρίζει την επίσημη οικονομία, την «άσπρη» οικονομία. Οι παλαιοί νόμοι έδιναν επιδοτήσεις, οι οποίες μετά γίνονταν υπερτιμολογήσεις και τελικώς ξοδεύονταν πάρα πολλοί δημόσιοι πόροι. Τώρα έχουμε σχεδόν αποκλειστικά φορολογικές απαλλαγές, που απευθύνονται στις υγιείς επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα για 6 έως 8 χρόνια να απαλλάσσονται φορολογικά και με αυτά τα κίνητρα, που είναι πιο ισχυρά από τις επιδοτήσεις, να μπορούν να επενδύουν. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος γιατί εργαζόμαστε νυχθημερόν προκειμένου να είμαστε έτοιμοι στην ώρα μας, μέσα στο Μάρτιο, να προκηρύξουμε τα πρώτα επενδυτικά σχέδια, να έχουμε έτοιμο το χρηματοδοτικό μηχανισμό, ώστε να τροφοδοτήσουμε με ρευστότητα στην αγορά.
- Η διαπραγμάτευση για την εκταμίευση των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ξεκινάει σε λίγες μέρες οπότε υποθέτω μέσα στον Φεβρουάριο θα έχει ολοκληρωθεί. Η απόφαση έχει ληφθεί και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες. Τα χρήματα είναι διασφαλισμένο ότι θα πάνε στην αγορ ά διότι η δανειοδότηση γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο τη χορήγηση αυτών των δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπό την εποπτεία και τον αυστηρό έλεγχο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα να πάνε κάπου αλλού τα χρήματα αυτά. Είναι αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις.
- Η ερώτηση των 16 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ απευθύνεται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και σε εμένα και αφορά αγροτικά προϊόντα. Υπάρχει μια έκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία αναφέρεται στη διαφορά μεταξύ χωραφιού και ραφιού, να το πω πολύ α πλά, μεταξύ τιμών παραγωγού και τιμών καταναλωτή. Πρόκειται για ένα πολύ παλιό θέμα το οποίο χρόνια τώρα συζητείται. Πολλές φορές δε βρέθηκαν λύσεις, μάλλον ποτέ δε βρέθηκαν λύσεις και τα προβλήματα τα λύνει η ίδια η αγορά, μιας και ένα μεγάλο κομμάτι των οπωροκηπευτικών πλέον περνάει και στο οργανωμένο εμπόριο. Αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να πω, δυστυχώς έχουμε γίνει χώρα εισαγωγική και στα αγροτικά προϊόντα.
- Για πρώτη φορά πριν από λίγες εβδομάδες υπήρξε μια συμφωνία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με τις επιχειρήσεις. Περίπου οι τιμές από 700 προϊόντα μειώθηκαν. Θα μειωθούν κι άλλα προϊόντα και άλλες υπηρεσίες. Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Θα υπάρξουν παρεμβάσεις και συμφωνίες και μια συνολικότερη πραγματικότητα στην αγορά η οποία θα ευνοήσει το επόμενο χρονικό διάστημα τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν στερηθεί δυο μισθούς, πολύ σημαντικά ποσοστά ποσά από τα εισοδήματά τους και την καταναλωτική τους δυνατότητα.
- Ο περσινός πληθωρισμός, οφειλόταν στους πολλούς φόρους, οι οποίοι μπήκαν. Ήταν φορολογικός ας το πούμε πληθωρισμός. Πλέον όμως, ούτε ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών σκέφτεται για περαιτέρω φόρους. Νομίζω ότι όχι απλώς δεν αντέχουν οι πολίτες, δεν αντέχει και η ίδια η οικονομία. Δεν αντέχει η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, των προϊόντων μας. Συνεπώς τέτοιο θέμα δεν τίθεται πια, διότι από δω και πέρα ό,τι κι αν γίνει, ό,τι κι αν μπει πάνω στα προϊόντα, πάνω στις υπηρεσίες που παράγονται και προσφέρονται στη χώρα ή στις εξαγωγές μας, δημιουργεί ισχυρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Άρα λοιπόν ο πληθωρισμός θα πέσει σ ε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, είναι άλλο ζήτημα ο πληθωρισμός και άλλο ζήτημα η προστασία του καταναλωτή, η προστασία των εισοδημάτων των πολιτών, για την οποία εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.
- Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δίνει καθημερινές μάχες προκειμένου να διαμορφώσει μια καινούργια Ελλάδα. Έχει σκάσει μια φούσκα, έχει καταρριφθεί και καταρρεύσει μια πραγματικότητα και επιχειρούμε αυτή τη στιγμή να χτίσουμε μια νέα χώρα, μια κοινωνία η οποία θα απολαμβάνει τα δημόσια αγαθά όπως τα απολαμβάνει η κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία και μια χώρα η οποία θα διαθέτει μια ανταγωνιστική οικονομία. Στην κυβέρνηση αγωνίζονται όλοι γι’ αυτό. Από κει και πέρα το πρόβλημα είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία υπάρχουν προβλήματα κυρίως κοινωνικά, και το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η διαχείριση του κοινωνικού ζητήματος. Οι άνθρωποι δηλαδή που στερούνται αυτή τη στιγμή πολλές φορές και τα απαραίτητα προς το ζην. Εκεί πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας, τη σκέψη μας και τις πολιτικές μας. Και αύριο, όταν θα αρχίσει η οικονομία να ανακάμπτει, οι πρώτοι οι οποίο ι πρέπει να εισπράξουν έστω και ένα μικρό υπόλοιπο, περίσσευμα, πρέπει να είναι αυτές οι κοινωνικές ομάδες, αυτοί οι συμπολίτες μας.
- Το θέμα της απασχόλησης δεν είναι οικονομικό απλά. Είναι βαθιά κοινωνικό ζήτημα και αφορά κυρίως τη νέα γενιά. Γι’ αυτό στο νέο επενδυτικό νόμο καλούμε όλους τους νέους ανθρώπους, τους νέους επιστήμονες, τους εργάτες της γνώσης, να εκμεταλλευθούν και να αξιοποιήσουν τις νέες διατάξεις του επενδυτικού νόμου, ο οποίος δίνει πραγματικά πολύ μεγάλα κίνητρα στους νέους καινοτόμους επιχειρηματίες, τους νέους σε ηλικία, τα νέα παιδιά. Θα κάνουμε μια καμπάνια μεγάλη, να δημιουργηθεί ένα κίνημα νέων επιχειρηματιών, να μη φύγουν τα παιδιά μας έξω.
- Το ΠΑΣΟΚ, πάντα είχε πολλές φωνές. Υπήρχε ποικιλοχρωμία, υπήρχαν απόψεις διαφορετικές. Πάντα υπήρχε ένας πλούτος ιδεών ο οποίος ουδέποτε τελικώς έκανε κακό. Δεν ανησυχώ από αυτά. Αντίθετα πολλές φορές είναι ενθαρρυντικά όλα αυτά τα μηνύματα, ότι υπάρχουν απόψεις τις οποίες κουβεντιάζουμε. Δεν ανησυχώ ποτέ, και όπως έχει αποδειχθεί στην ιστορία, για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και ουδέποτε αυτή διακυβεύτηκε ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιόδους για την πατρίδα, την οποία εμείς υπηρετούμε πάντα σε δύσκολες περιόδους.
Πηγή: Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!