Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΕΚΤ Αμετάβλητη αναμένεται να διατηρηθεί η νομισματική πολιτική

Οι αναλυτές αναμένουν ευρύτερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, αλλά θα αφήσει ορθάνοιχτη την πόρτα για περαιτέρω στήριξη καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού περιορίζει τις ήδη αδύναμες προοπτικές για την οικονομία της.

Έχοντας επεκτείνει τη στήριξη της νομισματικής πολιτικής και στο επόμενο έτος με το μεγάλο πακέτο που ανακοίνωσαν τον Δεκέμβριο, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θέλουν να περάσουν τη σκυτάλη στις κυβερνήσεις και τη δημοσιονομική πολιτική για να ανταπεξέλθει η οικονομία της Ευρωζώνης μέχρι να επανέλθουν οι επιχειρήσεις στην κανονική δραστηριότητά τους.

Ωστόσο, τα νέα lockdown, η αργή πορεία των εμβολιασμών στην αρχική φάση στις χώρες της Ευρωζώνης και το ισχυρό ευρώ θα αυξήσουν τα προβλήματα για τις εξαγωγές, αμφισβητώντας τις προβλέψεις της ΕΚΤ για μία ισχυρή ανάκαμψη στο δεύτερο τρίμηνο.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να σημειώσει ότι δεν χρειάζεται τώρα περαιτέρω στήριξη, καθώς η τράπεζα έχει προσδώσει πολύ μεγάλη ευελιξία στα πλαίσια στήριξής της ώστε θα μπορούσε εύκολα να τα αυξήσει χωρίς να απαιτηθεί νέα έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιό της.

«Ο επανακαθορισμός των μέσων πολιτικής της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο έγινε καλά αποδεκτός από τις αγορές, κάτι που σημαίνει ότι δεν επείγει να διαμηνύσει η ΕΚΤ μία νέα στάση πολιτικής», δήλωσε αναλυτής της Danske.

H Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε επίσης αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της νωρίτερα σήμερα και μάλιστα αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το επόμενο δημοσιονομικό έτος.

Η ΕΚΤ θα ανακοινώσεις τις αποφάσεις της για τη νομισματική πολιτική στις 14.45 (ώρα Ελλάδας), ενώ θα ακολουθήσει η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στις 15.30.

Αντί για μέτρα, η Λαγκάρντ αναμένεται ότι θα επιχειρήσει να προσφέρει στήριξη με μικρή διαφοροποίηση της επικοινωνιακής πολιτικής της τράπεζας, κάνοντας σαφές ότι γνωρίζει τους κινδύνους, ενώ θα υποστηρίξει ότι αυτοί είναι πιθανόν υπερτιμημένοι.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ μπορεί να παραδεχθεί ότι το άμεσο μέλλον είναι δυσκολότερο από ό,τι αφήνουν να εννοηθεί κάποιες από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και ότι τα σχέδια των εμπορικών τραπεζών για περιορισμό στις χορηγήσεις δανείων θα αποτελέσουν βαρίδι για την ανάπτυξη.

Αυτό, ωστόσο, δεν θα επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη προοπτική, καθώς μάλιστα πολλές βασικές αβεβαιότητες έχουν διαλυθεί:

Τα εμβόλια για την COVID-19 χρησιμοποιούνται, η συμφωνία για το Brexit έχει κλείσει και με την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν κλείνει ο εκλογικός κύκλος στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!