Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Επιμελητήρια

ΕΒΕΠ Νέο πρόγραμμα τελωνειακού ελέγχου και ασφάλειας πριν την άφιξη εμπορευμάτων στην ΕΕ με το «Σύστημα Ελέγχου Εισαγωγής 2»

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς ενημερώνει σχετικά με το νέο ευρωπαϊκό τελωνειακό πρόγραμμα ασφάλειας Import Control System 2 «ΙCS2» για τον έλεγχο πριν από την άφιξη εμπορευμάτων σε χώρα της ΕΕ.

Το πρόγραμμα εισάγει πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές δυνατότητες ελέγχου και ασφάλειας των τελωνείων της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου, στο πλαίσιο του κοινού πλαισίου διαχείρισης κινδύνου (CRMF) το πρόγραμμα θα υποστηρίζεται από ένα σύστημα πληροφοριών μεγάλης κλίμακας και θα είναι ένας από τους κύριους συντελεστές για την καθιέρωση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης της ΕΕ για την ενίσχυση της διαχείρισης των τελωνειακών κινδύνων. Έτσι Θα υποστηρίξει αποτελεσματικούς τελωνειακούς ελέγχους, ενώ θα διευκολύνει την ελεύθερη ροή του νόμιμου εμπορίου πέραν των εξωτερικών συνόρων μέσω βελτιωμένων διαδικασιών τελωνειακής ασφάλειας βάσει δεδομένων, προσαρμοσμένων σε παγκόσμια επιχειρηματικά μοντέλα.

Η εφαρμογή του αντιπροσωπεύει ένα βασικό τελωνειακό μέσο της ΕΕ για τη διαχείριση των ελέγχων στα σύνορα εισόδου και ασφάλειας, ενώ αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας όσον αφορά την προστασία της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ και των καταναλωτών της ΕΕ. Περιλαμβάνει μια πλήρη αναθεώρηση και μεταρρύθμιση του υφιστάμενου καθεστώτος από τη νομική, τη διαχείριση τελωνειακών κινδύνων και τις επιχειρησιακές προοπτικές του εμπορίου. Το πρόγραμμα εισάγει πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές δυνατότητες ελέγχου και ασφάλειας των τελωνείων της ΕΕ που θα έχουν ως αποτέλεσμα:

  • Ενίσχυση της προστασίας των πολιτών της ΕΕ και της εσωτερικής αγοράς από απειλές ασφάλειας.
  • Εντοπισμός από τις τελωνειακές αρχές της ΕΕ των αποστολών υψηλού κινδύνου και παρέμβασης στο καταλληλότερο σημείο της αλυσίδας εφοδιασμού.
  • Υποστήριξη αναλογικών, στοχοθετημένων τελωνειακών μέτρων στα εξωτερικά σύνορα σε σενάρια αντιμετώπισης κρίσεων.
  • Διευκόλυνση της διασυνοριακής εκκαθάρισης για το νόμιμο εμπόριο.
  • Απλοποίηση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των οικονομικών φορέων και των τελωνειακών αρχών της ΕΕ.

Το ICS2 θα επηρεάσει άμεσα όλους τους οικονομικούς φορείς που ασχολούνται με το χειρισμό, τη ναυτιλία και τη μεταφορά φορτίων, ταχυμεταφορών ή ταχυδρομικών αποστολών. Οι οικονομικοί φορείς που θα πρέπει να παρέχουν τα δεδομένα ελέγχου και ασφάλειας στο ICS2 είναι οι Ταχυδρομικοί φορείς εντός/εκτός ΕΕ, Υπηρεσίες ταχείας παράδοσης, Αερομεταφορείς, Εταιρείες εφοδιαστικής μεταφοράς εμπορευμάτων, Τελικοί παραλήπτες εγκατεστημένοι στην ΕΕ για εμπορεύματα που παραλαμβάνονται μέσω θαλάσσιων μεταφορών, Ναυτιλιακοί, σιδηροδρομικοί και οδικοί μεταφορείς αλλά και όλοι οι εκπρόσωποι τους. Το ICS2 θα επηρεάσει επίσης έμμεσα όλους τους κατασκευαστές, τους εξαγωγείς και τα άτομα εκτός ΕΕ, που επιθυμούν να στείλουν αγαθά προς ή μέσω της ΕΕ. Θα πρέπει να παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες στους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Το σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία σε τρεις χρονικές εκδόσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας UCC (Union Customs Code - Εκτελεστική απόφαση της ΕΕ 2019/2151). Οι οικονομικοί φορείς θα αρχίσουν να δηλώνουν για τον έλεγχο και την ασφάλεια Δεδομένα Συνοπτικής Διακήρυξης Εισόδου (ENS) στο ICS2 σε σταδιακή προσέγγιση από 15/3/21 με βάση τον τύπο των υπηρεσιών που παρέχουν σε σχέση με τη διεθνή κυκλοφορία των εμπορευμάτων. Κάθε επόμενη κυκλοφορία την 1/3/23 και 1/3/24 θα επηρεάζει διαφορετικούς οικονομικούς φορείς (Economic Operators-EOs) και τρόπους μεταφοράς.

Εάν οι επιχειρήσεις δεν είναι έτοιμες εγκαίρως, τότε θα ισχύουν τα εξής:

1. Οι αποστολές των φορτίων θα σταματούν στα τελωνεία της ΕΕ, εάν δεν έχουν υποβληθεί τα απαραίτητα δεδομένα στο ICS2.

2. Τα τελωνεία δεν θα προχωρήσουν σε εκτελωνισμό εμπορευμάτων.

3. Οι δηλώσεις κακής ποιότητας είτε απορρίπτονται, είτε υπόκεινται σε περιττές παρεμβάσεις και ενδέχεται να οδηγήσουν σε κυρώσεις για μη συμμόρφωση.

Για την έγκαιρη προετοιμασία των επιχειρήσεων στο ICS2 θα πρέπει:

1. Να προσαρμόσουν οι εμπλεκόμενοι τις επιχειρηματικές τους διαδικασίες.

2. Να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι παρέχονται ακριβή δεδομένα υψηλής ποιότητας.

3. Να αναπτύξουν ή να ενημερώσουν τα συστήματα πληροφορικής τους για ανταλλαγή πληροφοριών.

4. Να παρέχουν εκπαίδευση και υποστήριξη στο προσωπικό τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!