Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ναυτικής & Βιομηχανικής Ενώσεως Συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη

Την ανάγκη στήριξης του κλάδου που έχει πληγεί, λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών των εταιρειών, επεσήμανε το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ναυτικής & Βιομηχανικής Ενώσεως (WIMA) σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη.

Η διοίκηση της WIMA, στην οποία ανήκουν εταιρείες κατασκευών και μετασκευών πλοίων, ανταλλακτικών και εφοδίων, παραγωγών ναυτιλιακού υλικού και υπηρεσίες Yachting, περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εταιρείες άμεσα συνδεδεμένες με τη ναυτιλία και τη βιομηχανία, τόσο πριν από την εκδήλωση της πανδημίας, όσο και μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της WIMA, το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ναυτικής & Βιομηχανικής Ενώσεως έθεσε την ανάγκη επαναφοράς της απαλλαγής από τον ΦΠΑ σε νεότευκτα πλοία που ναυπηγούνται στην Ελλάδα, καθώς και στις πετρελεύσεις (bunkering)σε πλοία που έρχονται για επισκευή, ενώ τονίστηκε η ανάγκη μείωσης των υψηλών και αναγκαστικών τελών στο αγκυροβόλιο Πειραιά, κόστη που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την προσέγγιση πλοίων στην χώρα μας για επισκευές, αφαιρώντας πολύτιμο εισόδημα από τους επαγγελματίες του χώρου.

Σύμφωνα με την WIMA, o υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης είπε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί ήδη πρωτοβουλίες προκειμένου να καταστεί η ελληνική σημαία πιο ελκυστική, ενώ προχωρά στην αναβάθμιση των σχολών τεχνικών εκπαίδευσης, σε εκπαιδευτικά προγράμματα με θεωρητική και τεχνική κατάρτιση ώστε να καλυφθούν ανάγκες επαγγελμάτων σε ζήτηση, στην Ίδρυση ψηφιακής πλατφόρμας για τα πιστοποιητικά των ναυτικών σε εκπαιδευτικά προγράμματα με δημόσια πιστοποίηση για επαγγέλματα που έχουν σχέση με την επισκευή και συντήρηση των πλοίων, σε καταβολή επιδοτήσεων από το υπουργείο Εργασίας που αφορούν στην κατάρτιση αποφοίτων Σχολών ώστε να απορροφηθούν από επιχειρήσεις με σχετικές δραστηριότητες, καθώς και σε περαιτέρω επιδοτήσεις για την παραμονή τους σ'αυτές, εφόσον πληρούν τα απαιτούμενα προσόντα.

Επίσης η κυβέρνηση προχωρά σε χρηματοδότηση επιχειρήσεων για επέκτασή τους σε νέες αγορές, καθώς και στην αύξηση του μεριδίου τους στην αγορά που ήδη δραστηριοποιούνται αλλά και σε απελευθέρωση του κλάδου Yachting με φορολογικό αντιπρόσωπο πάντα σε συμφωνία με τους διεθνής κανονισμούς, δημιουργώντας προϋποθέσεις για την προσέλκυση νέων επενδυτών στον τουρισμό.

Τόσο ο υπουργός, όσο και η διοίκηση της WIMA δεσμεύθηκαν να παραμείνει ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας.

Όπως τoνίζει η WIMA, ο κ. Πλακιωτάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσω του ευρύτατου φάσματος δραστηριοτήτων των εταιρειών μελών της, η Ένωση αποτελεί χρήσιμο συνομιλητή και αρωγό του υπουργείου, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη της Τεχνικής Εκπαίδευσης στον κλάδο της Ναυτιλίας.

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης δεσμεύθηκαν να παρέχουν στο υπουργείο Ναυτιλίας αδιάλειπτη θεσμική ενημέρωση, δίνοντας πληροφορίες σχετικά με τον κλάδο και τα προβλήματα που παρουσιάζονται, αλλά και τις ανάγκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, στοχεύοντας στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, εργαζόμενοι για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας έναντι άλλων χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!