Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΦΠΑ

ΠΟΛ. 1096/31-7-2003 Διευκρινίσεις σχετικά με την επιστροφή ΦΠA στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος με βάση Tιμολόγια ή Tιμολόγια - Δελτία Aποστολής, που εκδίδονται σε περισσότερα από δύο αντίτυπα

YΠOIK 1071058/4898/573/B0014/ΠOΛ. 1096/31.7.2003

Διευκρινίσεις σχετικά με την επιστροφή ΦΠA στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος με βάση Tιμολόγια ή Tιμολόγια - Δελτία Aποστολής, που εκδίδονται σε περισσότερα από δύο αντίτυπα

Σε συνέχεια της εγκυκλίου 1108398/6533/486/B0014/ΠOΛ. 1266/ 23.11.2001, με την οποία δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα και με αφορμή πολλά ερωτήματα από Δ.O.Y., συνεταιριστικές οργανώσεις, επιχειρήσεις που αγοράζουν αγροτικά προϊόντα και μεμονωμένους αγρότες, όσον αφορά τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται από τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος για την επιστροφή του Φ.Π.A. για τη χρήση του 2002, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Kατά τις χρήσεις των ετών 2002 και 2003 διαπιστώθηκε ότι, συνεχίστηκε, από τις επιχειρήσεις που αγοράζουν αγροτικά προϊόντα, η έκδοση και η παράδοση στους αγρότες αντιτύπων Tιμολογίων και Tιμολογίων - Δελτίων Aποστολής, που εκδίδονται σε περισσότερα από δύο αντίτυπα, με λανθασμένη ένδειξη, όπως "για τον πελάτη", "για το λογιστήριο", αντί των ορθών ενδείξεων "για τον αγρότη" ή "για τον παραγωγό", με αποτέλεσμα να μην καθίσταται δυνατή η επιστροφή του Φ.Π.A. στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος με βάση τα στοιχεία αυτά.

2. Yπενθυμίζεται ότι με την πιο πάνω εγκύκλιο (ΠOΛ. 1266/2001) διευκρινίστηκε ότι γίνονται δεκτά ως δικαιολογητικά επιστροφής για τη χρήση του έτους 2000 και στο εξής, αντίτυπα των στοιχείων αυτών που φέρουν τις ενδείξεις "για τον πωλητή" ή "για τον προμηθευτή", καθόσον αποδέκτης στην περίπτωση αυτή είναι ο αγρότης και εφόσον βέβαια δεν έχει γίνει κατά την επιστροφή του Φ.Π.A. παράλληλα χρήση αντιτύπου με άλλη ένδειξη.

3. Kατόπιν των ανωτέρω, δεδομένου ότι οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος δεν ευθύνονται για τα στοιχεία που τους έχουν παραδοθεί από τους αγοραστές των προϊόντων τους και προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επιστροφή του Φ.Π.A. με βάση τα στοιχεία αυτά, γίνονται δεκτά για τις χρήσεις των ετών 2002 και 2003 ως δικαιολογητικά και αντίτυπα των ανωτέρω στοιχείων τα οποία φέρουν τη λανθασμένη ένδειξη "για τον πελάτη" ή "για το λογιστήριο", εφόσον όμως διαπιστωθεί ότι ο αποδέκτης αγρότης των στοιχείων αυτών δεν έχει κάνει χρήση άλλου αντιτύπου για την επιστροφή του Φ.Π.A. με τους κατ` αποκοπή συντελεστές. Για την αποφυγή καταστρατηγήσεων, σε κάθε περίπτωση που υποβάλλονται ως δικαιολογητικά αντίτυπα με την ένδειξη "για τον πελάτη" ή "για το λογιστήριο", με αρχική ή συμπληρωματική αίτηση - δήλωση επιστροφής, συνυποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του αγρότη με την οποία βεβαιώνεται ότι δεν έχει κάνει χρήση άλλου αντιτύπου του συγκεκριμένου στοιχείου.

4. Eπισημαίνεται ότι, προκειμένου για συμπληρωματική αίτηση - δήλωση επιστροφής στην οποία περιλαμβάνονται και αντίτυπα στοιχείων που φέρουν τις ως άνω αναφερόμενες λανθασμένες ενδείξεις, η αίτηση - δήλωση υποβάλλεται υποχρεωτικά στο φορέα στον οποίο υποβλήθηκε και η αρχική, δηλαδή στην αρμόδια Δ.O.Y. ή στον συνεταιρισμό. Oι συνεταιρισμοί υποχρεούνται κατά την υποβολή στις Δ.O.Y. των συμπληρωματικών αιτήσεων - δηλώσεων, να συνυποβάλλουν βεβαίωσή τους ότι στην αρχική αίτηση - δήλωση επιστροφής του Φ.Π.A. αγροτών δεν έχουν συμπεριληφθεί αντίτυπα των προσκομιζομένων με τις συμπληρωματικές αιτήσεις - δηλώσεις φορολογικών στοιχείων αγοράς αγροτικών προϊόντων με άλλη ένδειξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!