Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΤΔ Γ 1111471 ΕΞ 2020 Απαγορεύσεις και Περιορισμοί - Κοινοποίηση Κανονισμού (ΕΕ) 2017/852 για τον υδράργυρο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΚ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ Γ΄
Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας : 10184 Αθήνα
Πληροφορίες : Μ. Πίκλα
Τηλέφωνο : 210 6987443
Fax : 210 6987459
E-Mail : dtd@2001.syzefxis.gov.gr
Url : www.icisnet.gr

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: ΩΞΦΤ46ΜΠ3Ζ-Υ18
Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2020
Αριθ. Πρωτ.: ΔΤΔ Γ 1111471 ΕΞ 2020

ΠΡΟΣ : Ως Π.Δ.

Θέμα: «Απαγορεύσεις και Περιορισμοί - Κοινοποίηση Κανονισμού (ΕΕ) 2017/852 για τον υδράργυρο»

Σας κοινοποιούμε για ενημέρωση και εφαρμογή τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου για τον υδράργυρο και την κατάργηση του Κανονισμού (ΕΚ) αρ. 1102/2008.

Πεδίο Εφαρμογής

Ο εν λόγω Κανονισμός θεσπίζει τα μέτρα και τις προϋποθέσεις για το εμπόριο του υδραργύρου, των ενώσεων υδραργύρου και των μειγμάτων υδραργύρου, των προϊόντων με προσθήκη υδραργύρου καθώς και τη διαχείριση των αποβλήτων υδραργύρου.

Συγκεκριμένα:

Εξαγωγές

Απαγορεύεται η εξαγωγή, προσωρινή εξαγωγή και επανεξαγωγή,

α) υδραργύρου

β) ενώσεων υδραργύρου και μειγμάτων υδραργύρου που αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του παρόντος κανονισμού. Κατά παρέκκλιση, επιτρέπεται η εξαγωγή των ενώσεων υδραργύρου του Παραρτήματος Ι εφόσον οι εν λόγω ενώσεις πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς σκοπούς σε εργαστηριακή κλίμακα ή για εργαστηριακή ανάλυση.

γ) προϊόντων με προσθήκη υδραργύρου, όπως ορίζεται στο παράρτημα II του εν θέματι Κανονισμού, απαγορεύεται από τις ημερομηνίες που ορίζει το εν λόγω παράρτημα. Η απαγόρευση αυτή δεν εφαρμόζεται στα ακόλουθα προϊόντα με προσθήκη υδραργύρου:

ι) προϊόντα ουσιώδους σημασίας για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας και για στρατιωτικές χρήσεις και

ιι) προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της έρευνας, της βαθμονόμησης οργάνων μέτρησης, ή ως πρότυπα αναφοράς.

Εισαγωγές

Απαγορεύεται η εισαγωγή:

α) υδραργύρου και των μειγμάτων υδραργύρου που απαριθμούνται στο παράρτημα I. Κατά παρέκκλιση, και με την επιφύλαξη των διατάξεων περί αποβλήτων, επιτρέπεται η εισαγωγή υδραργύρου και μειγμάτων υδραργύρου που απαριθμούνται στο παράρτημα I για χρήση επιτρεπόμενη σε ένα κράτος μέλος, εφόσον το κράτος μέλος εισαγωγής έχει χορηγήσει γραπτή Άδεια εισαγωγής.

β) λοιπών μιγμάτων υδραργύρου και ενώσεων υδραργύρου προς ανάκτηση υδραργύρου.

γ) προϊόντων με προσθήκη υδραργύρου, όπως ορίζεται στο παράρτημα II του εν θέματι Κανονισμού, από τις ημερομηνίες που ορίζει το εν λόγω παράρτημα. Η απαγόρευση αυτή, εν τούτοις, δεν εφαρμόζεται στα ακόλουθα προϊόντα με προσθήκη υδραργύρου:

ι) προϊόντα ουσιώδους σημασίας για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας και για στρατιωτικές χρήσεις και

ιι) προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της έρευνας, της βαθμονόμησης οργάνων μέτρησης, ή ως πρότυπα αναφοράς.

Απόβλητα

Απαγορεύεται η εισαγωγή αποβλήτων υδραργύρου από μεγάλες πηγές που αναφέρονται στο άρθρο 11 του εν θέματι Κανονισμού, για χρήσεις άλλες εκτός από τη διάθεση ως αποβλήτων. Για τις περιπτώσεις αυτές που επιτρέπεται η εισαγωγή αποβλήτων υδραργύρου, εφαρμόζονται τα ισχύοντα στον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1013/2006.

