Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Β. Σπανάκης Αίτημα για παράταση της διαδικασίας υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών και υποβολής δικαιολογητικών

Την παράταση της διαδικασίας υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών και της υποβολής δικαιολογητικών, ζητάει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης-Πέτρος Σπανάκης με Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

« Όπως όλοι γνωρίζουμε η προθεσμία υπαγωγής των αυθαιρέτων κατασκευών και υποβολής δικαιολογητικών λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Μέχρι σήμερα έχουν υπαχθεί πάνω από 1.300.000 δηλώσεις, ενώ τις τελευταίες ημέρες καταχωρούνται πάνω από 6000 δηλώσεις ημερησίως», αναφέρει ο κ. Σπανάκης και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους «η προθεσμία αυτή είναι ανέφικτη:

  • Λόγω επιδημίας (COVID-19) υπολειτουργούσαν όλες οι Υπηρεσίες στις οποίες θα πρέπει να απευθυνθεί κάποιος για να προχωρήσει στην υποβολή της υπαγωγής.
  • Τα αρχεία των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) λόγω αυξημένης ζήτησης αντιγράφων των οικοδομικών αδειών αδυνατούν να εξυπηρετήσουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει αναμονή ενός και δύο μηνών. Αυτό έχει ως συνέπεια να είναι αδύνατη η υπαγωγή στο Νόμο 4495/17 και η καταχώρηση των αρχείων δηλώσεων προηγούμενων Νόμων.
  • Επιπλέον οι επιτροπές των αυθαιρέτων κατασκευών δεν έχουν συσταθεί, το δε Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής εκτός των δικών του αρμοδιοτήτων έχει επιφορτιστεί και με τις αρμοδιότητες της επιτροπής των αυθαιρέτων και αδυνατεί να  ανταπεξέλθει λόγω μεγάλου όγκου υποθέσεων.
  • Ας σημειωθεί ότι η πλατφόρμα του Τ.Ε.Ε. δυσκολεύεται να ανταποκριθεί λόγω υπερβολικού όγκου δεδομένων σε τόσο στενά χρονικά περιθώρια.
  • Επισημαίνεται ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα και στην πλατφόρμα δήλωσης τετραγωνικών στους Δήμους λόγω υπολειτουργίας των υπηρεσιών και του Τ.Ε.Ε. με αποτέλεσμα να χάσουν την προθεσμία για τη διόρθωση τετραγωνικών άνευ προστίμων».

Ο Βουλευτής του Νότιου τομέα της Αθήνας τονίζει ότι «η παράταση της διαδικασίας θα επιφέρει μόνο θετικά αποτελέσματα» ενώ αναφέρει ότι «σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί από διάφορους φορείς μεταξύ αυτών από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών -Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ), Περιφερειακά Τμήματα του Τ.Ε.Ε. κ.α.»

Ο κ. Σπανάκης ρωτάει τον κ. Υπουργό:

Προτίθεστε να προβείτε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να παραταθεί η προθεσμία υπαγωγής δηλώσεων των αυθαιρέτων κατασκευών και υποβολής δικαιολογητικών αυτών, η οποία λήγει εντός των επόμενων ημερών και συγκεκριμένα 30 Σεπτεμβρίου του 2020; 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!