Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Τράπεζα της Ελλάδος Αυξήθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Σεπτέμβριο

Άνοιξαν, συγκρατημένα, τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης οι ελληνικές τράπεζες το Σεπτέμβριο, χορηγώντας 623 εκατ. ευρώ νέα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, για δεύτερο συνεχή μήνα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής χρηματοδότησης τους αυξήθηκε σε 2,4%, έναντι αυξήσεως 1,9% % τον Αύγουστο.

Για το σύνολο της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του Δημόσιου Τομέα, οι χορηγήσεις κατέγραψαν το Σεπτέμβριο αύξηση κατά 10,6% έναντι αυξήσεως 9,2% τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι τράπεζες χορήγησαν νέα δάνεια 2,537 δισ. ευρώ, έναντι 1,394 δισ. ευρώ που είχαν χορηγήσει τον Αύγουστο.

Στο σκέλος των καταθέσεων αύξηση κατά 283 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Σεπτέμβριο του 2020, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 165 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 5,4% από 5,2% τον προηγούμενο μήνα.

Για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα (συμπεριλαμβάνονται και τα πιστωτικά ιδρύματα) οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1,160 δισ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 420 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 10,3% από 9,0% τον προηγούμενο μήνα.

Όσον αφορά στις χρηματοδοτήσεις τα στοιχεία της Ττε δείχνουν ότι η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Σεπτέμβριο του 2020, ήταν θετική κατά 714 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 324 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 7,5% από 6,5% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) αυξήθηκε σε 8,3% από 7,2% τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 660 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 403 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε -1,0% από -1,5% τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 54 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 79 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, το συνολικό υπόλοιπο των δανείων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων ανέρχεται σε 20.148 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!