Ενσωμάτωση στο TARIC

Τα μέτρα που προβλέπονται από τον Κανονισμό είναι ενσωματωμένα στο υποσύστημα TARIC όσον αφορά στην εισαγωγή και εξαγωγή.

Σχετικές παραπομπές:

CD798: Απαγορεύεται η εισαγωγή υδραργύρου και η εισαγωγή των μειγμάτων υδραργύρου που απαριθμούνται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) 2017/852 σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/852.

Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο, η εισαγωγή υδραργύρου και των μειγμάτων υδραργύρου που απαριθμούνται στο παράρτημα I για χρήση επιτρεπόμενη σε ένα κράτος μέλος επιτρέπεται εφόσον το κράτος μέλος εισαγωγής έχει χορηγήσει γραπτή άδεια εισαγωγής σε μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) η εξάγουσα χώρα είναι μέρος της σύμβασης της Μιναμάτα και ο εξαγόμενος υδράργυρος δεν προέρχεται από πρωτογενή εξόρυξη υδραργύρου η οποία απαγορεύεται δυνάμει του άρθρου 3 παράγραφοι 3 και 4 της σύμβασης της Μιναμάτα· ή

β) η εξάγουσα χώρα, η οποία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη σύμβαση της Μιναμάτα, έχει διαβιβάσει βεβαίωση ότι ο υδράργυρος δεν προέρχεται από πρωτογενή εξόρυξη υδραργύρου· ή

γ) ο υδράργυρος ή τα μείγματα υδραργύρου εισάγονται για διάθεση ως απόβλητα, αν η χώρα εξαγωγής δεν έχει πρόσβαση σε διαθέσιμα μέσα στην επικράτειά της.

CD799: Η εξαγωγή και η εισαγωγή των προϊόντων με προσθήκη υδραργύρου που παρατίθενται στο παράρτημα II του κανονισμού (ΕΕ) 2017/852 απαγορεύονται σύμφωνα με το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/852. Η απαγόρευση της παραγράφου 1 δεν εφαρμόζεται στα ακόλουθα προϊόντα με προσθήκη υδραργύρου:

α) προϊόντα ουσιώδους σημασίας για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας και για στρατιωτικές χρήσεις·

β) προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της έρευνας, της βαθμονόμησης οργάνων μέτρησης, ή ως πρότυπα αναφοράς.

CD575: Οι εξαγωγές των ενώσεων υδραργύρου και των μειγμάτων υδραργύρου που προβλέπονται στο άρθρο 3 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/852 απαγορεύονται. Η απαγόρευση δεν εφαρμόζεται στις εξαγωγές των ενώσεων υδραργύρου για ερευνητικούς σκοπούς σε εργαστηριακή κλίμακα ή για εργαστηριακή ανάλυση.

Για τη δήλωση των υποστηρικτικών εγγράφων στη θέση 44-1 της τελωνειακής διασάφησης, χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι κωδικοί πιστοποιητικού:

C071: Έντυπο για τη χορήγηση ή την άρνηση χορήγησης γραπτής άδειας για την εισαγωγή υδραργύρου ή των μειγμάτων υδραργύρου που απαριθμούνται στο παράρτημα i του Κανονισμού (EE) 2017/852 για τον υδράργυρο, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1 του εν λόγω κανονισμού

Y924: Εμπορεύματα που δεν αφορά ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/852

Y925: Εξαγωγή για ερευνητικούς σκοπούς σε εργαστηριακή κλίμακα ή για εργαστηριακή ανάλυση (άρθρο 3 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/852)

Y969: Προϊόντα με προσθήκη υδραργύρου ουσιώδους σημασίας για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας και για στρατιωτικές χρήσεις· ή που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της έρευνας, της βαθμονόμησης οργάνων μέτρησης, ή ως πρότυπα αναφοράς (άρθρο 5 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/852).

Αρμόδια Αρχή

Αρμόδια Αρχή Συντονισμού για την εφαρμογή του κανονισμού 2017/852/ΕΕ για τον υδράργυρο ορίζεται η Διεύθυνση Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων της Γενικής Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους της ΑΑΔΕ.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΕΥΔΟΚΙΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!