Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Γερμανία Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo βελτιώθηκε παρά την αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία βελτιώθηκε για πέμπτο συνεχή μήνα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτο Ifo, σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία σημειώνει σταθερή ανάκαμψη από το σοκ του κορωνοϊού που υπέστη το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo σημείωσε άνοδο στις 93,4 μονάδες από το πτωτικά αναθεωρημένο επίπεδο των 92,5 μονάδων του Αυγούστου.

Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από τον Φεβρουάριο όταν ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 95,9 μονάδες.

«Η γερμανική οικονομία σταθεροποιείται παρά την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων», ανέφερε ο επικεφαλής του Ifo Κλέμενς Φιστ σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις για μια ακόμα φορά αξιολογούν την τρέχουσα επιχειρηματική κατάσταση με μεγαλύτερη αισιοδοξία σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 9,7% το δεύτερο τρίμηνο καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και το εμπόριο κατέρρευσαν στο αποκορύφωμα της πανδημίας της Covid-19.

Από τον Μάρτιο η κυβέρνηση προχώρησε σε σειρά μέτρων διάσωσης και στήριξης της οικονομίας, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τον αντίκτυπο.

Σε μια ένδειξη ότι τα μέτρα του Βερολίνου --όπως προγράμματα προστασίας της απασχόλησης και προσωρινή μείωση του ΦΠΑ-- φαίνεται να αποδίδουν, το επιχειρηματικό κλίμα στον μεταποιητικό κλάδο βελτιώθηκε σημαντικά χάρη στις θετικές προσδοκίες για τις εξαγωγές, σύμφωνα με την έρευνα.

Στον κλάδο των υπηρεσιών, ωστόσο, το κλίμα υποχώρησε για πρώτη φορά σε πέντε μήνες.

Ο οικονομολόγος του Ifo Κλάους Βολράμπε δήλωσε ότι το επιχειρηματικό κλίμα στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας επιδεινώθηκε και πάλι λόγω του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες.

Για το τρίτο τρίμηνο, το Ifo αναμένεται τώρα ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6,6% σε τριμηνιαία βάση, δήλωσε ο Βολράμπε, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη πιθανόν να επιβραδυνθεί στο 2,8% το τέταρτο τρίμηνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!