Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ELPEN Το πρώτο αναπτυξιακό κύμα στην εποχή του Covid -19 έρχεται από την ελληνική Φαρμακοβιομηχανία

ELPEN

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Δελτίο Τύπου

Το πρώτο αναπτυξιακό κύμα στην εποχή του Covid -19 έρχεται από την ελληνική Φαρμακοβιομηχανία

H ELPEN όπως και άλλες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες συνέβαλλαν ενεργά στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αποδεικνύοντας μια ισχυρή παραγωγική βάση, που εγγυάται την αυτάρκεια και επάρκεια σε πολλά φάρμακα.

Η υγειονομική αυτή κρίση, οδήγησε πολλές χώρες-παραγωγούς, να αναστείλουν τις εξαγωγές φαρμάκων και υγειονομικών υλικών και άλλες να κλείσουν εντελώς τα σύνορά τους, ούτως ώστε να καλύψουν πρώτα τις δικές τους εσωτερικές ανάγκες.

Αρκετές χώρες στην Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, αντιμετώπισαν σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά.

Ευτυχώς η Ελλάδα παρά τις δύσκολες συνθήκες δεν αντιμετώπισε τέτοια προβλήματα. Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ασθενείς και ασφαλισμένοι είχαν απρόσκοπτη πρόσβαση σε φάρμακα που παράγονται εδώ, από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού έφερε μία νέα σκληρή πραγματικότητα για τις κοινωνίες και την παγκόσμια αγορά και απέδειξε ότι ισχυρά θεμέλια σε μια χώρα δημιουργούν κυρίως η βιομηχανία και η μεταποίηση.

Έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο αποβιομηχάνισης, η επόμενη μέρα για την Ευρώπη και την Ελλάδα επιβάλει μια βιομηχανία ισχυρή και αυτή πρέπει να είναι εφεξής η κεντρική κατεύθυνση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου στο Ευρωκοινοβούλιο επεσήμανε ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει τρόπους για να επιστρέψει η παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη, ώστε να αποφευχθούν ελλείψεις σαν αυτές που σημειώθηκαν στη διάρκεια της κρίσης COVID-19.

Είναι μείζονος σημασίας να ενισχυθούν οι κλάδοι που μπορούν να στηρίξουν την εθνική πολιτική αυτάρκειας και επάρκειας.

Κλάδοι που αναπτύσσουν και παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα, που δημιουργούν νέες, μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη μέσω επενδύσεων σε παραγωγικές υποδομές, νέες τεχνολογίες και σε δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης, που παράγουν υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία. Και η φαρμακοβιομηχανία είναι αδιαμφισβήτητα ένας τέτοιος κλάδος.

Για την ELPEN η παραγωγή εγχώριας προστιθέμενης αξίας ήταν πάντα το κίνητρο στις επιχειρηματικές μας αποφάσεις.

Επιδιώκουμε να στηρίξουμε την εκβιομηχάνιση της Ελλάδας, να στηρίξουμε την παραγωγή της και την απασχόληση δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα για εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης.

Ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις δεν υπάρχει. Η κορυφαία ελληνική φαρμακοβιομηχανία ELPEN το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην υλοποίηση ενός νέου επενδυτικού προγράμματος, ύψους 50 εκ. ευρώ, με στόχο την έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή νέων φαρμάκων υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας.

Η στρατηγική μας επένδυση θα γίνει στην Περιφέρεια Αττικής και αφορά σε ένα εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων με εξαγωγικό προσανατολισμό στην Κερατέα και σε ένα Κέντρο Εφαρμοσμένης Βιοϊατρικής Έρευνας στα Σπάτα.

Και οι δυο επενδύσεις θα ενισχύσουν την απασχόληση με επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν πολλές νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τις προοπτικές ανάπτυξης που της δίδονται και η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει τους κλάδους που έχουν πολλαπλασιαστική αξία για την οικονομία, τις θέσεις εργασίας και τις εξαγωγές.

Η φαρμακοβιομηχανία είναι ένας από τους πιο ελπιδοφόρους κλάδους, ωστόσο, η υπερφορολόγηση μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων που φτάνει το 70% του κύκλου εργασιών των φαρμακοβιομηχανιών αποδυναμώνει τον κλάδο και υπονομεύει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας.

Ήρθε η στιγμή η Πολιτεία να άρει αυτή τη στρέβλωση που θα οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν ήδη έτοιμα αναπτυξιακά προγράμματα που υπερβαίνουν τα 450 εκατ. € στην επόμενη τριετία.

Η Φαρμακοβιομηχανία μπορεί να συμβάλλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στο νέο αυτό κάλεσμα.

Στην ELPEN πιστεύουμε στην αξία και στη δυναμική του ελληνικού φαρμακευτικού κλάδου. Πιστεύουμε στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στο μέλλον της Ελλάδας.

Το τρίπτυχο: αύξηση εσωτερικής παραγωγής, θέσεων εργασίας και επενδύσεων, θα πρέπει να είναι η βάση πάνω στην οποία θα χαράσσονται οι πολιτικές από δω και στο εξής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!