Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Επιμελητήρια

Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά Διοργάνωση διαδικτυακού φόρουμ για τη λειτουργία νεοφυών επιχειρήσεων και τις επενδύσεις στην καινοτομία

Η χάραξη μιας νέας αναπτυξιακής διαδρομής της αγοράς, όχι μόνο για την χώρα μας αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την παρέλευση της υγειονομικής κρίσης, βρέθηκε στο επίκεντρο του "Euro-FEM Business Angels Forum", το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακώς από το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Τουλάχιστον 40 ομιλητές και εκατοντάδες σύνεδροι ενημερώθηκαν και συζήτησαν για τις σημαντικές αλλαγές στα επιχειρηματικά δρώμενα, οι οποίες συντελούνται από τη λειτουργία νεοφυών επιχειρήσεων και τις επενδύσεις στην καινοτομία.

Το παρόν στο φόρουμ, έδωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος που μεταδόθηκε κατά την ομιλία που απηύθυνε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, με την οποία παρουσίασε για πρώτη φορά σε επιχειρηματικό κοινό από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Τουρκία, ένα εργαλείο που εξασφαλίζει στις επιχειρήσεις τεχνογνωσία και πρόσβαση στα διεθνή δίκτυα καινοτομίας.

Στην ομιλία του ο υφυπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε την επιτάχυνση των διαδικασιών δημιουργίας της «Πολιτείας Καινοτομίας» στο παλαιό εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ. στον Πειραιά, «μια από τις πιο φιλόδοξες επενδυτικές ενέργειες του υπουργείου Ανάπτυξης, από την οποία θα στεγαστούν με τη μέθοδο της σύμπραξης δημοσίου - ιδιωτικού τομέα, τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί (spin-off), καθώς και ερευνητές. Στόχος είναι να καταστεί η 'Πολιτεία Καινοτομίας' σημείο αναφοράς στη νοτιοανατολική Ευρώπη», όπως ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο κ. Δήμας μάλιστα, ανήγγειλε την παροχή φορολογικών κινήτρων σε Επενδυτικούς Αγγέλους (Business Angels) που θα επενδύσουν κεφάλαια σε νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece, σημειώνοντας ότι το 50% της επένδυσης εκπίπτει του φορολογητέου εισοδήματος.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννης Τσακίρης, παρουσίασε το Ταμείο Συνεπενδύσεων με Επιχειρηματικούς Αγγέλους (Business Angels co-investment fund) και υπογράμμισε κατά την παρέμβασή του, τη βούληση να αναπτυχθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να υποστηριχθούν καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και να επιτευχθεί καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, είτε μέσω του τραπεζικού συστήματος, είτε μέσω ιδιωτικών επενδύσεων και τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο γ.γ. Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιος Κυριαζής, που ενημέρωσε σύνεδρους και ομιλητές για την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στη διασύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα, μέσω του προγράμματος «Ερευνώ - Καινοτομώ - Δημιουργώ», από το οποίο προάγεται η βιομηχανική έρευνα, η αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων από επιχειρήσεις, καθώς και τη συνεργασία επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς σε σύγχρονα θεματικά πεδία.

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ προβλήθηκε και ηχητικό μήνυμα με επισημάνσεις που διατυπώνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Ανδριανός Μιχάλαρος. Πρόκειται για επισημάνσεις που αφορούν την ανάγκη ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων, τη λειτουργία «ψηφιακών hubs» και τη μετεξέλιξη της οικονομίας σε ένα νέο επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον με κοινό παρονομαστή την καινοτομία.

Ο διευθυντής του ΒΕΠ Μιχάλης Γιάγκας, επεσήμανε πως το επιμελητήριο προχωρά σε δύο πρωτοβουλίες, και συγκεκριμένα στη διαμόρφωση ρεαλιστικού παραγωγικού μοντέλου, «διότι μέσα από τις παραγωγικές διαδικασίες θα προκύψει υπέρβαση της κρίσης καθώς και στον εκσυγχρονισμό και την εργαλειοποίηση της τεχνικής εκπαιδεύσεως, επί της οποίας έχει διατυπωθεί δέσμη προτάσεων εκ μέρους του ΒΕΠ, τονίζοντας πως αυτά είναι και το σύνθημα και η προτροπή του προέδρου του ΒΕΠ για να επιστρέψει η χώρα μας στην ανάπτυξη».

Παρά το γεγονός ότι η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε εν μέσω πανδημίας, τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά, καθώς παρουσιάστηκαν ανάμεσα σε άλλα οι επιχειρηματικές ιδέες από εκπροσώπους 13 νεοφυών επιχειρήσεων, εννέα ελληνικών και άλλων τεσσάρων από την Ισπανία και την Τουρκία, ενώ έκαναν θετική εντύπωση και οι παρουσιάσεις βέλτιστων πρακτικών από πέντε "Business Angels".

Ένα γενικό συμπέρασμα που προέκυψε επίσης από την διοργάνωση, ήταν η επιβεβαίωση σε γενικό επίπεδο, της τάσης των νέων επιστημόνων να εντοπίσουν ή και να δημιουργήσουν ευκαιρίες σε νέα επιχειρηματικά και επενδυτικά μοντέλα, με βάση την καινοτομία και τις τεχνολογίες αιχμής. Πλέον, οι νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, δεν θα λειτουργούν σε «χαοτικό περιβάλλον», αλλά θα διαθέτουν το δικό τους οικοσύστημα - το "Elevate Greece" - καθώς και θεσμικούς αρωγούς όπως το ΒΕΠ, ώστε να εξασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις και να παραγάγουν κεφαλαιακή υπεραξία στην εθνική οικονομία.

Στο φόρουμ, χαιρετισμούς απηύθυναν οι βουλευτές της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη και του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης, καθώς και η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Εύα Καϊλή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!