Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Υ.Α. 106557/2020 Σύσταση και λειτουργία του Ενιαίου Ηλεκτρονικού Μητρώου Πιστοποιημένων Χρηστών Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ.

Αριθ. 106557

ΦΕΚ B’ 4606/19.10.2020

Σύσταση και λειτουργία του Ενιαίου Ηλεκτρονικού Μητρώου Πιστοποιημένων Χρηστών Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α. Του άρθρου 87 του ν. 4635/2019 «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» (Α’ 167).

β. Του ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α’ 113).

γ. Του ν. 4624/2019 «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 και άλλες διατάξεις» (Α΄ 137).

δ. Του άρθρου 90 του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (Α’ 98).

ε. Του π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάρτιση Υπουργείων και Καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους - Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α’ 208).

στ. Του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 121).

ζ. Του π.δ. 147/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (Α’ 192), όπως ισχύει.

η. Την υπό στοιχεία Υ2/2019 απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη «Σύσταση θέσεων Αναπληρωτή Υπουργού και Υφυπουργών» (Β’ 2901).

2. Την ανάγκη σύστασης και λειτουργίας Ενιαίου Ηλεκτρονικού Μητρώου Πιστοποιημένων Χρηστών Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ, προκειμένου να διασφαλιστεί η νομιμότητα των καταχωριστέων δηλώσεων, πράξεων και στοιχείων στα πληροφοριακά συστήματα Γ.Ε.ΜΗ και ΥΜΣ, τα οποία αποτελούν δημόσια Μητρώα.

3. Την υπ’ αρ. 102176/30.09.2020 εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, βάσει του άρθρου 24 παρ. 5 περ. (ε) του ν. 4270/2014 (Α’ 143), σύμφωνα με την οποία η έκδοση της παρούσας απόφασης δεν προκαλεί δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζει:

Τη Σύσταση και τον καθορισμό των προϋποθέσεων και των διαδικασιών για την τήρηση και λειτουργία του Ενιαίου Ηλεκτρονικού Μητρώου Πιστοποιημένων Χρηστών Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ. Το εν λόγω Μητρώο εγγυάται τη νομιμότητα, την ορθότητα και την ασφάλεια των καταχωρίσεων που πραγματοποιούνται στα πληροφοριακά συστήματα Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ και είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις διατάξεις του ν. 4624/2019, σχετικά με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των φυσικών προσώπων, τα στοιχεία των οποίων καταχωρίζονται και διατηρούνται στα πληροφοριακά συστήματα Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ.

ΜΕΡΟΣ Α

Άρθρο 1

Σύσταση Ενιαίου Ηλεκτρονικού Μητρώου Πιστοποιημένων Χρηστών Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ

1. Συστήνεται Ενιαίο Ηλεκτρονικό Μητρώο Πιστοποιημένων Χρηστών Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ στο οποίο εγγράφονται υποχρεωτικά:

α. οι υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων των προϊσταμένων, των ειδικών Υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ. του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 87 του ν. 4635/2019,

β. οι υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων των προϊσταμένων, των Υ.Γ.Ε.ΜΗ. των Επιμελητηρίων της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 87 του ν. 4635/2019 και οι πιστοποιημένοι χρήστες ΥΜΣ κατά την έννοια της υποπ. ιδ’ της παρ. 2 του άρθρου 85 του ίδιου νόμου,

γ. οι πιστοποιημένοι συμβολαιογράφοι Γ.Ε.ΜΗ. της περ. γ’ της παρ. 2 του άρθρου 87 του ν. 4635/2019 και οι πιστοποιημένοι συμβολαιογράφοι ΥΜΣ κατά την έννοια της υποπ. ιδ’ της παρ. 2 του άρθρου 85 του ίδιου νόμου,

2. Το Ενιαίο Ηλεκτρονικό Μητρώο Πιστοποιημένων

Χρηστών Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ διακρίνεται στα εξής υπομητρώα:

α) Υπομητρώο Πιστοποιημένων χρηστών Γ.Ε.ΜΗ.

β) Υπομητρώο Πιστοποιημένων χρηστών Γ.Ε.ΜΗ. ως ΥΜΣ.

γ) Υπομητρώο Πιστοποιημένων Συμβολαιογράφων Γ.Ε.ΜΗ.

δ) Υπομητρώο Πιστοποιημένων Συμβολαιογράφων ως ΥΜΣ.

