Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Πορτογαλία Η Λισαβόνα συνομιλεί με το Λονδίνο για να εξασφαλίσει «αερογέφυρα» για τον τουρισμό

Η Πορτογαλία και η Βρετανία διεξάγουν συνομιλίες σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν έναν αεροδιάδρομο για τουρίστες που θα επιτρέψει στους βρετανούς επισκέπτες να αποφύγουν την καραντίνα για την Covid-19 όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους, έκαναν γνωστό δύο πορτογαλικές πηγές.

Η εξαρτώμενη από τον τουρισμό οικονομία της Πορτογαλίας έχει δεχθεί σκληρό πλήγμα από την πανδημία και τα lockdowns που επακολούθησαν στην ίδια τη χώρα και στο εξωτερικό και οι αρχές προσπαθούν να διασώσουν τουλάχιστον ένα μέρος της θερινής σεζόν.

Η Βρετανία, η κύρια πηγή τουριστών για την Πορτογαλία, από τις 8 Ιουνίου θα βάζει σε καραντίνα τους ταξιδιώτες που φθάνουν από το εξωτερικό, περιλαμβανομένων των Βρετανών που επιστρέφουν στη χώρα τους. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αυτοαπομονώνονται για 14 ημέρες.

Το 2019, περισσότεροι από 16 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Πορτογαλία και σχεδόν το 20% ήταν Βρετανοί.

Μια πηγή στις συνομιλίες είπε ότι αυτές εξακολουθούν να βρίσκονται σε αρχική φάση.

Μια άλλη πηγή είπε πως η κυβέρνηση ζητάει έναν αεροδιάδρομο για τους πορτογάλους τουρίστες που επισκέπτονται τη Βρετανία και αντιστρόφως και ελπίζει πως ο σχετικά χαμηλός απολογισμός της Πορτογαλίας όσον αφορά τον κορονοϊό, σε σχέση με αυτούς χωρών όπως η Ισπανία ή η Βρετανία, θα ωφελήσει τον τουρισμό.

Ο απολογισμός των νεκρών στην Πορτογαλία (1.330) και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 (30.788) είναι μόλις ένα κλάσμα αυτών της γειτονικής Ισπανίας, που έχει καταγράψει σχεδόν 27.000 νεκρούς και περισσότερα από 235.000 κρούσματα.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει, το υπουργείο Εξωτερικών είπε στο Ρόιτερς πως η Πορτογαλία ζήτησε πρόσθετη πληροφόρηση μετά την απόφαση της Βρετανίας για καραντίνα. Μολονότι δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε πως διεξάγονται συγκεκριμένες συνομιλίες για έναν διάδρομο, δήλωσε πως αισιοδοξεί για την εξεύρεση μιας αποδεκτής λυσης.

«Δεδομένων των αμοιβαίων συμφερόντων, το υπουργείο Εξωτερικών είναι πεπεισμένο ότι θα είναι δυνατό να συμφωνηθεί μια λύση που να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα αυτά, ιδιαίτερα όσον αφορά την ερχόμενη θερινή σεζόν», ανέφερε.

Ο τουριστικός τομέας αντιστοιχεί στο 15% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Πορτογαλίας και ήταν ένας από τους κύριους μοχλούς της ανάκαμψής της μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2010-2014.

Η ξενοδοχειακή ένωση AHP έχει ανακοινώσει πως πάνω από 90% των πορτογαλικών ξενοδοχείων παραμένουν κλειστά μετά το lockdown που επιβλήθηκε τον Μάρτιο και πως αναμένει απώλειες εσόδων έως 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ για το διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!