Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Αυστρία Σε επεξεργασίες προγραμμάτων συμβατών με τον κορωνοϊό για τη διάσωση του αυστριακού τουρισμού τον χειμώνα, αναφέρεται ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου

Ενόψει έλλειψης τουριστών λόγω πανδημίας, στους οποίους στηρίζεται ένα μεγάλο τμήμα της αυστριακής οικονομίας, και με την θερινή τουριστική περίοδο να πλησιάζει προς το τέλος της, καταβάλλονται προσπάθειες για την εκπόνηση συμβατών με τον κορωνοϊό προγραμμάτων, για τη διάσωση του τουρισμού στη χώρα τον ερχόμενο χειμώνα.

Προς τον σκοπό αυτό, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας τόνιζε σε σημερινή παρουσίαση στη Βιέννη, ότι μπορεί κάλλιστα να φανταστεί την λειτουργία, ακόμη και σε αυτή την ιδιόμορφη φετινή χρονιά, των ιδιαίτερα σημαντικών για τον τουρισμό και την οικονομία, φημισμένων χριστουγεννιάτικων αγορών στη Βιέννη -- και όχι μόνο -- με τη βοήθεια συστημάτων καθοδήγησης και τη χρήση μάσκας,

Ο ίδιος υποστηρίζει τη συνέχιση λειτουργίας και τον χειμώνα, των κήπων και των υπαίθριων χώρων που διαθέτει μεγάλος αριθμός καταστημάτων εστίασης, με τη βοήθεια θερμαστρών -"μανιταριών", ενώ θεωρεί ότι για τις χριστουγεννιάτικες αγορές μπορεί επίσης να συζητηθεί ακόμη και η απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ, το οποίο ρέει άφθονο σε αυτές, για παράδειγμα το παραδοσιακό ζεστό γλυκό κρασί, ανάμικτο με διάφορα είδη τσαγιού, φρούτα και μπαχαρικά.

Κατά την άποψη του, ο χειμερινός τουρισμός αποτελείται όχι μόνο από χιονοδρομικά θέρετρα και πίστες σκι, αλλά και από χριστουγεννιάτικες αγορές, μεγάλες εκδηλώσεις, χοροεσπερίδες, συνέδρια και εμπορικές εκθέσεις στις πόλεις, και ως εκ τούτου θα ήταν "εντελώς παράλογο" φέτος να κλείσουν, για παράδειγμα, οι κήποι στην εστίαση, της οποίας οι εκπρόσωποι ζητούν ήδη από καιρό την παράταση της περιόδου και του χρόνου λειτουργίας των.

Ο πρόεδρος του Αυστριακού Οικονομικού Επιμελητηρίου - ο οποίος προέρχεται από το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και διετέλεσε στο παρελθόν υπουργός Οικονομίας -- θα ήθελε, όπως ανέφερε, η κυβέρνηση να έχει ενιαίες και ομοιόμορφες κατευθυντήριες γραμμές για τον χειμερινό τουρισμό.

Στην ίδια, σημερινή, παρουσίαση επισημάνθηκε το μεγάλο πλήγμα που δέχεται λόγω πανδημίας ο ξενοδοχειακός κλάδος στις πόλεις, με πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να μην μπορούν καν να ανοίξουν.

"Σε μερικούς έρχεται φθηνότερα το να παραμείνουν κλειστά", τόνισε ο Χάραλντ Μάρερ, ενώ από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σουζάνε Κράους-Βίνκλερ, ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο είναι ανοικτά τα ξενοδοχεία σε ποσοστό 70%-80%, και ο ξενοδοχειακός κλάδος στις πόλεις βασίζεται τώρα κυρίως σε τουρίστες από τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας.

"Με τη Γερμανία έχουμε μια μεγάλη αγορά πολύ κοντά", σημείωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, ενώ ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου παρατήρησε ότι "τα αεροπλάνα δεν θα έλθουν γεμάτα με Κινέζους και Γιαπωνέζους, αλλά και οι Αμερικάνοι και οι Βρετανοί θα λείψουν".

Η απουσία ξένων τουριστών πλήττει ιδιαίτερα τη Βιέννη, το Σάλτσμπουργκ και το Ίνσμπρουκ.

Με 17,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις το 2019, η Βιέννη α είχε το μεγαλύτερο μερίδιο των συνολικών διανυκτερεύσεων της Αυστρίας.

Μόνο τον Ιούλιο, η Βιέννη κατέγραψε πτώση στις διανυκτερεύσεις κατά 73% σε σχέση με πέρυσι.

Ο κλάδος ανησυχεί και έχει δημιουργήσει μια "ομάδα δράσης" που προτίθεται να καταθέσει μέσε στις επόμενες 14 ημέρες ένα σχέδιο για τον χειμερινό τουρισμό.

Πάντως, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, η Βιέννη βρέθηκε σε καλύτερη θέση το καλοκαίρι με τον κορωνοϊό, καθώς τον Ιούλιο, το ποσοστό πληρότητας ήταν 25,8%, ενώ στη Βαρκελώνη ήταν 22,5%, στη Βουδαπέστη 17,7%, στη Ρώμη 17,5% και στη Λισαβόνα μόλις 12,5%.

Η πρόεδρος της Αυστριακής Ένωσης Ξενοδόχων Σουζάνε Κράους-Βίνκλερ αναμένει μόνον για το 2024 μία επιστροφή στο επίπεδο του 2019 στις αυστριακές πόλεις . Τα τελευταία 20 χρόνια, τα ξενοδοχεία των πόλεων υπήρξαν ο μοχλός ανάπτυξης του τουρισμού, και από το 2000, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων στις πόλεις έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

"Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να περάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα, μέσα από την κοιλάδα των δακρύων", τόνισε συμπερασματικά κατά τη σημερινή παρουσίαση στη Βιέννη, ο πρόεδρος του Αυστριακού Οικονομικού Επιμελητηρίου Χάραλντ Μάρερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!