Άρθρο 2

Πιστοποιημένοι χρήστες Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ

1. Πιστοποιημένοι χρήστες Γ.Ε.ΜΗ. ορίζονται:

α. οι εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι των ειδικών Υ.Γ.Ε.ΜΗ. του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και των Υ.Γ.Ε.ΜΗ των Επιμελητηρίων, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την καταχώριση και δημοσίευση πράξεων, στοιχείων ή δηλώσεων στο πληροφοριακό σύστημα του Γ.Ε.ΜΗ. και

β. οι εξουσιοδοτημένοι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την καταχώριση και δημοσίευση συμβολαιογραφικών πράξεων στο πληροφοριακό σύστημα του Γ.Ε.ΜΗ.

2. Πιστοποιημένοι χρήστες ΥΜΣ ορίζονται:

α. οι εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι των Υ.Γ.Ε.ΜΗ. των Επιμελητηρίων και

β. οι εξουσιοδοτημένοι συμβολαιογράφοι να λειτουργούν ως Υπηρεσία μιας Στάσης και να προβαίνουν στη σύσταση εταιρειών μέσω του πληροφοριακού συστήματος ΥΜΣ.

Άρθρο 3

Ορισμός αρμόδιας Υπηρεσίας τήρησης του Ενιαίου Ηλεκτρονικού Μητρώου πιστοποιημένων χρηστών Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ

1. Η Υπηρεσία Υποστήριξης και Ανάπτυξης των Πληροφοριακών Συστημάτων Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ της ΚΕΕΕ, της παρ. 1 του άρθρου 87 του ν. 4635/2019 (Α’ 167), ορίζεται ως αποκλειστικά αρμόδια για:

α. τη σύσταση και τήρηση του Ενιαίου Ηλεκτρονικού Μητρώου Πιστοποιημένων Χρηστών Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ,

β. τον έλεγχο τήρησης των προαπαιτούμενων, όπως περιγράφονται στην παρούσα, από τους υπαλλήλους των Υ.Γ.Ε.ΜΗ. και τους συμβολαιογράφους που αιτούνται πιστοποίηση και εγγραφή στο κατάλληλο υπομητρώο,

γ. την πιστοποίηση των χρηστών και την εγγραφή τους στο Μητρώο,

δ. τη διαγραφή παλαιότερων χρηστών που δεν τηρούν τα προαπαιτούμενα της παρούσας,

ε. την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Γ.Ε.ΜΗ. της λίστας με τους πιστοποιημένους συμβολαιογράφους Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ,

στ. την απόδοση κωδικών πρόσβασης στα Πληροφοριακά Συστήματα Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ,

ζ. την αποστολή αιτημάτων εκπαίδευσης των υπαλλήλων των Υ.Γ.Ε.ΜΗ. στη Διεύθυνση Εταιρειών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων,

η. τη μέριμνα για την ηλεκτρονική εκπαίδευση των συμβολαιογράφων που επιθυμούν να πιστοποιηθούν σαν συμβολαιογράφοι Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ.

2. Για την τήρηση του Μητρώου, την πιστοποίηση και την απόδοση κωδικών πρόσβασης στα Πληροφοριακά Συστήματα Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ, η Υπηρεσία Υποστήριξης και Ανάπτυξης των Πληροφοριακών Συστημάτων Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ της ΚΕΕΕ, οφείλει να τηρεί τα προβλεπόμενα στον ν. 4624/2019 και στον Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679.

ΜΕΡΟΣ Β

ΥΠΟΜΗΤΡΩΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ

Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Γ.Ε.ΜΗ.

Άρθρο 4

Διαδικασία εγγραφής στο υπομητρώο πιστοποιημένων χρηστών Γ.Ε.ΜΗ.

1. Στο υπομητρώο πιστοποιημένων χρηστών Γ.Ε.ΜΗ. εγγράφονται αποκλειστικά οι υπάλληλοι των ειδικών Υ.Γ.Ε.ΜΗ. του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και οι υπάλληλοι των Υ.Γ.Ε.ΜΗ. των Επιμελητηρίων του άρθρου 1.

