Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Ερωτήσεις και Απαντήσεις ΤΕΒΑ

Υπουργείο Εργασίας
και Κοινωνικών Υποθέσεων

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Δελτίο Τύπου

Ερωτήσεις και Απαντήσεις ΤΕΒΑ

1. Ποια είναι η αποστολή του ΕΙΕΑΔ και πως συνδέεται με το ΤΕΒΑ;

Το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), έχει τις εξής αρμοδιότητες:

  • Έρευνες και μελέτες για την αγορά εργασίας και την κοινωνική πολιτική
  • Διάγνωση αναγκών της αγοράς εργασίας και της κοινωνικής πολιτικής
  • Διάγνωση επιχειρηματικών κινδύνων για την προστασία της εργασίας από την επαπειλούμενη ανεργία
  • Διαχείριση και υλοποίηση προγραμμάτων αγοράς εργασίας και κοινωνικής πολιτικής.

Ουσιαστικά, ο ρόλος εντοπίζεται στους δύο βασικούς άξονες: της Αγοράς Εργασίας και της Κοινωνικής Πολιτικής.

Με το άρθρο 45 του Ν. 4314/2014 (ΦΕΚ 265/Α΄) ο φορέας Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), Nομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έχει οριστεί Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής ή/και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ ΕΒΥΣ). Ο ορισμός έγινε επί θητείας του Γ. Βρούτση στο Υπουργείο Εργασίας το 2014.

2. Τι ρόλο παίζει το ΤΕΒΑ σήμερα στα θέματα της κοινωνικής αλληλεγγύης;

Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους – ΤΕΒΑ (FEAD) διανέμει τρόφιμα και είδη βασικής υλικής συνδρομής.

Επιπλέον, στηρίζει Συνοδευτικά Μέτρα, τα οποία αποτελούν δράσεις που συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των Ωφελουμένων του.

Συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου για την ανακούφιση των χειρότερων μορφών φτώχειας, προάγει την κοινωνική συνοχή, ενισχύει την κοινωνική ενσωμάτωση, συνεισφέροντας ουσιαστικά στον στόχο της εξάλειψης της φτώχειας.

Βασικό αποτέλεσμα του έργου του ΤΕΒΑ είναι η μείωση του αριθμού των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και η πρόσβασή τους σε ασφαλή τρόφιμα και βασικά υλικά καθημερινότητας.

Ειδικά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, το ΤΕΒΑ λειτουργεί ως ένα δίχτυ ασφαλείας προς τις πλέον ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην περίοδο της καραντίνας οι υπηρεσίες του ΤΕΒΑ συνέχισαν κανονικά το έργο τους, χωρίς καθυστερήσεις και ενσωματώνοντας νέες υπηρεσίες (πχ sms ειδοποίησης προς δικαιούχους, διανομή κατ’ οίκον, κλπ), πάντα σε συνεργασία με τις 57 κοινωνικές συμπράξεις.

3. Πως επιλέγονται οι ωφελουμένοι του ΤΕΒΑ;

Με συνέργεια των Ταμείων ΕΚΤ και ΤΕΒΑ, διασυνδέθηκαν οι δικαιούχοι του ΕΕΕ (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα) με τους ωφελούμενους ΤΕΒΑ. Πιο συγκεκριμένα, ωφελούμενοι του ΤΕΒΑ καθίστανται, εφόσον το επιλέγουν, οι δικαιούχοι του ΕΕΕ (ΦΕΚ Β’ 1474/28.04.2017 και ΦΕΚ Β’ 4750/29.12.2017).

Σημειώνεται, πως το 90% των δικαιούχων ΕΕΕ, επιλέγουν να είναι και ωφελουμένοι του ΤΕΒΑ.

4. Ποιος είναι ο προϋπολογισμός του;

Το πεδίο εφαρμογής του ΤΕΒΑ εξειδικεύεται στην Ελλάδα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ I), το οποίο εγκρίθηκε με την Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) C(2014) 9803 final της 15ης Δεκεμβρίου 2014 και υλοποιείται στο σύνολο της χώρας.

Συνολικός Προϋπολογισμός Επιχειρησιακού Προγράμματος: 330.555.921 ευρώ, για την περίοδο 2014-2020.

5. Από το Υπουργείο Εργασίας, στο ΤΕΒΑ και από εκεί στους ωφελουμένους. Ποια είναι η διαδρομή;

Με το άρθρο 45 του Ν. 4314/2014 (ΦΕΚ 265/Α΄) ο φορέας Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), Nομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έχει οριστεί Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής ή/και

Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ ΕΒΥΣ).

