Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΔΕΣΦΑ Αύξηση κατανάλωσης φυσικού αερίου και εξαγωγές προς Βουλγαρία το 2019

Η αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου αλλά και των εξαγωγών, με κινητήριο μοχλό το υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ) που κάλυψε περίπου το 50% της ζήτησης για την ελληνική αγορά είναι οι βασικές εξελίξεις της αγοράς για το 2019 σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Συγκεκριμένα η εγχώρια κατανάλωση ανήλθε στα 4,9 δισ. κυβικά μέτρα από τα οποία τα 2,6 δισ. κυβικά μέτρα ή 47,6% καλύφθηκαν από ΥΦΑ που εισήχθη και αεριοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.

Είναι ενδεικτικό ότι οι εισαγωγές ΥΦΑ το 2019 κατέρριψαν κάθε ρεκόρ, καθώς αυξήθηκαν κατά 190% σε σύγκριση με το 2018 (ή πενταπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2014).

Το υπόλοιπο 53% της κατανάλωσης καλύφθηκε με εισαγωγές μέσω αγωγών από τη Βουλγαρία (2,2 δισ. κ.μ) και από την Τουρκία (0,7 δισ. κ.μ).

«Για πρώτη φορά, με μοναδική εξαίρεση την κρίση στην Ουκρανία το 2009, παρατηρείται συνεχής και συστηματική αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που εξάγονται στη Βουλγαρία, το οποίο καθιστά και έμπρακτα την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή.

Η αναβάθμιση του ΕΣΦΑ (κατασκευή 3ης δεξαμενής ΥΦΑ, αύξηση δυναμικότητας αντίστροφης ροής στο Σιδηρόκαστρο και της δυναμικότητας αεριοποίησης στη Ρεβυθούσα, αναβάθμιση του προβλήτα) μαζί με τις χαμηλές τιμές του ΥΦΑ, έδωσαν ώθηση στο διεθνές εμπόριο, καθώς το 2019 ποσότητες 7,7 εκατ. MWh εξήχθησαν από το σημείο εξόδου του Σιδηροκάστρου προς Βουλγαρία, σε αντίθεση με το 2018 που η συνολική ποσότητα ανήλθε στα 0.087 εκατ. MWh», αναφέρει ο ΔΕΣΦΑ.

Από πλευράς ζήτησης οι ηλεκτροπαραγωγοί κατανάλωσαν τις μεγαλύτερες ποσότητες, (65%), καθώς η κατανάλωση φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 13% το 2019 σε σύγκριση με το 2018.

Ακολουθούν οι οικιακοί καταναλωτές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (πελάτες που τροφοδοτούνται από δίκτυα διανομής) με 20%, ενώ το 15% της ζήτησης καλύφθηκε από τη βιομηχανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!