2. Για την εγγραφή στο υπομητρώο πιστοποιημένων χρηστών Γ.Ε.ΜΗ., ο αρμόδιος προϊστάμενος αποστέλλει ηλεκτρονικά στην Υπηρεσία του άρθρου 3, αίτηση εγγραφής συνοδευομένη από τα κάτωθι δικαιολογητικά:

α. Βεβαίωση ή Πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών του υπαλλήλου, από το οποίο προκύπτει ότι είναι μόνιμος υπάλληλος ή ΙΔΑΧ, καθώς και η ημερομηνία τοποθέτησης του στην ειδική Υ.Γ.Ε.ΜΗ. του Υπουργείου και Ανάπτυξης ή στην Υ.Γ.Ε.ΜΗ. του Επιμελητηρίου,

β. φωτοτυπία Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας του υπαλλήλου,

γ. πιστοποιητικό επιμόρφωσης του υπαλλήλου στο ΕΚΔΔΑ ή εφόσον δεν υπάρχει, αίτημα εκπαίδευσής του,

δ. υπεύθυνη δήλωση κατοχής ψηφιακής υπογραφής.

3. Η αρμόδια Υπηρεσία του άρθρου 3, μετά τη λήψη του αιτήματος και τον τυπικό έλεγχο πληρότητας των ανωτέρω εγγράφων, κάνει εγγραφή του ενδιαφερομένου υπαλλήλου στο υπομητρώο πιστοποιημένων χρηστών Γ.Ε.ΜΗ. και του αποδίδει κωδικούς πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα του Γ.Ε.ΜΗ.

4. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος υπάλληλος δεν έχει παρακολουθήσει το απαιτούμενο επιμορφωτικό πρόγραμμα, το αίτημα εκπαίδευσης διαβιβάζεται αμελλητί στη Διεύθυνση Εταιρειών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

5. Κατόπιν της επιτυχούς συμμετοχής του ενδιαφερόμενου υπαλλήλου στο επιμορφωτικό πρόγραμμα, όπως ορίζεται στο άρθρο 12 και της σχετικής ενημέρωσης της αρμόδιας Υπηρεσίας του άρθρου 3 από τον ενδιαφερόμενο, η Υπηρεσία ολοκληρώνει την εγγραφή του στο υπομητρώο πιστοποιημένων χρηστών Γ.Ε.ΜΗ. και του αποδίδει κωδικούς πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα του Γ.Ε.ΜΗ.

Άρθρο 5

Διαδικασία εγγραφής στο υπομητρώο πιστοποιημένων χρηστών Γ.Ε.ΜΗ. ως ΥΜΣ

1. Στο υπομητρώο πιστοποιημένων χρηστών Γ.Ε.ΜΗ. ως ΥΜΣ εγγράφονται αποκλειστικά οι υπάλληλοι των Υ.Γ.Ε.ΜΗ. των Επιμελητηρίων που πρόκειται να λειτουργήσουν ως ΥΜΣ για τη σύσταση εταιρείας.

2. Για την εγγραφή στο υπομητρώο πιστοποιημένων χρηστών Γ.Ε.ΜΗ. ως ΥΜΣ, ο αρμόδιος προϊστάμενος του υπαλλήλου αποστέλλει ηλεκτρονικά στην Υπηρεσία του άρθρου 3, αίτηση εγγραφής συνοδευομένη από τα κάτωθι δικαιολογητικά:

α. Βεβαίωση ή Πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών του υπαλλήλου, από το οποίο προκύπτει ότι είναι μόνιμος υπάλληλος ή ΙΔΑΧ, καθώς και η ημερομηνία τοποθέτησης του στην Υ.Γ.Ε.ΜΗ. του Επιμελητηρίου,

β. φωτοτυπία Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας του υπαλλήλου,

γ. πιστοποιητικό επιμόρφωσης του υπαλλήλου στο ΕΚΔΔΑ ή εφόσον δεν υπάρχει, αίτημα εκπαίδευσής του,

δ. υπεύθυνη δήλωση κατοχής ψηφιακής υπογραφής.

3. Η αρμόδια Υπηρεσία του άρθρου 3, μετά τη λήψη του αιτήματος και τον τυπικό έλεγχο πληρότητας των ανωτέρω εγγράφων και εφόσον διαπιστώσει ότι ο ενδιαφερόμενος υπάλληλος είναι ήδη εγγεγραμμένος στο υπομητρώο πιστοποιημένων χρηστών Γ.Ε.ΜΗ., πραγματοποιεί την εγγραφή στο υπομητρώο πιστοποιημένων χρηστών Γ.Ε.ΜΗ. ως ΥΜΣ και αποδίδει στον ενδιαφερόμενο κωδικούς πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα της ΥΜΣ.

4. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος υπάλληλος δεν έχει παρακολουθήσει το απαιτούμενο επιμορφωτικό πρόγραμμα, το αίτημα εκπαίδευσης διαβιβάζεται αμελλητί στη Διεύθυνση Εταιρειών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

5. Κατόπιν της επιτυχούς συμμετοχής του ενδιαφερόμενου υπαλλήλου στο επιμορφωτικό πρόγραμμα, όπως ορίζεται στο άρθρο 12 και της σχετικής ενημέρωσης της αρμόδιας Υπηρεσίας του άρθρου 3 από τον ενδιαφερόμενο, η Υπηρεσία ολοκληρώνει την εγγραφή του στο υπομητρώο πιστοποιημένων χρηστών Γ.Ε.ΜΗ. ως ΥΜΣ και του αποδίδει κωδικούς πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα της ΥΜΣ.

ΜΕΡΟΣ Γ

ΥΠΟΜΗΤΡΩΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ

Άρθρο 6

Διαδικασία εγγραφής στο υπομητρώο πιστοποιημένων συμβολαιογράφων Γ.Ε.ΜΗ.

1. Στο υπομητρώο πιστοποιημένων Συμβολαιογράφων Γ.Ε.ΜΗ. εγγράφονται αποκλειστικά οι συμβολαιογράφοι που επιθυμούν να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα του Γ.Ε.ΜΗ.

2. Για την εγγραφή στο υπομητρώο πιστοποιημένων συμβολαιογράφων Γ.Ε.ΜΗ., ο ενδιαφερόμενος συμβολαιογράφος αποστέλλει ηλεκτρονικά στην Υπηρεσία του άρθρου 3, αίτηση εγγραφής, συνοδευομένη από τα κάτωθι δικαιολογητικά:

α. άδεια άσκησης επαγγέλματος συμβολαιογράφου, όπως ορίζεται στις κείμενες διατάξεις,

β. πιστοποιητικό επιμόρφωσης στο πληροφοριακό σύστημα Γ.Ε.ΜΗ. ή εφόσον δεν υπάρχει, αίτημα για επιμόρφωση,

γ. φωτοτυπία Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας του συμβολαιογράφου,

δ. υπεύθυνη δήλωση κατοχής ψηφιακής υπογραφής.

3. Η αρμόδια Υπηρεσία του άρθρου 3, μετά την λήψη του αιτήματος και τον τυπικό έλεγχο πληρότητας των ανωτέρω, εφόσον δεν εκκρεμεί αίτημα επιμόρφωσης, πραγματοποιεί την εγγραφή του ενδιαφερομένου Συμβολαιογράφου στο υπομητρώο πιστοποιημένων Συμβολαιογράφων Γ.Ε.ΜΗ. και του αποδίδει κωδικούς πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα του Γ.Ε.ΜΗ.

4. Εφόσον υπάρχει αίτημα επιμόρφωσης, η αρμόδια Υπηρεσία του άρθρου 3 αποστέλλει στον ενδιαφερόμενο συμβολαιογράφο ειδικούς κωδικούς, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στο εκπαιδευτικό περιβάλλον (demo) που έχει διαμορφωθεί για τον σκοπό αυτό, όπου πραγματοποιεί ηλεκτρονικά το σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

5. Κατόπιν της επιτυχούς συμμετοχής του ενδιαφερόμενου συμβολαιογράφου στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπως ορίζεται στο άρθρο 12, η αρμόδια Υπηρεσία του άρθρου 3 ολοκληρώνει την εγγραφή στο υπομητρώο πιστοποιημένων συμβολαιογράφων Γ.Ε.ΜΗ. και του αποδίδει κωδικούς πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα του Γ.Ε.ΜΗ.

Άρθρο 7

Διαδικασία εγγραφής στο υπομητρώο πιστοποιημένων συμβολαιογράφων ΥΜΣ

1. Στο υπομητρώο πιστοποιημένων Συμβολαιογράφων ΥΜΣ εγγράφονται αποκλειστικά οι συμβολαιογράφοι που επιθυμούν να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα της ΥΜΣ.

