Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

30/003/000/1545/2020 Κοινοποίηση της υπ΄ αριθ. 30/003/000/332/22-01-2020 (Β΄ 309) Απόφασης του Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. με θέμα «Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασίες υπό τις οποίες επιτρέπεται η ανάμιξη αιθυλικής αλκοόλης με άλλη πρώτη ύλη με σκοπό την εν συνεχεία οξοποίησή της, ως και η ανάμιξη ξυδιού από αλκοόλη με ξύδια των υπολοίπων κατηγοριών»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
1. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ
ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ
& ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α΄
Ταχ. Δ/νση: Αν. Τσόχα 16
Ταχ. Κώδικας: 11521- Αθήνα
Πληροφορίες: Στ. Καραγιάννης
Τηλέφωνο: 210 6479231
Fax: 210 6468272
E-Mail: dat.gcsl@aade.gr
2. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΚ & ΦΠΑ
ΤΜΗΜΑ Β΄
Ταχ. Δ/νση: Καραγεώργη Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας: 10184, Αθήνα
Πληροφορίες: Μ. Ανδρούτσου
Τηλέφωνο: 210 6987413
Fax: 210 6987408,424
E-Mail: finexcis@2001.syzefxis.gov.gr
Url: www.aade.gr

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ:
Αθήνα, 10-4-2020
Αριθ. Πρωτ.: 30/003/000/1545

ΠΡΟΣ:
Ως πίνακας διανομής

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση της υπ΄ αριθ. 30/003/000/332/22-01-2020 (Β΄ 309) Απόφασης του Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. με θέμα «Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασίες υπό τις οποίες επιτρέπεται η ανάμιξη αιθυλικής αλκοόλης με άλλη πρώτη ύλη με σκοπό την εν συνεχεία οξοποίησή της, ως και η ανάμιξη ξυδιού από αλκοόλη με ξύδια των υπολοίπων κατηγοριών».

Σας κοινοποιούμε, για ενημέρωση και εφαρμογή, την αναφερόμενη στο θέμα Απόφαση του Διοικητή Α.Α.Δ.Ε., η οποία δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. Β΄ 309/06-02-2020 και ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσής της.

Η κοινοποιούμενη Απόφαση εκδόθηκε κατ΄ εξουσιοδότηση των σχετικών διατάξεων (άρθρο έκτο, παρ. 1, υποπαρ. 3) του ν. 4303/2014 «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Επείγουσα ρύθμιση για την αναπλήρωση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων λόγω πρόωρης λήξης της θητείας του» (Α’ 136) και άλλες διατάξεις» (Α΄ 231), όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 115 του ν. 4514/2018 «Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις» (Α΄ 14). Με την κοινοποιούμενη Απόφαση καθορίζονται οι ιδιαίτεροι όροι, προϋποθέσεις και ελεγκτικές διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου για τη διασφάλιση της νόμιμης χρησιμοποίησης της παραλαμβανόμενης, προς οξοποίηση, με απαλλαγή από τον Ε.Φ.Κ., αιθυλικής αλκοόλης, η οποία προορίζεται για ανάμιξη με άλλες πρώτες ύλες οξοποίησης (οίνοι, προϊόντα ζύμωσης υγρών εκχύλισης ξηράς σταφίδας, προϊόντα ζύμωσης φρούτων κλπ), καθώς και για την ανάμιξη ξυδιού από αλκοόλη με ξύδια των υπολοίπων κατηγοριών που προβλέπονται στην παράγραφο 1 του άρθρου έκτου «Παραγωγή και διάθεση ξυδιού» του ν. 4303/2014.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι, γενικότερα, τα θέματα παραγωγής και διάθεσης του ξυδιού ρυθμίζονται στις διατάξεις του άρθρου έκτου του ν. 4303/2014 όπως ισχύει, ενώ οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι διατυπώσεις και οι διαδικασίες για την παραλαβή και κατεργασία, από τα οξοποιεία, πρώτων υλών για την παραγωγή ξυδιού οι οποίες, είτε αυτούσιες είτε κατόπιν κατεργασίας, υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ., έχουν καθοριστεί με την Α.Υ.Ο. υπ’ αριθ. ΔΕΦΚΦ 1111872 ΕΞ 2016/21-07-2016 (Β’ 2375), όπως ισχύει.

