Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Σπανάκης Δίκαιη φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων, με την παροχή κινήτρων για οικειοθελή υποβολή δηλώσεων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δίκαιη φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων, με την παροχή κινήτρων για οικειοθελή υποβολή δηλώσεων, ζητάει ο Β. Σπανάκης

Τη δίκαιη φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων, με την παροχή κινήτρων για την οικειοθελή υποβολή δηλώσεων αναδρομικών στις περιπτώσεις που δεν έχουν υποβληθεί, ζητάει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης-Πέτρος Σπανάκης, με Κοινοβουλευτική Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

«Είναι γνωστό ότι στο τέλος του 2019 οι Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ εξέδωσαν ένα πολύ μεγάλο αριθμό Πράξεων Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρων για το οικονομικό έτος 2014. Στις εν λόγω πράξεις περιελήφθησαν σωρευτικά και εισοδήματα για τα οποία οι φορολογούμενοι απέκτησαν δικαίωμα είσπραξης σε προηγούμενα του ημερολογιακού έτους 2013 έτη και ως εκ τούτου έπρεπε να φορολογηθούν διακριτά στα αντίστοιχα οικονομικά έτη πχ. στα οικονομικά έτη 2013,2012 κ.λπ.» αναφέρει ο κ. Σπανάκης και σημειώνει ότι για το ίδιο θέμα είχε καταθέσει σχετική Ερώτηση στις αρχές του έτους (υπ’ αριθμ. πρωτ. 3372/17.01.2020).

«Μέχρι σήμερα για το θέμα αυτό δεν έχει αναληφθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση, με εξαίρεση τη μετάθεση της ημερομηνίας από 29/2/20 σε 29/5/20 κατά την οποία οι οφειλές αυτές καθίστανται ληξιπρόθεσμες (άρθρο 104, Ν. 4670/20). Σημειώνεται ότι οι Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ εξακολουθούν να χρεώνουν τόκους εκπρόθεσμης καταβολής (άρθρο 53, Ν. 4174/2013) και μετά την ψήφισή του  Ν. 4670/20 με αποτέλεσμα η αγωνία, η δυσαρέσκεια και ο εκνευρισμός των συνταξιούχων να επιτείνεται» συνεχίζει ο Βουλευτής του Νότιου Τομέα της Αθήνας και καταλήγει ρωτώντας τον Υπουργό Οικονομικών:

«Επειδή και στο ημερολογιακό έτος 2014 καθώς και στα επόμενα ημερολογιακά έτη, δόθηκαν αναδρομικά που αφορούσαν προηγούμενα έτη, ενδέχεται μεγάλος αριθμός φορολογούμενων να μην έχει υποβάλει τις σχετικές δηλώσεις και να επαναληφθεί η διαδικασία που ακολουθήθηκε για το οικονομικό έτος 2014, η οποία δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στους φορολογούμενους και στις Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Επειδή κάτι τέτοιο δύναται να αποφευχθεί με την παροχή κινήτρων (όπως για παράδειγμα η μη επιβολή προστίμων-τόκων-προσαυξήσεων) για την οικειοθελή υποβολή δηλώσεων από τους φορολογούμενους, για τις ως άνω περιπτώσεις αναδρομικών.

Προτίθεστε να προωθήσετε σχετική νομοθετική ρύθμιση με παροχή κινήτρων για την οικειοθελή υποβολή δηλώσεων αναδρομικών στις περιπτώσεις που δεν έχουν υποβληθεί οι σχετικές δηλώσεις;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!