Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΦΠΑ

Τροπολογία Μειώσεις στο ΦΠΑ, επέκταση των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης, μέτρα στήριξης εκμισθωτών ακινήτων, παράταση προθεσμιών καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και άλλες διατάξεις

Τροπολογία με σημαντικές διατάξεις κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Κύρωση α) της από 13.4.2020 Π.Ν.Π. "Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις" (Α' 84) και β) της από 1.5.2020 Π.Ν.Π. "Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα" (Α'90) και άλλες διατάξεις»

Τροπολογία: Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός οικ. έτους 2020, μείωση ΦΠΑ, επέκταση των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης, μέτρα στήριξης εκμισθωτών ακινήτων, παράταση προθεσμιών καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και άλλες διατάξεις οικονομικού χαρακτήρα

Αναλυτικότερα, με το άρθρο 3 της τροπολογίας τροποποιούνται από την 1η Ιουνίου 2020 έως και την 31η Οκτωβρίου 2020 οι διατάξεις του Παραρτήματος III του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Κώδικας ΦΠΑ που κυρώθηκε με τον ν.2859/2000) και επεκτείνεται η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (13%) σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες.

Ειδικότερα, με τις νέες διατάξεις προβλέπεται ότι στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται:

α. τα μη αλκοολούχα ποτά, ήτοι:

  • Ποτά, με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα [π.χ. μεταλλικά νερά, αναψυκτικά ποτά τύπου κόλα, λεμονάδα, πορτοκαλάδα, λεμονίτα, βυσσινάδα, παγωμένο τσάι (ice-tea)]
  • Μπύρα χωρίς αλκοόλη (μόνο εφόσον έχει μηδενική περιεκτικότητα αλκοόλης)
  • Άλλα μη αλκοολούχα ποτά έτοιμα προς πόση [π.χ. καφές, τσάι, υποκατάστατα του γάλακτος (όπως «γάλα» σόγιας), σοκολατούχο γάλα, φρουτοχυμοί, νέκταρ χυμών]
  • Τονωτικά παρασκευάσματα, ισοτονικά παρασκευάσματα, ενεργειακά ποτά (π.χ. για αθλητές) και πόσιμοι ηλεκτρολΰτες.

Εξαιρούνται όλα τα αγαθά της ΔΚ 2202 που περιέχουν σε οποιοδήποτε βαθμό αλκοόλη.

β. Τα εισιτήρια κινηματογράφων και οι μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους.

Επίσης, διευρύνεται η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει για τις υπηρεσίες εστίασης και στις επιτόπιες καταναλώσεις των μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

Οι προτεινόμενες διατάξεις εντάσσονται, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, στο πλαίσιο της επείγουσας και απρόβλεπτης συγκυρίας για την αντιμετώπιση των αρνητικών οικονομικών συνεπειών λόγω της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και έχουν στόχο τη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα ή και τη μείωση των τελικών τιμών των ανωτέρω αγαθών και υπηρεσιών για τους καταναλωτές, καθώς και τη διατήρηση της ανταγωνιστικής θέσης της Χώρας στον τουριστικό τομέα γενικά.

Με το άρθρο 4 της τροπολογίας επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής για τη λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης και στις περιπτώσεις κοινωνιών αστικού δικαίου του άρθρου 785 του Αστικού Κώδικα καί κοινωνιών κληρονομικού δικαίου των άρθρων 1884 και επόμενα του Αστικού Κώδικα, με κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Με τη διάταξη επιχειρείται να επεκταθεί αναδρομικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο η προστασία των ομάδων των οποίων ανατράπηκε αιφνίδια η οικονομική κατάσταση λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19. Για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών, θα εκδοθεί σχετική κοινή υπουργική απόφαση.

Με το άρθρο 5 απαλλάσσεται του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το 40% του μισθώματος που δεν εισπράττεται, για όλο το χρονικό διάστημα που ίσχυσε ή θα ισχύσει το μέτρο μείωσης του μισθώματος στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, από τα πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα.

