Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΣΕΒ Είναι ανάγκη ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός

Την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τη Βιομηχανία, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες, ζητά ο ΣΕΒ σε σχετική έκθεση, επισημαίνοντας ότι η ταχεία ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας είναι απολύτως αναγκαία προϋπόθεση για την προσέλκυση σημαντικών παραγωγικών επενδύσεων, καθώς αναμένεται να συμβάλει στον περιορισμό της ανασφάλειας δικαίου υφιστάμενων και νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής.

Ο ΣΕΒ σημειώνει ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από το ΥΠΕΝ, μόλις το 20% των Δημοτικών Ενοτήτων, διαθέτουν θεσμοθετημένα σχέδια χρήσεων γης ενώ στο 23% των Δημοτικών Ενοτήτων βρίσκονται - ακόμη - σε εξέλιξη οι σχετικές μελέτες με βάση την προγενέστερη νομοθεσία.

Ωστόσο ο νόμος Ο ν.4759/2020 για τον «Εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας» επιχειρεί να θέσει τις βάσεις για ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα στον ελληνικό χώρο: την κάλυψη του 75%-80% της ελληνικής επικράτειας με σχέδια χρήσεων γης έως το 2025-26, τη στιγμή που από το 1983 έως σήμερα έχει καλυφθεί μόνο το 20%.

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ των προκαταρκτικών προτάσεων που κατέθεσε η χώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλήφθηκαν, στον άξονα της πράσινης ανάπτυξης και της χωροταξικής μεταρρύθμισης, προτάσεις για την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και άλλων πολεοδομικών μελετών (για τον χαρακτηρισμό του οδικού δικτύου, τον καθορισμό ζωνών υποδοχής συντελεστή δόμησης), οι οποίες φαίνεται να τυγχάνουν - έως τώρα - αποδοχής, στο πλαίσιο των διαδικασιών αξιολόγησης των σχετικών προγραμμάτων των κρατών - μελών.

«Κατά τη διάρκεια της επόμενης 6-ετίας, η υλοποίηση του Συστήματος Χωρικού Σχεδιασμού μέσα από τα νέα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, καθώς και μέσα από τα αναθεωρημένα Ειδικά και Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια, θα μετασχηματίσει τον τρόπο με τον οποίο το σύνολο των δραστηριοτήτων χωροθετείται, αδειοδοτείται και εγκαθίσταται.

Οι επερχόμενες αλλαγές στο σχεδιασμό του χώρου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα αναπαράγουν τα διαχρονικά προβλήματα και τις παθογένειες που ο ΣΕΒ έχει επισημάνει, απαιτούν σε άμεσο χρόνο την εισαγωγή ενός συντονισμένου και συνεχούς μηχανισμού παρακολούθησης και αξιολόγησης, ο οποίος, προκειμένου να έχει έναν ολοκληρωμένο και επιστημονικά ισχυρό χαρακτήρα, προτείνεται να αποτελέσει ένα εξειδικευμένο Παρατηρητήριο Χωρικού Σχεδιασμού.

Η σύμπραξη των δημιουργικών δυνάμεων της οικονομίας με τους δημόσιους φορείς έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνεισφέρει με ουσιαστικό τρόπο στη συνολικότερη προαγωγή και εξέλιξη του τόπου», καταλήγει ο Σύνδεσμος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!