Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΠΟΜΙΔΑ Σε πιλοτική λειτουργία η πρόσβαση ιδιοκτητών και επαγγελματιών στα στοιχεία του Κτηματολογίου

Αλλο ένα διαχρονικό αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ γίνεται πραγματικότητα, με καθυστέρηση 23 περίπου ετών. Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η κοινή υπουργική απόφαση, την οποία υπογράφουν οι υπουργοί κ.κ. Κυριάκος Πιερρακάκης και Γιώργος Τσιάρας και ο αρμόδιος υφυπουργός για το Κτηματολόγιο κ. Γιώργος Στύλιος, που καθορίζει τα διαβαθμισμένα δικαιώματα πρόσβασης των μηχανικών, συμβολαιογράφων δικηγόρων και πολιτών στα κτηματολογικά στοιχεία του Κτηματολογίου και των Υποθηκοφυλακείων.

Ηδη με τον αρχικό νόμο περί Κτηματολογίου2664/1998 υπήρχε πρόβλεψη για την πρόσβαση των ιδιοκτητών και των εμπλεκόμενων επαγγελματιών  στα κτηματολογικά στοιχεία του Κτηματολογίου και των Υποθηκοφυλακείων. Όλα αυτά τα χρόνια η νομοθετική αυτή απουσία, η οποία καλύφθηκε με εγκυκλίους,  πολλές φορές αντιφατικές και αντικρουόμενες μεταξύ τους, έχει δημιουργήσει τριβές μεταξύ των επαγγελματικών κλάδων, κυρίως μεταξύ μηχανικών και δικηγόρων και βεβαίως προβλήματα, καθυστερήσεις και οικονομικές επιβαρύνσεις για τους πολίτες.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργος Στύλιος δήλωσε ότι το περιεχόμενο της νέας απόφασης ιδίως ως προς τα διαβαθμισμένα δικαιώματα πρόσβασης που προβλέπει για τους μηχανικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και τους πολίτες στα κτηματολογικά στοιχεία  αποτελεί προϊόν συνεργασίας και κατ΄ αρχήν συμφωνίας με τους κεντρικούς φορείς των μηχανικών και των νομικών». Ο ίδιος τονίζει ότι «λύνονται χρόνια προβλήματα, καθώς μέχρι τώρα υπήρχαν πολλά εμπόδια πρόσβασης των επαγγελματιών στα κτηματολογικά στοιχεία για την εξυπηρέτηση των υποθέσεων των πολιτών» καθώς επίσης ότι «με την ενεργοποίηση των ψηφιακών υπηρεσιών το κτηματολόγιο γίνεται πολλαπλασιαστής ανάπτυξης και εξυπηρέτησης των συναλλαγών των πολιτών και των επενδύσεων».  Ο κ. Στύλιος τονίζει ακόμη ότι «η πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες των κτηματολογικών στοιχείων θα είναι δωρεάν και η για την έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών θα διατηρηθούν τα ισχύοντα τέλη αντιγράφων».

Σημειώνεται ότι με τη νέα απόφαση, που ενεργοποιεί με τη δημοσίευση της στο ΦΕΚ την πιλοτική έναρξη η πρόσβαση για μηχανικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους  και πολίτες θα είναι διαβαθμισμένη, αφορά μόνο τις περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί, ενώ η υπηρεσία θα είναι δωρεάν.

Οι νέοι κανόνες και η διαβάθμιση της πρόσβασης στην ψηφιακή βάση δεδομένων του κτηματολογίου (μέσω της πύλης  gov.gr), για τους πολίτες και ανά ειδικότητα για τους  ειδικούς επαγγελματίες, καθορίζονται με  την κοινή απόφαση των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (τεύχος Β΄ με αριθμό Φύλλου 1539 της 15ης Απριλίου 2021) έχει ως εξής:

Διαβάστε την απόφαση εδώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!