ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Η επαγγελματική κατάρτιση συνιστά κρίσιμο πυλώνα παρέμβασης και βασική ενεργητική πολιτική απασχόλησης
Κείμενο παρέμβασης που πραγματεύεται το σύστημα των vouchers κατάρτισης δημοσίευσε το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ).
Όπως αναφέρεται, «η τυπική και η μη τυπική εκπαίδευση αποτελούν αυτόνομα συστήματα, τα οποία, ωστόσο, επικοινωνούν, συμπληρώνονται και, σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτείται να συνεργούν, στο πλαίσιο μίας ολιστικής προσέγγισης για τη χάραξη και την υλοποίηση της εθνικής εκπαιδευτικής πολιτικής.
Ειδικότερα, η επαγγελματική κατάρτιση -εκτός της σημαντικής εκπαιδευτικής διάστασής της- συνιστά κρίσιμο πυλώνα παρέμβασης, βασική ενεργητική πολιτική απασχόλησης συνδεδεμένη με την αγορά εργασίας και τη διάρθρωση του παραγωγικού συστήματος».
Σύμφωνα με το κείμενο παρέμβασης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, «το "εργαλείο" των vouchers κυριαρχεί στον σχεδιασμό πολιτικών επαγγελματικής κατάρτισης και στην υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων από το 2012.
Παράλληλα, εφαρμόζεται στο πεδίο της προσχολικής αγωγής, ενώ συχνά κατατίθενται θέσεις και προτάσεις για την επέκτασή του και στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα».
«Με άξονα την επιστημονική τεκμηρίωση, η συνεισφορά μας αναδεικνύει προβληματισμούς και προβάλλει κριτικά αναχώματα γύρω από την κυρίαρχη ρητορική περί ευελιξίας, ανταγωνισμού, αποδοτικότητας και ελευθερίας επιλογής» σημειώνει το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.
Μεταξύ άλλων, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ τονίζει:
«Με επιχειρήματα από τα πεδία της τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, αναδεικνύουμε τα ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, τις προκλήσεις που απορρέουν από τη διεύρυνση των ανισοτήτων και τις αναπλαισιώσεις των πολιτικών διακυβέρνησης και ρύθμισης σε εθνικό επίπεδο».
Επιπροσθέτως, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα μετατόπισης της έμφασης στην ποιότητα των παρεχόμενων προγραμμάτων και επισημαίνει τη σημασία της στοχευμένης ενίσχυσης των δημόσιων πολιτικών προώθησης της ποιότητας της επαγγελματικής κατάρτισης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!