Η ως άνω ρύθμιση καταλαμβάνει μισθώματα που αφορούν στην εγκατάσταση των επιχειρήσεων, την κύρια κατοικία των εργαζομένων στις επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19 ή στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί λόγω του κορωνοϊού COVID-19 και τις περιπτώσεις κατά τις οποίες μισθωτής κύριας κατοικίας είναι εργαζόμενος, σύζυγος ή έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης εργαζόμενου στις ως άνω επιχειρήσεις, καθώς και τη φοιτητική κατοικία τέκνου - εξαρτώμενου μέλους τους, το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση για την οποία είτε έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19 είτε που έχει πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορωνοϊού COVID-19 και του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται ανάλογα για ακίνητα που μισθώνονται σε ναυτικούς των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή.

Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα που έχουν τα ως άνω πρόσωπα, να μπορούν να εκπέσουν από οφειλές με καταληκτική ημερομηνία καταβολής προς τη Φορολογική Διοίκηση από την 31η Ιουλίου 2020 και μετά, πλην των οφειλών από ρυθμίσεις ή διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής, οφειλών υπέρ αλλοδαπού δημοσίου και από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων, ποσό ίσο με ποσοστό 20% επί του 60% των μισθωμάτων των μηνών που ίσχυσε ή θα ισχύσει το μέτρο της καταβολής επί του μηνιαίου μισθώματος σε ποσοστό 40% λογιζομένων πριν την ως άνω μείωση, με στόχο την ελαχιστοποίηση της ζημιάς που θα υποστούν από την απώλεια εισοδήματος.

Στο άρθρο 6 προβλέπεται παράταση καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής στη Φορολογική Διοίκηση, καθώς και αναστολή είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών για όσους εκμισθώνουν ακίνητα σε πρόσωπα που απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος κατά σαράντα τοις εκατό (40%).

Η ημερομηνία μετάθεσης της υποχρέωσης καταβολής και αντίστοιχα η αναστολή εξαρτώνται από το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι εκμισθωτές λαμβάνουν μειωμένο μίσθωμα.

Ειδικότερα, για όσους έλαβαν κατά νόμο μειωμένο μίσθωμα κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και oι καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής των οφειλών τους και των δόσεων ρυθμίσεων ήταν εντός των μηνών αυτών, οι ημερομηνίες αυτές παρατείνονται μέχρι 31.08.2020 και αντίστοιχα αναστέλλεται και η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Για τα πρόσωπα που υπέστησαν μειώσεις μισθωμάτων κατά τον Μάιο, η παράταση για τις οφειλές με καταληκτική ημερομηνία εντός του ίδιου μήνα και η αναστολή των ληξιπρόθεσμων ισχύουν μέχρι 30.09.2020, ενώ για όσους υποστούν αντίστοιχες μειώσεις τον Ιούνιο, ως καταληκτική ημερομηνία για τις οφειλές που είναι καταβλητέες εντός του μήνα αυτού προβλέπεται η 30η.10.2020.

Για το διάστημα της αναστολής δεν υπολογίζονται τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Με την παρ. 2 του ίδιου άρθρου παρέχεται το ευεργέτημα του συμψηφισμού ποσοστού είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) επί οφειλών των περιπτώσεων β' και γ' της παρ .1 που καταβλήθηκαν ή θα καταβληθούν εμπρόθεσμα στο χρονικό διάστημα από 11.03.2020 έως την έναρξη ισχύος του παρόντος με άλλες βεβαιωμένες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων προς τη Φορολογική Διοίκηση που καθίστανται απαιτητές από 31.07.2020 και μετά.

Ειδική μνεία γίνεται για τα πρόσωπα που έχουν συμβάσεις μίσθωσης κύριας κατοικίας, στις οποίες μισθωτής είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, για τους οποίους το εν λόγω ευεργέτημα παρέχεται και για εμπροθέσμως ήδη καταβληθείσες οφειλές εντός των μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2020.

Επίσης, όσον αφορά στα πρόσωπα του άρθρου 3 του ν. 4684/2020 το εν λόγω ευεργέτημα παρέχεται και για τις εμπροθέσμως καταβληθείσες οφειλές εντός του μηνός του Απριλίου του 2020. Στις περιπτώσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής το ποσοστό 25% υπολογίζεται επί του ποσού της δόσης, ενώ εξαιρούνται οι δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής. Τέλος, δεν προβλέπεται δυνατότητα συμψηφισμού για οφειλές από ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης τμηματικής καταβολής.

