Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΓΣΕΒΕΕ Μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση όσων επλήγησαν από τον «Ιανό»

ΓΣΕΒΕΕ
 
Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2020
 
Προς:
  • Υπουργό Οικονομικών
    κ. Χρ. Σταϊκούρα
  • Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων
    κ. Α. Γεωργιάδη
  • Υπουργό Εργασίας & Κοιν. Υποθέσεων
    κ. Ι. Βρούτση
ΘΕΜΑ: Μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση όσων επλήγησαν από τον «Ιανό»
 
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν πολλές περιοχές της Ελλάδας (Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Καρδίτσα, κ.α.) επιδεινώνουν μια ήδη δραματική κατάσταση την οποία βιώνουν εδώ και έξι μήνες χιλιάδες επαγγελματίες.
 
Η κάθετη πτώση του τουρισμού, το κλείσιμο των επιχειρήσεων στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας χωρίς την εφαρμογή των κατάλληλων συνοδευτικών ανακουφιστικών μέτρων ήταν η καθημερινότητα επάνω στην οποία προστέθηκε η πλημμύρα, ο αποκλεισμός, η διακοπή νερού και ηλεκτρικού, κ.α.
 
Η μέχρι σήμερα αντίδραση της κυβέρνησης και η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, με την επίσκεψη του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη στην Καρδίτσα, είναι πολύ θετική.
 
Χρειάζεται ωστόσο να ληφθούν επιπλέον μέτρα, ώστε οι καταστροφές που άφησε πίσω του ο «Ιανός» σε υποδομές, εμπορικά καταστήματα, καλλιέργειες και παραγωγικό εξοπλισμό να αποδειχθούν μια σύντομη παρένθεση.
 
Πέραν των ενεργειών στις οποίες έχετε ήδη προβεί (5.000 ευρώ εφ’ άπαξ για κάθε κατοικία, 600 ευρώ για άμεσες ανάγκες ανά νοικοκυριό, κ.α.) σας παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας και το ακόλουθο πλαίσιο προτάσεων.
 
Θεωρούμε ότι αποτυπώνει το σύνολο των μέτρων που απαιτούνται για την ανακούφιση των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
 
Συγκεκριμένα:
 
1. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
  1. Πλήρης αποζημίωση των επιχειρήσεων που επηρεάζονται άμεσα από την καταστροφή που έχει συντελεστεί. Η αποζημίωση για τα κατεστραμμένα προϊόντα να διενεργηθεί με βάση τις τρέχουσες τιμές.
  2. Διαμόρφωση μηχανισμού αποζημιώσεων με ελάχιστα διοικητικά βάρη και αυτεπάγγελτη αναζήτηση πιστοποιητικών. Απάλειψη της υποχρέωσης προσκόμισης πιστοποιητικών φορολογικής και ασφαλιστικής συμμόρφωσης δεδομένης της απογραφείσης πραγματικής ζημιάς.
2. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ
  1. Για όσους επαγγελματίες αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές να υπάρξει δυνατότητα απαλλαγής (και όχι μόνο αναστολής) από την καταβολή εισφορών στον ΕΦΚΑ για τουλάχιστον ένα τρίμηνο διατηρώντας το δικαίωμα στην ασφάλιση υγείας.
  2. Απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος. Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι τέλος του έτους.
  3. Διαμόρφωση ενός μόνιμου προγράμματος επιδότησης της εργασίας και των ασφαλιστικών εισφορών μέσω ΟΑΕΔ για επιχειρήσεις που πλήττονται από φυσικά φαινόμενα.
  4. Υπαγωγή των επιχειρήσεων που επλήγησαν στις ευνοϊκές διατάξεις που ενεργοποιήθηκαν την περίοδο της πανδημίας (επιστρεπτέα προκαταβολή, κ.α.)
3. ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
  1. Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Παράλληλα, να εξετασθεί η παροχή διευκολύνσεων με χαμηλότοκα δάνεια για όσους επιθυμούν να επανεπενδύσουν στην επιχείρηση (ανακατασκευή, αγορά προϊόντων, μετεγκατάσταση, κοκ) με όρους βιώσιμης και περιβαλλοντικής ανάπτυξης.
  2. Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια. Ειδική ρύθμιση – παράταση για ληξιπρόθεσμες επιταγές.
  3. Αναστολή διατραπεζικών χρεώσεων για συναλλαγές από ΑΤΜ των πληγεισών περιοχών.
  4. Μέριμνα για την άμεση καταβολή των ποσών που προκύπτουν από ιδιωτική ασφάλιση κτιρίων και αγαθών.
4. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ
  1. Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της πληγείσας περιοχής για χρονικό διάστημα ενός έτους.
  2. Απελευθέρωση πόρων από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αποκατάσταση των ζημιών και την κάλυψη παροχών στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα
  3. Ειδικό καθεστώς πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές για τις οικογένειες που έχουν πληγεί (βρεφονηπιακούς σταθμούς, βοήθεια στο σπίτι, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη)
Κύριε Υπουργέ,
 
Έχουμε την πεποίθηση ότι θα εξετάσετε τις παραπάνω προτάσεις με την ευαισθησία που απαιτούν οι εξαιρετικές καταστάσεις που βιώνουμε, λαμβάνοντας όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται.
 
Με εκτίμηση,
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΒΒΑΘΑΣ
 
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!