Το Πρόγραμμα υλοποιείται μέσω: Μίας (1) Πράξης Κεντρικών Προμηθειών και 114 Πράξεων Αποκεντρωμένων Προμηθειών (57 Πράξεις 2015-2016 και 57 Πράξεις 2018-2019.

Oι Κοινωνικές Συμπράξεις είναι άτυπες ενώσεις νομικών προσώπων, με Επικεφαλής Εταίρους Περιφέρειες ή Δήμους, οι οποίοι και αποτελούν τους Δικαιούχους του Προγράμματος, και απλούς Εταίρους Περιφέρειες, Δήμους και άλλα πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που δραστηριοποιούνται στα όρια μιας συγκεκριμένης Περιφερειακής Ενότητας προς τον σκοπό της υλοποίησης του προγράμματος.

Σε ολόκληρη την Ελλάδα δραστηριοποιούνται 57 Κοινωνικές Συμπράξεις, που απαρτίζονται από περίπου 600 Εταίρους.

6. Ποια δράση του ΤΕΒΑ θεωρείται σημαντική και γιατί;

Οι διανομές στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων, βασικών για την προώθηση υγιεινής διατροφής, από όλες τις βασικές διατροφικές ομάδες. Η Ελλάδα είναι το μοναδικό Κράτος Μέλος που διανέμει φρέσκα νωπά προϊόντα και έχει διακριθεί σε επίπεδο «Καλής Πρακτικής» για αυτό.

Γενικά, κάθε χρόνο διανέμονται περίπου 80 είδη τροφίμων και 30 είδη Βασικής Υλικής Συνδρομής.

Άρα είναι ο συνδυασμός νωπά προϊόντα- σεβασμός στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες- έμφαση στην υγιεινή διατροφή τους, που κάνει τις ελληνικές υπηρεσίες του ΤΕΒΑ να ξεχωρίζουν από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

7. Σε ποιες περιοχές έχει δραστηριοποιηθεί και με ποιες δράσεις;

Σε ολόκληρη την Ελλάδα δραστηριοποιούνται 57 Κοινωνικές Συμπράξεις, που απαρτίζονται από περίπου 600 Εταίρους. Οι Κοινωνικές Συμπράξεις είναι άτυπες ενώσεις νομικών προσώπων, με Επικεφαλής Εταίρους Περιφέρειες ή Δήμους, οι οποίοι και αποτελούν τους Δικαιούχους του Προγράμματος, και απλούς Εταίρους

Περιφέρειες, Δήμους και άλλα πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που δραστηριοποιούνται στα όρια μιας συγκεκριμένης Περιφερειακής Ενότητας προς τον σκοπό της υλοποίησης του προγράμματος.

Λειτουργούν περίπου 660 σημεία διανομής σε όλη την Ελλάδα.

Η διανομή τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής στους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ γίνεται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας από τις Κοινωνικές Συμπράξεις που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

8. Το ΤΕΒΑ είναι μόνο τρόφιμα;

Το ΤΕΒΑ δεν είναι μόνο διανομή τροφίμων και βασικών υλικών συνδρομής. Σημαντικά είναι και τα συνοδευτικά μέτρα που υλοποιεί.

Δηλαδή, δράσεις κοινωνικής ενσωμάτωσης, όπως (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά):
κοινωνική ένταξη ΑμΕΑ, διατροφικές συμβουλές, συμβουλές διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού, αθλητικές δραστηριότητες, κοινωνικά φροντιστήρια, δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους κ.λπ..

9. Από πού χρηματοδοτείται και ποιος ελέγχει την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων του;

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα χρηματοδοτείται κατά 85 % από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο FEAD) και κατά 15% από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η υλοποίηση ελέγχεται διαβαθμισμένα από το ΕΙΕΑΔ –Διαχειριστική Αρχή, την Αρχή Πιστοποίησης, την ΕΔΕΛ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

10. Πόσους συμπολίτες μας και ειδικότερα ποιες κατηγορίες έχουν βοηθήσει οι δράσεις του ΤΕΒΑ;

Στο ΤΕΒΑ εγγράφονται κατά μέσο όρο 400.000 ωφελούμενοι κάθε μήνα. Από την αρχή του προγράμματος το 2014 μέχρι και σήμερα, έχουν ωφεληθεί συνολικά παραπάνω από 1εκ. (1.076.133) συμπολίτες μας.

