Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Φορολογικό Νομοσχέδιο Έκπτωση δαπανών για το Άγιο Όρος και τις Ιερές Μονές αυτού

Με το άρθρο 5 του Σχεδίου Νόμου «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/1852, (ΕΕ) 2018/822, (ΕΕ) 2020/876, (ΕΕ)2016/1164, (ΕΕ) 2018/1910 και (ΕΕ) 2019/475, συνεισφορά Δημοσίου για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων δανειοληπτών λόγω των δυσμενών συνεπειών της νόσου COVID-19 και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή (σημείωση: η πλειονότητα των διατάξεων του νομοσχεδίου είχαν τεθεί νωρίτερα σε διαβούλευση) παρέχεται η δυνατότητα στις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους να συλλέγουν προς έκπτωση από το εισόδημα από ακίνητη περιουσία αποδείξεις/τιμολόγια από τις πάσης φύσεως δαπάνες τους και όχι, αποκλειστικώς, από τις δαπάνες που είναι συναφείς με την εν γένει ακίνητη περιουσία τους από τα εκμισθούμενα ακίνητα. Οι δαπάνες αυτές αναγνωρίζονται, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νόμου, ως εκπιπτόμενες, για την αναγκαία και πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση της κοινωφελούς και θρησκευτικής αποστολής του Αγίου Όρους, λαμβάνοντας υπόψη, αφενός, το προνομιακό καθεστώς του, όπως αναγνωρίζεται στο Σύνταγμα (άρθρο 105 Σ), και αφετέρου, ότι τα εισοδήματα των Ιερών Μονών διατίθενται για την συντήρηση των ανεκτίμητης αξίας εθνικών και πολιτιστικών θησαυρών, για την προστασία και επισκευή των χαρακτηρισμένων ως παγκόσμιο μνημείο αρχιτεκτονημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος, την φιλοξενία των επισκεπτών και την εν γένει λειτουργία των καθιδρυμάτων. Προς άρση κάθε αμφισβήτησης και για λόγους ασφάλειας δικαίου συμπληρώνεται η υφιστάμενη διάταξη με σαφή αναφορά των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους ως δικαιούχων της σχετικής δυνατότητας, διασαφηνίζοντας το υπάρχον νομοθετικό και φορολογικό καθεστώς.

Παρατίθενται ακολούθως οι διατάξεις του άρθρου 5 του νομοσχεδίου στο σύνολό τους:

Άρθρο 5

Τροποποίηση άρθρου 39 ΚΦΕ – Έκπτωση δαπανών

Το δεύτερο εδάφιο της περ. β) της παρ. 3 του άρθρου 39 του ν. 4172/2013 αντικαθίσταται και η περ. β) διαμορφώνεται ως εξής:

«β) Αν ο εκμισθωτής ή ο παραχωρών είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και τα κάθε είδους ιδρύματα οι κάθε είδους δαπάνες εκπίπτουν σε ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%). Ειδικά για το Άγιο Όρος και τις Ιερές Μονές αυτού, το ποσοστό της έκπτωσης για τις κάθε είδους δαπάνες, ανεξαρτήτως με το αν συνδέονται με την εκμετάλλευση συγκεκριμένου ακινήτου ή της εν γένει ακίνητης περιουσίας τους, ανέρχεται σε ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%).».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!