Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

IHS Markit Ανέκαμψε ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI μετά τα χαμηλά επίπεδα του Απριλίου

Ο καταστροφικός αντίκτυπος του κορωνοϊού στην οικονομία της ευρωζώνης αμβλύνθηκε κάπως αυτό το μήνα καθώς χαλάρωσαν ορισμένα μέτρα περιορισμού που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Αν και ανακοινώνονται ακόμα κρούσματα κορωνοϊού – που έχει προσβάλει πάνω από 5 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει σκοτώσει πάνω από 327.000-- χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία άρχισαν να ανοίγουν τμήματα των οικονομιών τους.

Έχοντας καταρρεύσει τον προηγούμενο μήνα σε αυτό που ήταν μακράν η χαμηλότερη τιμή στα 22 χρόνια που διενεργείται η συγκεκριμένη έρευνα της IHS Markit, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) για την ευρωζώνη, που αντανακλά την κατάσταση της οικονομίας της, ανέκαμψε στις 30,5 μονάδες από τις 13,6 του Απριλίου.

Ωστόσο, αν και η τιμή ήταν πολύ καλύτερη από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, που σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 25,0 μονάδες, απέχει ακόμα πολύ από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

«Η ευρωζώνη κατέγραψε περαιτέρω κατάρρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Μάιο αλλά τα στοιχεία της έρευνας τουλάχιστον αποτυπώνουν καθησυχαστικές ενδείξεις ότι η κάμψη έφθασε μάλλον στο χαμηλότερο επίπεδό της τον Απρίλιο», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit Κρις Γουίλιαμσον.

«Το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου πιθανόν και πάλι να μειωθεί με πρωτόγνωρο ρυθμό, σημειώνοντας πτώση περίπου 10% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο, αλλά η αύξηση στον PMI έρχεται να προστεθεί στις προσδοκίες ότι η κάμψη θα συνεχίζει να μετριάζεται όσο αίρονται περαιτέρω οι περιορισμοί του lockdown προχωρώντας προς το καλοκαίρι».

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters την περασμένη εβδομάδα, προβλέπεται συρρίκνωση 11,3% αυτό το τρίμηνο.

Καθώς οι περισσότεροι πολίτες αναγκάστηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους, η ζήτηση ήταν και πάλι ασθενής, με τον δείκτη νέων εργασιών να διαμορφώνεται στις 28,4 μονάδες από το χαμηλό-ρεκόρ των 13,6 μονάδων του Απριλίου.

Παράλληλα, υπήρξε βελτίωση στον κλάδο των υπηρεσιών, στον οποίο επιβλήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων του lockdown.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών σημείωσε άνοδο στις 28,7 από τις 12,0 του προηγούμενου μήνα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για αύξηση στις 25,0 μονάδες.

Ο προκαταρκτικός δείκτης PMI για τη μεταποίηση αυξήθηκε στις 39,5 από τις 33,4 μονάδες, περισσότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών για 38,0 μονάδες.

Ο δείκτης παραγωγής σχεδόν διπλασιάστηκε στις 35,4 από τις 18,1 μονάδες.

Ο δείκτης τιμών παραγωγής παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων, στις 43,0 συγκριτικά με τις 40,2 μονάδες τον περασμένο μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!