Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΕΒΕΠ Άρθρο προέδρου Βασίλη Κορκίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άρθρο προέδρου ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ Βασίλη Κορκίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το “λογιστικό” χρέος του ιδιωτικού τομέα για ιδιώτες και επιχειρήσεις, ανέρχεται σήμερα στα 234 δισ. ευρώ και αναμένεται μετά τη δυσάρεστη εξέλιξη του δεύτερου lockdown που δημιουργεί νέα δυσμενή δεδομένα στα οικονομικά φυσικών και νομικών προσώπων να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του έτους.

Με τον Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας επιδιώκεται “να μπει φρένο” στην αύξηση του ιδιωτικού χρέους νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προς τις τράπεζες, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που με τα σημερινά δεδομένα θα φτάσει το 140% του φετινού ΑΕΠ.

Παράλληλα, θα πρέπει στη πράξη, να δοθεί μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία για εκείνους τους επαγγελματίες, αλλά και τα νοικοκυριά, που επλήγησαν από την παρατεταμένη οικονομική και υγειονομική κρίση και επιθυμούν να μπουν σε γενναίες ρυθμίσεις έως 240 δόσεις για τις οφειλές τους, παρά να πτωχεύσουν. Άλλωστε, δεν υπάρχει κάτι ευνοϊκό και τίποτα ευχάριστο σε καμία πτωχευτική διαδικασία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ, το συνολικό χρέος του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται στα 234 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 91,7 δισ. ευρώ ή ποσοστό 39,3% αφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ανήκουν στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, 105,6 δισ. ευρώ ή ποσοστό 45,2% αφορά σε οφειλές προς τη φορολογική αρχή και 36,3 δισ. ευρώ ή ποσοστό 15,5% αφορά σε οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι επιχειρήσεις καταλαμβάνουν περίπου τα 2/3 του χρέους δηλαδή τα 156 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 1/3 αφορά ιδιώτες.

Οι συσσωρευμένες οφειλές, αποτελούν “θηλιά” για υφιστάμενες επιχειρήσεις και έχουν “εγκλωβίσει” χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους με εγγυήσεις από τα μέλη της οικογένειας τους.

Για αυτόν τον λόγο, η δεύτερη ευκαιρία θα πρέπει να συνοδεύεται και από νέα μέτρα στήριξης, που μπορούν να προέλθουν από Κοινοτικά και Εθνικά Προγράμματα.

Η ανάγκη ενός μόνιμου μηχανισμού διευθέτησης οφειλών, είναι πιο επιτακτική από ποτέ, σε μια περίοδο όπου η πανδημία δοκιμάζει εκ νέου τις αντοχές 600.000 ΑΦΜ, επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.

Σημειώνεται ότι με βάση το νέο νόμο ο οφειλέτης αποδεικνύει ότι βρίσκεται σε παύση πληρωμών όταν δεν καταβάλλει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, σε ύψος τουλάχιστον 40% των συνολικών του ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων για τουλάχιστον έξι μήνες και εφόσον η μη εξυπηρετούμενη υποχρέωσή του υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.

Αξίζει επίσης να σημειώσω ότι πολλές προτάσεις που κατέθεσαν οι φορείς στο πλαίσιο της διαβούλευσης, συμπεριλήφθηκαν στο νόμο, ώστε να εξασφαλιστεί η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων, να μην υπάρξουν ασάφειες, να γίνονται άμεσες διαδικασίες από τα δικαστήρια, να υπάρχουν δικλίδες διαφάνειας και ασφαλείας για στρατηγικούς κακοπληρωτές, να επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις που πτώχευσαν, να διασφαλίζονται δικαιώματα εργοδοτών και εργαζομένων και τέλος να λαμβάνονται υπόψη στις εξωδικαστικές ρυθμίσεις οφειλών, μελλοντικές οικονομικές κρίσεις.

Ο νέος νόμος, αποτελεί ένα συμβατό θεσμικά πλαίσιο που δίνει διπλή επιλογή στους οφειλέτες για οριστική λύση στο πρόβλημα χρέους τους.

Ουσιαστικά, ο “Κώδικας” παρέχει τη δυνατότητα ρύθμισης των συνολικών οφειλών, διαγραφής των χρεών σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής και παροχής δεύτερης ευκαιρίας για όλους.

Πλέον, οι υπερχρεωμένοι πολίτες, φυσικά πρόσωπα, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και λοιπούς πιστωτές, διασώζοντας με αυτόν τον τρόπο την περιουσία τους. Στην απευκταία περίπτωση που επιλέξουν τη πτώχευση, θα ρευστοποιείται η περιουσία τους και θα απαλλάσσονται από τα χρέη τους.