2. Για την εγγραφή στο υπομητρώο πιστοποιημένων συμβολαιογράφων ΥΜΣ, ο ενδιαφερόμενος συμβολαιογράφος αποστέλλει ηλεκτρονικά στην Υπηρεσία του άρθρου 3, αίτηση εγγραφής συνοδευομένη από τα κάτωθι δικαιολογητικά:

α. άδεια άσκησης επαγγέλματος συμβολαιογράφου, όπως ορίζεται στις κείμενες διατάξεις,

β. πιστοποιητικό επιμόρφωσης ή εφόσον δεν υπάρχει, αίτημα για επιμόρφωση,

γ. φωτοτυπία Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας του συμβολαιογράφου,

δ. υπεύθυνη δήλωση κατοχής ψηφιακής υπογραφής.

3. Η αρμόδια Υπηρεσία του άρθρου 3, μετά την λήψη του αιτήματος και τον τυπικό έλεγχο πληρότητας των ανωτέρω, εφόσον δεν εκκρεμεί αίτημα επιμόρφωσης, πραγματοποιεί την εγγραφή του ενδιαφερομένου Συμβολαιογράφου στο υπομητρώο πιστοποιημένων Συμβολαιογράφων ΥΜΣ και του αποδίδει κωδικούς πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα της ΥΜΣ.

4. Εφόσον υπάρχει αίτημα επιμόρφωσης, η αρμόδια Υπηρεσία του άρθρου 3 αποστέλλει στον ενδιαφερόμενο ειδικούς κωδικούς, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στο εκπαιδευτικό περιβάλλον (demo) που έχει διαμορφωθεί για τον σκοπό αυτό, όπου πραγματοποιεί ηλεκτρονικά το σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

5. Κατόπιν της επιτυχούς συμμετοχής του ενδιαφερόμενου συμβολαιογράφου στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπως ορίζεται στο άρθρο 12, η αρμόδια Υπηρεσία του άρθρου 3 ολοκληρώνει την εγγραφή του στο υπομητρώο πιστοποιημένων συμβολαιογράφων ΥΜΣ και του αποδίδει κωδικούς πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα της ΥΜΣ.

Άρθρο 8

Δημοσιότητα λίστας πιστοποιημένων Συμβολαιογράφων Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ

Επικαιροποιημένη λίστα με τα ονόματα των πιστοποιημένων Συμβολαιογράφων Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ αναρτάται στη διαδικτυακή πύλη του Γ.Ε.ΜΗ. (http://www. businessportal.gr/) με μέριμνα της αρμόδιας Υπηρεσίας του άρθρου 3.

Άρθρο 9

Υποχρεώσεις Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας

1. Οι οικείοι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι οφείλουν να αποστέλλουν στην αρμόδια Υπηρεσία του άρθρου 3 τα εξής:

α. συγκεντρωτικές καταστάσεις σε ηλεκτρονική μορφή με επικαιροποιημένα τα στοιχεία εγγραφής των μελών τους (αριθμό μητρώου, ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ΑΔΤ, ημερομηνία εγγραφής), στην αρχή κάθε έτους,

β. να ενημερώνουν αμελλητί για τα στοιχεία των μελών τους που δεν ασκούν πλέον το λειτούργημα τους για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. διαγραφή από σύλλογο, συνταξιοδότηση, θάνατος κ.α.).

ΜΕΡΟΣ Δ

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ

Άρθρο 10

Ηλεκτρονική Υπογραφή

Όλοι οι εγγραφόμενοι στο Ενιαίο Ηλεκτρονικό Μητρώο Πιστοποιημένων Χρηστών Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ του άρθρου 1 υποχρεούνται να διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή, προκειμένου να υπογράφουν αποκλειστικά ψηφιακά τις ανακοινώσεις καταχώρισης, τα πιστοποιητικά και τα αντίγραφα που εκδίδουν, τα συμβολαιογραφικά έγγραφα, καθώς και τα καταστατικά σύστασης είτε αυτά είναι ιδιωτικά είτε συμβολαιογραφικά έγγραφα.

Άρθρο 11

Κωδικοί πρόσβασης στα Πληροφοριακά Συστήματα Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ

1. Οι κωδικοί πρόσβασης στα Πληροφοριακά Συστήματα Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ είναι αυστηρά προσωπικοί και απαγορεύεται η γνωστοποίηση τους σε τρίτους ή η κοινή χρήση αυτών.