Επιλέξιμοι ωφελούμενοι είναι όλοι οι Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που επιλέγουν να είναι και Ωφελούμενοι ΤΕΒΑ, χωρίς καμία διάκριση φύλου, φυλής, εθνότητας, ηλικίας, θρησκευτικών πεποιθήσεων, γενετήσιου προσανατολισμού κ.λπ.

Πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 25 διανομές κάθε μήνα σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες.
Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 1.000 διανομές σε όλη την Ελλάδα.

Οι διανομές συνεχίστηκαν απρόσκοπτα και κατά το διάστημα του περιορισμού μετακίνησης λόγω COVID – 19, με κατ’ οίκον διανομές.

11. Πως διασφαλίζεται η ποιότητα των προϊόντων που προσφέρει το ΤΕΒΑ;

A. Τα προϊόντα πρέπει να πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές της εκάστοτε διακήρυξης προμήθειάς τους.

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή [Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Συμβάσεων – Δ/νση Έρευνας Αγοράς & Τεχνικών Προδιαγραφών – Τμήμα Ελέγχου Τεχνικών Προδιαγραφών για την Προμήθεια Τροφίμων, Χάρτου Χημικών, Κλωστοϋφαντουργικών Ειδών, Πλαστικών και Δερμάτων (Αγαθά Α)] προέβη στη σύνταξη των Τεχνικών Προδιαγραφών πληθώρας προϊόντων τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο προμήθειας στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής.

Οι εν λόγω Τεχνικές Προδιαγραφές έχουν αναρτηθεί από τη Διαχειριστική Αρχή στην ιστοσελίδα του ΕΠ ΕΒΥΣ του ΤΕΒΑ και είναι δεσμευτικές για όλα τα σχέδια διακηρύξεων που αποστέλλονται στη Διαχειριστική Αρχή για έλεγχο νομιμότητας.

B. Περαιτέρω, ο Οδηγός Εφαρμογής του Προγράμματος ορίζει τα κατωτέρω:

  • Οι Κοινωνικές Συμπράξεις είναι υπεύθυνες για τη λειτουργική και σύμφωνα με τους απαιτούμενους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας μεταφορά των προϊόντων στα σημεία διανομής και αποθήκευσή τους, από την παράδοσή τους από τους προμηθευτές σε αυτές έως και τη διανομή τους στους ωφελούμενους.
  • Για την ορθή παραλαβή των τροφίμων ορίζονται Επιτροπές Παραλαβής
  • Η Επιτροπή Παραλαβής οφείλει να κάνει μακροσκοπικό έλεγχο κατά την παραλαβή των προϊόντων.

Ειδικότερα για τα ευπαθή προϊόντα, συστήνεται να γίνεται έλεγχος και σε προγενέστερο στάδιο (π.χ. πριν από τη συσκευασία του κρέατος) από τις υγειονομικές υπηρεσίες των Περιφερειών που μετέχουν στην Κοινωνική

Σύμπραξη ή από άλλα μέλη της Κοινωνικής Σύμπραξης (εταίρους ή άτυπα μέλη), τα οποία έχουν σχετική τεχνογνωσία ή από τρίτους, αρμόδιους στον έλεγχο καταλληλότητας (π.χ. ΕΦΕΤ, ιδιωτικά εργαστήρια κ.λπ.).

  • Η Διαχειριστική Αρχή έχει συμβληθεί με το Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων και Ποτών της Σχολής Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής – ΠΑ.ΔΑ – Σχολή Επιστημών Τροφίμων, προκειμένου επιστημονικά στελέχη του Εργαστηρίου να προβαίνουν σε διενέργεια επιτόπιων επιθεωρήσεων στις δομές των Κοινωνικών Συμπράξεων, διενέργεια δειγματοληψιών των διανεμόμενων τροφίμων, εργαστηριακό έλεγχο των δειγμάτων και έκδοση αποτελεσμάτων των εργαστηριακών ελέγχων. Παράλληλα, θα επιθεωρούνται και οι συνθήκες αποθήκευσης των προϊόντων.

12. Πως διασφαλίζεται το αδιάβλητο των συμβάσεων που πραγματοποιεί το ΤΕΒΑ με ιδιώτες και πως ελέγχεται η ποιότητα των υπηρεσιών τους;

Οι Ανάδοχοι των προϊόντων προκύπτουν μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες, που διενεργούνται από τις 57 Κοινωνικές Συμπράξεις (δηλαδή από τους Δήμους και τις Περιφέρειες), σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προμηθειών δημοσίου τομέα (Ν. 4412/2016, όπως ισχύει).

