Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΔΘΕΚΑ Β 1046800 ΕΞ 2020 Έκδοση Αδειών Εγκεκριμένου Εξαγωγέα για την προτιμησιακή καταγωγή των εμπορευμάτων κατά την περίοδο ισχύος των μέτρων πρόληψης της εμφάνισης και αντιμετώπισης της διάδοσης του κορωνοιού

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ
ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β΄
Ταχ. Δ/νση: Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας: 10184 Αθήνα
Πληροφορίες: Γ. Μπουργανού
Τηλέφωνο: 210 69 87 493
Fax: 210 69 87 506
E-Mail: d17-c@2001.syzefxis.gov.gr
Url: www.aade.gr

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ
ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: 6Γ9546ΜΠ3Ζ-7ΝΠ
Αθήνα, 21/4/2020
Αριθ. Πρωτ.: ΔΔΘΕΚΑ Β 1046800 ΕΞ 2020

ΠΡΟΣ ‘Όπως Π.Δ.

Θέμα: «Έκδοση Αδειών Εγκεκριμένου Εξαγωγέα για την προτιμησιακή καταγωγή των εμπορευμάτων κατά την περίοδο ισχύος των μέτρων πρόληψης της εμφάνισης και αντιμετώπισης της διάδοσης του κορωνοιού».

Σχετ : Η υπ’ αριθμ. Δ17Γ 5005477 ΕΞ 2012/03-02-2012 Α.Υ.Ο.

Με την ανωτέρω σχετική απόφαση καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την έκδοση της «Άδειας του Εγκεκριμένου Εξαγωγέα» για την απλοποιημένη διαδικασία απόδειξης της Προτιμησιακής Καταγωγής ή της Ελεύθερης κυκλοφορίας των Εμπορευμάτων.

Ωστόσο και με δεδομένη την ισχύ των εκτάκτων μέτρων πρόληψης της εμφάνισης και αντιμετώπισης διάδοσης του κορωνοϊού, οι οικονομικοί φορείς καλούνται, να αναβάλουν όσο είναι εφικτό, την υποβολή της αίτησης για έκδοση άδειας Εγκεκριμένου Εξαγωγέα για μεταγενέστερη χρονική στιγμή.

Επειδή όμως υπάρχουν προτιμησιακές συμφωνίες οι οποίες δεν προβλέπουν την έκδοση πιστοποιητικού EUR.1, παρά μόνο άδεια εγκεκριμένου εξαγωγέα(π.χ. Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών Ε.Ε.-Δημοκρατίας της Κορέας), οι Τελωνειακές Περιφέρειες και οι ΕΛ.Υ.Τ. ενθαρρύνονται να προχωρήσουν, κατά το δυνατό, στο κομμάτι των ελέγχων των κριτηρίων που μπορούν να διενεργηθούν από απόσταση.

Η αίτηση κάθε ενδιαφερόμενης εταιρείας μαζί με τα προβλεπόμενα συνημμένα αυτής μπορεί να γίνει αρχικά αποδεκτή από την Τελωνειακή Περιφέρεια ηλεκτρονικά (εκτός από την προβλεπόμενη υποβολή πρωτότυπων εγγράφων η οποία θα πρέπει να γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο και το αργότερο μέχρι την περίοδο ισχύος των μέτρων πρόληψης διάδοσης του COVID.19). Με βάση αυτά μπορεί να διενεργηθεί ο έλεγχος των απαιτούμενων δικαιολογητικών καθώς επίσης και εάν η εξαγωγική επιχείρηση έχει διαπράξει σοβαρές ή επανειλημμένες παραβάσεις της τελωνειακής ή φορολογικής νομοθεσίας.

Στη συνέχεια τα στοιχεία της αίτησης και τα συνημμένα αυτής, να σταλούν με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο στην αρμόδια ΕΛ.Υ.Τ., προκειμένου να ακολουθήσει ο έλεγχος αξιολόγησης των όρων και προϋποθέσεων (είτε με επίσκεψη στην εταιρεία εάν είναι εφικτό είτε με την υποβολή στοιχείων ηλεκτρονικά) και να συνταχτεί η «έκθεση αποτελεσμάτων ελέγχου» όπως προβλέπεται.

Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω ενεργειών η αρμόδια τελωνειακή Περιφέρεια εκδίδει την «άδεια Εγκεκριμένου Εξαγωγέα». Στην περίπτωση που η εξέταση των κριτηρίων για χορήγηση άδειας Εγκεκριμένου Εξαγωγέα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί για λόγους που σχετίζονται με τον αιτούντα (π.χ. αδυναμία διενέργειας επίσκεψης στις εγκαταστάσεις του), οι τελωνειακές αρχές μπορούν να παρατείνουν την προθεσμία για τη λήψη της απόφασης εφόσον η παράταση ζητηθεί από τον αιτούντα.

O ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!