Ειδικότερα, επί των ρυθμίσεων της κοινοποιούμενης Απόφασης, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

  • Στο άρθρο 1 καθορίζεται ο σκοπός της Απόφασης, δίνονται οι απαραίτητοι ορισμοί και καθορίζονται οι αρμόδιες, για την εφαρμογή της, Υπηρεσίες Ελέγχου (Χημικές και Τελωνειακές Υπηρεσίες).
  • Με το άρθρο 2 καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες κατ’ αρχήν επιτρέπεται η ανάμιξη της αιθυλικής αλκοόλης με άλλες πρώτες ύλες προς οξοποίηση, ως και η ανάμιξη ξυδιού από αλκοόλη με ξύδια των υπολοίπων κατηγοριών, δηλαδή η τήρηση των σχετικών διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας περί ξυδιού και ιδίως των διατάξεων σχετικά με τη μετουσίωση και παραλαβή, από το οξοποιείο, της αιθυλικής αλκοόλης και των άλλων πρώτων υλών οξοποίησης (άρθρο έκτο του ν. 4303/2014 και σχετικές ρυθμίσεις της Α.Υ.Ο. υπ’ αριθ. ΔΕΦΚΦ 1111872 ΕΞ 2016/21-07-2016).
  • Στο άρθρο 3 προβλέπονται οι απαιτούμενες διατυπώσεις και οι διαδικασίες για την ανάμιξη αιθυλικής αλκοόλης με άλλες πρώτες ύλες προκειμένου για την οξοποίησή τους με σκοπό, όπως προαναφέρθηκε, τον έλεγχο της νόμιμης χρησιμοποίησης της αιθυλικής αλκοόλης. Σύμφωνα με τις εν λόγω ρυθμίσεις ο ενδιαφερόμενος οξοποιός οφείλει να ενημερώσει, με σχετική αίτησή του, τις Υπηρεσίες Ελέγχου τουλάχιστον δύο εργάσιμες ημέρες πριν από τη διενέργεια της ανάμιξης. Στη συνέχεια, εφ’ όσον οι Υπηρεσίες Ελέγχου κρίνουν ότι έχουν τηρηθεί οι όροι και οι διαδικασίες που προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία για την παραλαβή της αιθυλικής αλκοόλης και των άλλων πρώτων υλών στο οξοποιείο, μπορεί να λάβει χώρα η ανάμιξη αυτών προς οξοποίηση, πάντοτε υπό τον διοικητικό έλεγχο της Χημικής Υπηρεσίας Ελέγχου. Οι σχετικές διαδικασίες περιλαμβάνουν ενδεχόμενη δειγματοληψία της αιθυλικής αλκοόλης ή/και των άλλων πρώτων υλών προς οξοποίηση εφόσον τούτο κριθεί απαραίτητο από τον αρμόδιο χημικό υπάλληλο, την υποχρεωτική χρήση εγκεκριμένων και ογκομετρημένων δεξαμενών του οξοποιείου για την ανάμιξη, την τήρηση των προβλεπόμενων στις εν λόγω ρυθμίσεις ποσοστών πρώτων υλών κατά την ανάμιξη, τη δειγματοληψία του τελικού προϊόντος ανάμιξης, τη σύνταξη πρωτοκόλλου ανάμιξης και δειγματοληψίας, καθώς και τις απαιτούμενες σχετικές καταχωρήσεις στα βιβλία και στις υποβαλλόμενες, προς τις Χημικές Υπηρεσίες Ελέγχου, μηνιαίες δηλώσεις των οξοποιείων.
  • Στο άρθρο 4 της κοινοποιούμενης Απόφασης καθορίζονται οι διαδικασίες για την ανάμιξη ξυδιού από αλκοόλη με ξύδια των υπολοίπων κατηγοριών, οι οποίες περιλαμβάνουν την πρότερη ενημέρωση της Χημικής Υπηρεσίας Ελέγχου πριν από τη διενέργεια της ανάμιξης για ενδεχόμενη παρουσία χημικού υπαλλήλου της Χημικής Υπηρεσίας Ελέγχου κατά την ανάμιξη, εφ’ όσον αυτό κριθεί απαραίτητο, καθώς και την καταγραφή του τελικού προϊόντος ανάμιξης στα βιβλία και στις υποβαλλόμενες, προς τις Χημικές Υπηρεσίες Ελέγχου, μηνιαίες δηλώσεις των οξοποιείων.
  • Τέλος, στο άρθρο 5 της κοινοποιούμενης Απόφασης γίνεται παραπομπή στις σχετικές διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου έκτου του ν. 4303/2014 αναφορικά με τις εφαρμοζόμενες κυρώσεις για όσους παραβαίνουν τις διατάξεις της εν λόγω Απόφασης.

Οι Χημικές Υπηρεσίες του Γ.Χ.Κ. παρακαλούνται να ενημερώσουν τους οξοποιούς της αρμοδιότητάς τους για την κοινοποιούμενη Απόφαση.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Α.Α.Δ.Ε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!