Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Γαλλία Ο λεγόμενος φόρος "GAFA" στους κολοσσούς του Διαδικτύου θα επιβληθεί το 2020, επιβεβαιώνει το Παρίσι

Ο φόρος στους κολοσσούς του Διαδικτύου θα επιβληθεί το 2020, επιβεβαίωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας, παρά τις απειλές για αντίποινα από τις ΗΠΑ σε γαλλικά προϊόντα ύψους 1,3 δισεκ. δολαρίων, όπως τσάντες χειρός και καλλυντικά.

«Επιχειρήσεις που υπόκεινται σε αυτό τον φόρο έχουν λάβει ειδοποίηση φορολόγησης για την καταβολή των προκαταβολών του 2020», δήλωσε η πηγή αυτή, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των Financial Times.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η Facebook και η Amazon «συμπεριλαμβάνονται στις εταιρίες» που ειδοποιήθηκαν «τις τελευταίες ημέρες».

Με τον τρόπο αυτό, η Γαλλία εκτίθεται σε αμερικανικές κυρώσεις, την ώρα που η χώρα είναι σε διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στον νέο πρόεδρο Τζον Μπάιντεν από τον Ντόναλντ Τραμπ, που είχε ήδη αυξήσει στο 25% τους τελωνειακούς δασμούς για τα γαλλικά κρασιά στο πλαίσιο της διαμάχης για την κρατική βοήθεια στην Airbus και την Boeing.

Το γαλλικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τον Ιούλιο του 2019 την επιβολή φόρου 3% στον κύκλο εργασιών των μεγάλων εταιριών του Διαδικτύου, γεγονός που κατέστησε τη Γαλλία πρωτοπόρο στη φορολόγηση των "Gafa" (ακρώνυμο από τις επωνυμίες των εταιριών Google, Amazon, Facebook και Apple) και άλλων πολυεθνικών που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή. Αυτός απέφερε 350 εκατ. ευρώ το 2019.

Η Ουάσινγκτον, που θεωρεί ότι ο φόρος αυτός κάνει διακρίσεις σε βάρος των αμερικανικών επιχειρήσεων, ανταπάντησε απειλώντας να επιβάλει δασμούς 100% σε ορισμένα γαλλικά προϊόντα, όπως τα τυριά, τα προϊόντα ομορφιάς και τις τσάντες χειρός.

Ωστόσο τον Ιανουάριο, οι δύο σύμμαχοι κατέληξαν σε ανακωχή προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ να καταλήξουν στη θέσπιση ενός παγκόσμιου φόρου για τις πολυεθνικές εταιρίες: το Παρίσι ‘πάγωσε’ την επιβολή του φόρου και η Ουάσινγκτον απείχε από τις κυρώσεις.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές, ωστόσο, κατέληξαν σε αποτυχία τον Οκτώβριο, ακυρώνοντας την ανακωχή.

«Αναβάλαμε την συλλογή του φόρου έως ότου πετύχει η διαπραγμάτευση του ΟΟΣΑ. Αυτή η διαπραγμάτευση απέτυχε, θα συλλέξουμε λοιπόν φόρο επί των κολοσσών του Διαδικτύου τον επόμενο Δεκέμβριο», προέβλεψε στα μέσα Οκτωβρίου ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!