2. Σε περίπτωση διαρροής των κωδικών πρόσβασης, ο κάτοχος τους αιτείται άμεσα στην αρμόδια Υπηρεσία του άρθρου 3, την κατάργηση τους και την αντικατάσταση τους με νέο ζεύγος κωδικών.

3. Η μη ορθή χρήση των κωδικών πρόσβασης επισύρει για τους χρήστες τις ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 38 του ν. 4624/2019.

4. Η Υπηρεσία Υποστήριξης και Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ της ΚΕΕΕ, εντός μηνός από την θέση σε ισχύ της παρούσης, εκδίδει σχετικές οδηγίες προς τους χρήστες για την ορθή χρήση και διαχείριση των κωδικών πρόσβασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4624/2019.

Άρθρο 12

Επιμόρφωση Χρηστών

1. Καθιερώνεται υποχρεωτική εκπαίδευση όλων των χρηστών του άρθρου 2 που επιθυμούν να ενταχθούν στο Ενιαίο Ηλεκτρονικό Μητρώο Πιστοποιημένων Χρηστών Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθότητα και η νομιμότητα των συστάσεων επιχειρήσεων μέσω ΥΜΣ και των καταχωρήσεων στο Γ.Ε.ΜΗ.

2. Αρμόδια να ορίζει κάθε φορά το απαιτούμενο επιμορφωτικό πρόγραμμα είναι η Διεύθυνση Εταιρειών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία για τον σχεδιασμό του συνεργάζεται με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και τη Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας.

3. Η ανωτέρω Υπηρεσία αποστέλλει στο ΕΚΔΔΑ λίστα με τα ονόματα των υπαλλήλων των άρθρων 4 και 5 που πρόκειται να εκπαιδευτούν, ώστε να εγγραφούν στο Ενιαίο Ηλεκτρονικό Μητρώο πιστοποιημένων χρηστών Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ.

4. Η επιμόρφωση των συμβολαιογράφων των άρθρων 6 και 7 πραγματοποιείται ηλεκτρονικά με μέριμνα της αρμόδιας Υπηρεσίας του άρθρου 3.

5. Εφόσον υπάρξει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ή αλλαγή των Πληροφοριακών Συστημάτων Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ, η Διεύθυνση Εταιρειών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δύναται να ζητήσει την επανεκπαίδευση των πιστοποιημένων χρηστών Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ.

Άρθρο 13

Διαγραφή από το Μητρώο

1. Οι πιστοποιημένοι χρήστες Γ.Ε.ΜΗ. των ειδικών Υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ. του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και οι πιστοποιημένοι χρήστες Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ των Επιμελητηρίων διαγράφονται από το Μητρώο Πιστοποιημένων χρηστών Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ στις περιπτώσεις που:

α. το αιτηθεί εγγράφως ο προϊστάμενος του υπαλλήλου,

β. ο υπάλληλος αποχωρήσει για οποιοδήποτε λόγο από την Υπηρεσία (μετακίνηση, συνταξιοδότηση κ.ά),

γ. αυτεπάγγελτα από την αρμόδια υπηρεσία του άρθρου 3, αν διαπιστωθεί ότι δεν γίνεται ορθή χρήση των κωδικών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 11,

δ. κατόπιν καταγγελίας η οποία διαβιβάζεται προς εξέταση στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

2. Οι πιστοποιημένοι Συμβολαιογράφοι Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ διαγράφονται από το Μητρώο πιστοποιημένων Συμβολαιογράφων Γ.Ε.ΜΗ. και ΥΜΣ στις εξής περιπτώσεις που:

α. για οποιοδήποτε λόγο απολέσουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος,

β. αυτεπάγγελτα από την αρμόδια υπηρεσία του άρθρου 3, αν διαπιστωθεί ότι δεν γίνεται ορθή χρήση των κωδικών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 11,

γ. κατόπιν καταγγελίας, η οποία διαβιβάζεται προς εξέταση στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Άρθρο 14

1. Με την έναρξη ισχύος της παρούσας τα άρθρα 15-18 της υπ’ αρ. 63577/21-6-2018 (Β’ 2380) κοινής υπουργικής απόφασης καταργούνται.

2. Η ισχύς της παρούσας εκκινεί την 1η Ιανουαρίου 2021.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2020

Ο Υπουργός

ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!