Με το άρθρο 7 επεκτείνεται χρονικά και για τον μήνα Ιούνιο η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολή μέρους του μισθώματος για επαγγελματικές μισθώσεις επιχειρήσεων για τις οποίες ελήφθησαν κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο 2020 ή λαμβάνονται και κατά τον μήνα Ιούνιο 2020 ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19.

Επίσης, όσον αφορά τις επιχειρήσεις οι οποίες εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά, η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολή μέρους του μισθώματος για επαγγελματικές μισθώσεις επεκτείνεται για όσο χρόνο εξακολουθούν οι επιχειρήσεις αυτές να πλήττονται και το αργότερο έως και τον μήνα Αύγουστο 2020, ενώ παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών με απόφασή του, μετά από εισήγηση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), να προσδιορίζει τις πληττόμενες ως άνω επιχειρήσεις ανά κλάδο και μήνα.

Επιπλέον παρέχεται αντίστοιχη, κατά περίπτωση, χρονική επέκταση της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής μέρους του μισθώματος και για τις μισθώσεις κύριας κατοικίας εργαζομένων στις ως άνω επιχειρήσεις και για τις μισθώσεις ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών φοιτητών που είναι τέκνα- εξαρτημένα μέλη εργαζομένων στις ως άνω επιχειρήσεις.

Τέλος, με την προτείνόμενη ρύθμιση της παρ. 3 επεκτείνεται χρονικά έως και τον μήνα Αύγουστο 2020, η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής μέρους του μισθώματος κύριας κατοικίας ναυτικών, των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή.

Στο άρθρο 8 της τροπολογίας ορίζεται φορολογικός συντελεστής 15% επί της μηνιαίας αποζημίωσης που λαμβάνουν οι κυβερνήτες αεροσκαφών αεροπορικών εταιρειών με έδρα στην Ελλάδα, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας για τη μηναία αποζημίωση που λαμβάνουν και η οποία φορολογείται με φορολογικό συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) με εξάντληση της φορολογικής τους υποχρέωσης.

Εξομοιώνεται με τον τρόπο αυτό η φορολογική τους μεταχείριση με αυτήν των αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού και των πληρωμάτων των πλοίων.

Επιπλέον, ορίζεται φορολογικός συντελεστής 15% επί της μηνιαίας αποζημίωσης που λαμβάνουν τα μέλη των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών του άρθρου 5 ν. 4375/2016, με εξάντληση της φορολογικής τους υποχρέωσης αναδρομικά από τη συγκρότηση των εν λόγω επιτροπών, ήτοι από το 2016.

Με το άρθρο 9 της τροπολογίας παρέχεται η δυνατότητα σε όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία κατέχουν νομίμως αιθυλική αλκοόλη και συγκεκριμένα αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης (ουδέτερη), συνθετική αιθυλική αλκοόλη, αιθυλική αλκοόλη μη γεωργικής προέλευσης, μετουσιωμένης (υπό όρους) ή μη, καθώς καιτα αραιωμένα με νερό διαλύματα των προαναφερόμενων αλκοολών μέχρι αλκοολικού τίτλου κατάλληλου για τις προβλεπόμενες χρήσεις, να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού COVID 19 με τη δωρεάν διάθεση αυτής απαλλαγμένης από οφειλόμενες φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις προς το υπουργείο Υγείας.

Επιπλέον, με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται ότι οι εργασίες (φασόν) παρασκευής αντισηπτικών ειδών από τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας απαλλάσσονται από Φ.Π.Α., με δικαίωμα έκπτωσης του Φ.Π.Α. των δαπανών της επιχείρησης.

Με το άρθρο 11 παρατείνεται η αναστολή της εφαρμογής της υποπαραγράφου 2 της παρ. 3 του άρθρου 85 του ν. 3842/2010 με την οποία απαλλάσσονται επίσης από την καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης τα υποκείμενα σε ειδικό φόρο κατανάλωσης προϊόντα, τα οποία διατίθενται από καταστήματα αφορολογήτων ειδών που είναι εγκατεστημένα εκτός αερολιμένα ή λιμένα και τα οποία μεταφέρονται στις προσωπικές αποσκευές των ταξιδιωτών που μεταβαίνουν σε τρίτο έδαφος ή σε τρίτη χώρα δια ξηράς, μέχρι τις 31.12.2022.

Διαβάστε παρακάτω την τροπολογία όπως κατατέθηκε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!