Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Βουλή Η Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς στη μάχη για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου

«Δημιουργούμε ένα έξυπνο εργαλείο το οποίο θα μπορεί με τα κατάλληλα υλικοτεχνικά εργαλεία και το εξειδικευμένο προσωπικό, να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος του παράνομου εμπορίου», ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νικόλαος Παπαθανάσης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Η διυπηρεσιακή μονάδα θα έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί δεδομένα στατιστικής επεξεργασίας και εποπτείας ηλεκτρονικού εμπορίου με επιχειρησιακούς στόχους. Αυτό είναι πολύ σπουδαίο, καθότι φέρνουμε και νόμο για το θέμα των ηλεκτρονικών πλατφορμών, εντός ολίγου. Αυτό θέλει πολύ μεγάλη εξειδίκευση και μόνο το συντονιστικό όργανο και κατ' επέκταση η διυπηρεσιακή αυτή μονάδα μπορεί να την έχει για να ελέγξει αυτές τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες», ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που περίμενε η αγορά», είπε, κλείνοντας τη συζήτηση ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης ο οποίος αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα της πολιτικής του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: «Η Ελλάδα στον ένα χρόνο με την παρούσα ηγεσία στο Υπουργείο Ανάπτυξης - δεν λέω μόνο για τον εαυτό μου, αναφέρομαι και στους συνεργάτες μου, τον κ. Τσακίρη, τον κ. Δήμα και, βεβαίως, τον κ. Παπαθανάση και τους γενικούς γραμματείς και την υπηρεσία που μας υποστηρίζει, πέτυχε, πρώτον, άνοδο 9 θέσεων στον Διεθνή Πίνακα Ανταγωνιστικότητας, το οποίο είναι η καλύτερη θέση που είχαμε τα τελευταία δέκα χρόνια. Επίσης στον Παγκόσμιο Δείκτη 'Αμεσων Ξένων Επενδύσεων, που είναι ο πιο αξιόπιστος δείκτης, παγκοσμίως, η Ελλάδα ανέβηκε κατά έξι θέσεις, αναλαμβάνοντας την 29η θέση για το έτος 2019, που είναι η καλύτερή της θέση εδώ και έντεκα χρόνια. 'Αρα, λοιπόν, σε δύο μετρήσιμους δείκτες, ασχέτως με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, διεθνώς αναγνωρισμένους, η παρουσία μας σε αυτό το υπουργείο μετριέται για τον πρώτο μας χρόνο πολύ θετικά», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Πρόκειται για ένα ακόμη νομοσχέδιο, το οποίο φέρνει η κυβέρνησή μας προς ψήφιση, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο εθνικός στόχος της ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, με έργα και όχι με ευχολόγια, με σχέδιο για την αυτοδύναμη Ελλάδα, για την οποία οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μας τίμησαν με την ψήφο τους», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας.

«Ο προτεινόμενος εποπτικός μηχανισμός δεν παρουσιάζει ολοκληρωμένο χαρακτήρα, δεν υποστηρίζεται από ενιαίο πληροφοριακό σύστημα, αν και ισχυρίζεται ότι συντονίζει τον έλεγχο, δεν περιλαμβάνει μηχανισμούς και καινοτόμες διαδικασίες διενέργειας ελέγχων που απαιτεί ένα σύγχρονο αποτελεσματικό και αποδοτικό ενιαίο σύστημα εποπτείας μεταποιημένων προϊόντων που έχει ανάγκη η χώρα και η αγορά», ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη.

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, που δεν διέπεται από ένα στιβαρό πλαίσιο αρχών. Ένα νομοσχέδιο, που έχει διατάξεις ετερογενείς, χωρίς κάποια συνοχή μεταξύ τους. Η νέα μονάδα δεν έχει ούτε σαφή στόχευση, ούτε ακριβή οριοθέτηση αρμοδιοτήτων. Γι' αυτό άλλωστε, εκφράστηκαν και έντονοι προβληματισμοί από τους φορείς, τόσο για την οργάνωση της ΔΙΜΕΑ και τις αρμοδιότητες των επιμέρους υπηρεσιών, όσο και για τις αρμοδιότητες των εκάστοτε ελεγκτών», είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης.

«Για τους μεγαλοεπιχειρηματίες φροντίζετε, να ικανοποιείτε τις ανάγκες τους και την κερδοφορία τους. Για τους άλλους, τους πολλούς έχετε φροντίσει και εσείς και οι προηγούμενοι να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οκτάωρο, πενθήμερο, σχέσεις εργασίας «λάστιχο», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου. «Το νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο, στη σύμπραξη του Οικονομικού Επιμελητηρίου με ιδιωτικά κέντρα ή εταιρείες, για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης οικονομολόγων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ», ανέφερε επίσης η βουλευτής του ΚΚΕ.

«Το νομοσχέδιο προβλέπει πώς μπορεί να διαθέτει το ελληνικό δημόσιο τα ποσά που λαμβάνει ως μέρισμα, από το υπερταμείο των ξένων, που έχει ως θυγατρικές του το ΤΑΙΠΕΔ, την ΕΤΑΔ και το ΤΧΣ, στο οποίο μεταφέρθηκαν ότι έχουμε και δεν έχουμε, ενώ η ίδρυσή του υπήρχε ως υποχρέωση στο τρίτο μνημόνιο», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος και πρόσθεσε: «Το μέρισμα που θα δοθεί στο Δημόσιο το 2020, είναι μόλις 42 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα από το ξεπούλημα θα τα κρατήσει για την υλοποίηση της επενδυτικής του πολιτικής. Έως τώρα, πάντως, το ξεπούλημα δεν έχει αποφέρει πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ δεν συμβάλλει καθόλου στην ανάπτυξη, ούτε φυσικά υπάρχουν σχέδια για κάτι τέτοιο».

«Η μεγάλη εικόνα είναι η εικόνα της φτωχοποίησης των ελληνικών νοικοκυριών με διαχρονικές πολιτικές. Αυτή η φτωχοποίηση οδηγεί τους πολίτες, αυτή τη στιγμή, να αναζητούν συχνά το φθηνότερο προϊόν ανεξαρτήτως ποιότητας», δήλωσε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης που ζήτησε ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης, της επιχειρηματικότητας και της αυτοαπασχόλησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!