Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

IHS Markit Επιβράδυνση της ανάπτυξης του μεταποιητικού τομέα τον Ιανουάριο στην Ευρωζώνη

H ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης συνεχίσθηκε τον πρώτο μήνα του 2021, αλλά ο ρυθμός της επιβραδύνθηκε καθώς τα νέα lockdown σε όλη την Ευρώπη και οι ελλείψεις στον εφοδιασμό έπληξαν τη δραστηριότητα.

Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) που καταρτίζει η IHS Markit μειώθηκε στις 54,8 μονάδες τον Ιανουάριο από 55,2 τον Δεκέμβριο.

«Η μεταποιητική παραγωγή της Ευρωζώνης συνέχισε να αυξάνεται με ισχυρό ρυθμό στις αρχές του 2021, αν και η ανάπτυξη εξασθένισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισε η ανάκαμψή της, καθώς τα νέα περιοριστικά μέτρα και οι ελλείψεις στον εφοδιασμό θέτουν νέες προκλήσεις για τους παραγωγούς σε όλη την περιοχή», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουίλιαμσον.

Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 54,6 από 56,3 μονάδες, αλλά παραμένει καθαρά πάνω από τις 50 μονάδες που είναι το όριο μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης».

Ωστόσο, καθώς ένα μεγάλο τμήμα του τομέα υπηρεσιών είναι πιθανό να παραμείνει κλειστό για κάποιο χρονικό διάστημα, οι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης παραμένουν χλωμές και θα χρειαστούν έως δύο χρόνια για να επανέλθει το ΑΕΠ στα προ του κορονοϊού επίπεδα, σύμφωνα με έρευνα του Reuters τον περασμένο μήνα.

Οι περιορισμοί είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του δείκτη για τους χρόνους παράδοσης στις 31,6 από 34,4 μονάδες, υποδηλώνοντας ότι οι βιομηχανίες δυσκολεύονται να προμηθευτούν τις πρώτες ύλες που χρειάζονται.

Η τιμή του συγκεκριμένου δείκτη είναι η δεύτερη χαμηλότερη από τα μέσα του 1997, όταν ξεκίνησε η έρευνα, με τη χαμηλότερη να έχει σημειωθεί στο αποκορύφωμα της πανδημίας πέρυσι.

«Οι ελλείψεις στις προμήθειες έχουν δώσει το πλεονέκτημα τιμολόγησης στους προμηθευτές, ωθώντας τις τιμές των πρώτων υλών σε μεγάλη άνοδο. Η αύξηση των ναύλων εντείνει την επιβάρυνση», δήλωσε ο Γουίλιαμσον.

Παρά την εκτίναξη των τιμών των εισροών, οι βιομηχανίες αύξησαν τις δικές τους τιμές λιγότερο από τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, με τις ελπίδες ότι οι εμβολιασμοί θα επιτρέψουν κάποια επάνοδο στην κανονικότητα, η αισιοδοξία για το επόμενο έτος σκαρφάλωσε σε υψηλό επίπεδο τριών ετών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!