Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΚΕΟΣΟΕ Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αμπελουργία και η αντιμετώπισή τους, κύριο θέμα συζήτησης με τον κ. Βορίδη

Η λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξη της αμπελουργίας καθώς και οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στον κλάδο συζητήθηκαν σε συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη με την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και την Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, Γιώργου Στρατάκου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ απευθυνόμενος στον κ. Βορίδη σημείωσε ότι πλέον προκαλείται απώλεια εισοδήματος εξ αιτίας της αδυναμίας ανταπόκρισης των αμπελουργών στις αναγκαίες φυτοπροστατευτικές παρεμβάσεις και για το λόγο αυτό υποστήριξε την επιτακτική ανάγκη να ενταχθεί η αμπελοκαλλιέργεια στις πληττόμενες καλλιέργειες και να ενισχυθεί με εφάπαξ ποσό.

Σχετικά με τον Πράσινο Τρύγο ο κ. Μάρκου σημείωσε ότι για την αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτό θα πρέπει να ανακοινωθεί τώρα για να υποβληθούν από τους αμπελουργούς, έως το τέλος Μαΐου, τα αιτήματά τους ώστε να γνωρίζουν έγκαιρα εάν θα πρέπει να διακόψουν τις καλλιεργητικές φροντίδες.

Μέτρο αναγκαίο χαρακτήρισε την απόσταξη κρίσης ο κ. Μάρκου προσθέτοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να υλοποιηθεί με όρους και προϋποθέσεις, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας και να αποκλεισθούν οι εισαγόμενοι οίνοι.

Ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ στάθηκε στην αναγκαιότητα χορήγησης άτοκης χρηματοδότησης υπό όρους στους οινοποιούς (ιδιώτες και συνεταιρισμούς), ώστε να παραληφθεί η επερχόμενη συγκομιδή απρόσκοπτα και να αποφευχθεί ο κίνδυνος πιέσεων των τιμών της σταφυλικής παραγωγής, γεγονός που θα επηρέαζε αρνητικά το αμπελουργικό εισόδημα.

Ο υπουργός δεσμεύθηκε για την εξέταση του αιτήματος για άμεση οικονομική ενίσχυσης των Ελλήνων αμπελουργών, που πλήττονται από την ανυπαρξία ρευστότητας και την επακόλουθη απώλεια εισοδήματος.

Υπογράμμισε ότι έχουν δεσμευθεί κονδύλια από τον προϋπολογισμό του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης (Εθνικό Φάκελο) και από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τον Πράσινο Τρύγο όπως και για την απόσταξη κρίσης, και ότι μελετώνται εξειδικευμένα κριτήρια ένταξης στα δύο αυτά μέτρα.

Τέλος, ο κ. Βορίδης, τόνισε ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα πρόκειται να δημιουργήσει ένα ελκυστικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων με ευνοϊκούς όρους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!