Οικονομικές Ειδήσεις

Στη Φινλανδία και τη Νορβηγία ξανανοίγουν τα μπαρ και τα εστιατόρια, στην Ολλανδία τα καφέ και τα εστιατόρια

Δύο μήνες μετά το κλείσιμό τους λόγω της επιδημίας του νέου κορονοϊού, τα μπαρ ξανανοίγουν σήμερα στη Φινλανδία και τη Νορβηγία, ενώ στην Ολλανδία, τα εστιατόρια και τα καφέ μπορούν να επαναλάβουν τη λειτουργία τους με τήρηση όμως των μέτρων κοινωνικής απόστασης.

Στη Φινλανδία, οι εσωτερικές αίθουσες 10.000 μπαρ και εστιατορίων, που είχαν κλείσει από τις 4 Απριλίου, μπορούν να ανοίξουν και πάλι αλλά μόνο στο 50% της κανονικής δυναμικότητάς τους, καθώς τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Την απόφαση αυτή επέκρινε το φινλανδικό συνδικάτο στον τομέα της εστίασης MARA το οποίο τάσσεται εναντίον της περιορισμένης επαναλειτουργίας των καταστημάτων αυτών, την οποία χαρακτηρίζει «μη αποδοτική» καθώς οι καθορισμένες επιβαρύνσεις θα εξακολουθούν να επιβάλλονται στο σύνολό τους.

Αντίθετα, κανένα όριο δυναμικότητας δεν υπάρχει για τους εξωτερικούς χώρους και τους κήπους, εκτός από τη διατήρηση της κοινωνικής απόστασης ανάμεσα στους πελάτες που πρέπει να είναι καθήμενοι.

«Αυτό το πρώτο βήμα είναι ακόμη ήπιο, αλλά πραγματικά απαραίτητο. Τώρα, έχουμε ανάγκη προσεκτικά και ελεγχόμενα βήματα», εξήγησε η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Κρίστα Κιούρου, όταν ανακοίνωνε τον Μάιο την επαναλειτουργία των καταστημάτων αυτών.

Η Φινλανδία, μια χώρα 5,5 εκατ. κατοίκων έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 314 θανάτους που συνδέονται με την ασθένεια Covid-19 με περισσότερα από 6.700 κρούσματα μόλυνσης.

Στη γειτονική Νορβηγία, που καταμετρά μέχρι τώρα 8.411 κρούσματα και 236 θανάτους σε έναν πληθυσμό αντιστοίχου μεγέθους, οι κάτοικοι, βοηθούσης της σημερινής αργίας και της ζέστης, ξαναβρίσκουν σήμερα τον δρόμο προς τα μπαρ, των οποίων επιτρέπεται η επαναλειτουργία έπειτα από δύο και πλέον μήνες που έμειναν κλειστά στο πλαίσιο των μέτρων για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού.

Στο Όσλο, οι κάτοικοι μπορούν και πάλι να απολαύσουν αυτό που θα είναι αναμφίβολα το πρώτο τους "utepils" --το να κάθονται έξω στη λιακάδα και να πίνουν μια μπύρα-- της χρονιάς, με την τήρηση όμως των αυστηρών υγειονομικών συνθηκών.

Όχι περισσότερα από 20 άτομα ανά ομάδα και τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση ανάμεσα σε δύο άτομα (εκτός από εκείνους που ζουν κάτω από την ίδια στέγη), εξυπηρέτηση στο τραπέζι και όχι στον πάγκο του μπαρ, τακτική απολύμανση των τραπεζιών και των καρεκλών και... τελευταίος γύρος στις 23:30 το αργότερο.

«Η εμπειρία μέχρι τώρα δείχνει πως είναι πιο δύσκολο να διατηρηθούν οι κατάλληλες επιδημιολογικές προφυλάξεις με μια αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ», εξήγησε σε μια ανακοίνωση αξιωματούχος του δήμου του Όσλο, η Βικτόρια Μαρί Έβενσεν.

Πολλά μπαρ, εκείνα που σερβίρουν τρόφιμα, είχαν ξανανοίξει από τις αρχές Μαΐου, τηρώντας επίσης αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες.

Νοτιότερα, στην Ολλανδία, ενώ τα μπαρ παραμένουν κλειστά, τα εστιατόρια, τα καφέ και οι εξωτερικοί χώροι τους, τα μουσεία και οι κινηματογράφοι επετράπη να ξανανοίξουν από τις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας), με την τήρηση επίσης των υγειονομικών κανόνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!