Η διαγωνιστική διαδικασία, τόσο στο στάδιο της διακήρυξης όσο και στο στάδιο της σύμβασης, υπόκειται σε προέλεγχο νομιμότητας από τη Διαχειριστική Αρχή.

13. Συνολικά πόσους πόρους έχει αξιοποιήσει το ΤΕΒΑ όλα αυτά τα χρόνια;

Οι μέχρι σήμερα Διακηρύξεις προμήθειας τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής ξεπερνούν το ποσοστό του 90% επί του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος.

Συνολική αξία των υπογεγραμμένων συμβάσεων τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής ξεπερνά το ποσοστό του 70% επί του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος (περισσότερες από 500 συμβάσεις).

Από τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτει πως μέχρι και την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2023, θα υπάρχει 100% απορρόφηση του προϋπολογισμού του.

14. Είδη που διανέμονται

TΡΟΦΙΜΑ

Οι διανομές στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων, βασικών για την προώθηση υγιεινής διατροφής, από όλες τις βασικές διατροφικές ομάδες. Η Ελλάδα είναι το μοναδικό Κράτος Μέλος που διανέμει φρέσκα νωπά προϊόντα. Γενικά, κάθε χρόνο διανέμονται περίπου 80 είδη τροφίμων.

Ενδεικτικά:

  • ΚΡΕΑΤΑ/ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ: Μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα σε φέτες, κατσίκι, αρνί
  • ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ: τυρί (γραβιέρα, φέτα, τυρί σε φέτες), γάλα μακράς διάρκειας, γάλα εβαπορέ, στραγγιστό γιαούρτι
  • ΟΠΩΡΟΛΑΧΑΝΙΚΑ: Μήλα, πορτοκάλια, λάχανο, καρότα, αχλάδια, μελιτζάνες, κρεμμύδια, σταφύλια, κολοκυθάκια, ακτινίδια, ντομάτες, αγγούρια, ροδάκινα, αρακάς, μπρόκολο, μπανάνες, πιπεριές
  • ΖΥΜΑΡΙΚΑ: μακαρόνια, κριθαράκι, τραχανάς
  • ΟΣΠΡΙΑ: φασόλια, φακές, ρεβύθια
  • AΜΥΛΟΥΧΑ: αλεύρι, πατάτες, ρύζι, ψωμί, κους
  • ΕΛΑΙΑ: ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, μαργαρίνη
  • ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ: καλαμαράκια, κομπόστα ροδάκινο, κοτόσουπα, τόνος, σαρδέλες
  • ΕΤΟΙΜΑ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: χυμός πορτοκάλι, ελιές, καφές, ζάχαρη, αλάτι, μέλι, δημητριακά (κορνφλέικς), φρυγανιές, μαρμελάδα, τοματοπολτός, μπισκότα, ξίδι, κακάο, σοκολάτα, πραλίνα
  • ΒΡΕΦΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ: γάλα σε σκόνη, ρυζάλευρο, μπισκοτόκρεμα, κρέμα δημητριακών

15. Είδη βασικής υλικής συνδρομής (ΒΥΣ)

Κάθε χρόνο διανέμονται περίπου 30 είδη Βασικής Υλικής Συνδρομής, που αφορούν σε οικιακή καθαριότητα, ατομική υγιεινή, ατομική ένδυση και υπόδηση, σχολικά είδη, είδη αστέγων και κ.λπ.

Ενδεικτικά:

  • ΒΥΣ ΓΙΑ ΜΩΡΑ: πάνες για μωρά, μωρομάντηλα
  • ΒΥΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ: σχολικά είδη (τσάντες, κασετίνες, τετράδια κ.λπ.)
  • ΒΥΣ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ: πάνες ακράτειας
  • ΒΥΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ: σαμπουάν, αφρόλουτρο, οδοντόκρεμα, οδοντόβουρτσα, σαπούνι, κουτί πρώτων βοηθειών, αφρός ξυρίσματος, χαρτί υγείας, σερβιέτες
  • ΕΙΔΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ/ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ: υγρό πιάτων, υγρό γενικής χρήσης, σάκοι, σκόνη πλυντηρίου, σακούλες σκουπιδιών, χαρτί κουζίνας, σφουγγαρίστρες, σκούπες, υγρό καθαριστικό τουαλέτας
  • ΕΙΔΗ ΕΝΔΥΣΗΣ/ΥΠΟΔΗΣΗΣ κ.λπ.: αθλητικές φόρμες, αθλητικά παπούτσια, σακίδιο πλάτης για ενήλικες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!