Είναι σημαντικό πως κατόπιν πιέσεων της Κυβέρνησης στο τραπεζικό σύστημα, η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει από πλειστηριασμό μέχρι την έναρξη ισχύος του νέου νόμου.

Έτσι από τον Ιανουάριο του 2021, οι πιο αδύναμοι ανεξαιρέτως θα έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στη 12ετή προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο νέος Πτωχευτικός Νόμος προβλέπει απαλλαγή από τα χρέη ακόμη και μετά από ένα έτος από την κήρυξη πτώχευσης για όσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, απωλέσουν την περιουσία τους και μετά από 3 χρόνια από την υποβολή της αίτησης, εάν δεν έχουν περιουσία.

Ευελπιστώ πως ο νέος νόμος, που θα ισχύσει από τη 1η Ιανουαρίου 2021και θα αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών, που υπάρχουν σήμερα, να αντιμετωπίσει δίκαια όλους τους οφειλέτες, αλλά και οι περισσότεροι οφειλέτες να μπορούν να επιλέξουν μια δύσκολη ρύθμιση, από μια δυσάρεστη πτώχευση.

Θέλω να πιστεύω ότι λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις του δεύτερου lockdown τον Νοεμβρίου, με μειώσεις 5,9 δισ. ευρώ στα εισοδήματα των νοικοκυριών και την αναστολή λειτουργίας 206.000 επιχειρήσεων με επιπλέον 5 δισ. ευρώ στα ήδη 35 δισ. ευρώ απωλειών κύκλου εργασιών, οι τράπεζες φοβούμενες τη γενιά των “πανδημικών” παγωμένων δανείων 20 δισ. ευρώ, να προστεθούν στα 60 δισ. ευρώ “κόκκινων” δανείων θα είναι πιο διαλλακτικές σε εξωδικαστικές ρυθμίσεις.

Τέλος, το Δημόσιο θα πρέπει να προχωρήσει σε “επανεγγραφή του λογιστικού ιδιωτικού χρέους” σε εφορία και ταμεία επιλέγοντας την 20ετή ρύθμιση για όλους τους οφειλέτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Tamara
04/12/2020 14:26:45

Γεια σε όλους. Είδα σχόλια από άτομα που έχουν ήδη λάβει το δάνειο τους από καθαρά δάνεια καρδιάς και μετά αποφάσισα να υποβάλω αίτηση βάσει των συστάσεων τους και πριν από λίγες ώρες επιβεβαίωσα στον προσωπικό μου τραπεζικό λογαριασμό συνολικό ποσό 100.000 ευρώ για το οποίο ζήτησα. Αυτά είναι πραγματικά υπέροχα νέα και συμβουλεύω όλους όσους χρειάζονται πραγματικό δάνειο να υποβάλουν αίτηση μέσω του email τους (elenanino0007@gmail.com) Είμαι χαρούμενος που έλαβα το δάνειο που ζήτησα.

Tamara
04/12/2020 14:24:49

Γεια σε όλους. Είδα σχόλια από άτομα που έχουν ήδη λάβει το δάνειο τους από καθαρά δάνεια καρδιάς και μετά αποφάσισα να υποβάλω αίτηση βάσει των συστάσεων τους και πριν από λίγες ώρες επιβεβαίωσα στον προσωπικό μου τραπεζικό λογαριασμό συνολικό ποσό 100.000 ευρώ για το οποίο ζήτησα. Αυτά είναι πραγματικά υπέροχα νέα και συμβουλεύω όλους όσους χρειάζονται πραγματικό δάνειο να υποβάλουν αίτηση μέσω του email τους (elenanino0007@gmail.com) Είμαι χαρούμενος που έλαβα το δάνειο που ζήτησα.

goldstein
01/12/2020 12:58:49

Όταν σκοπεύετε να δανειστείτε χρήματα, θα πρέπει να δανειστείτε χρήματα από έναν απαισιόδοξο. Χρειάζεστε κεφάλαιο για τη μικρή σχολική σας επιχείρηση; Επιχείρηση μεγάλης κλίμακας; Έχετε άλλη κερδοφόρα επιχειρηματική ή επιχειρηματική ιδέα που απαιτεί χρηματοδότηση; Ή θέλετε να δανειστείτε για προσωπική σας χρήση; Με επιτόκιο τόσο χαμηλό όσο 4%. Χρειάζεστε δάνεια αυτοκινήτων, εκπαιδευτικά δάνεια, δάνεια ενοποίησης χρέους, στεγαστικά δάνεια, δάνεια φορτηγών, στεγαστικά δάνεια, δάνεια συστήματος, δάνεια επίπλων. Οποιοσδήποτε τύπος δανείου θέλετε, είναι διαθέσιμος στο GOLDSTEIN CREDIT MOVIE με επιτόκιο έως 4%.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ; goldsteinloanfirm@gmail.com Τηλέφωνο; +13603409777