Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1180/18-6-2002 Οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση των Κωδικών Αριθμών Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ)

YΠOIK 1051876/1305/ΔΜ/ΠΟΛ. 1180/18.6.2002

Οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση των Κωδικών Αριθμών Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ)

Σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας πληροφορούμε τα παρακάτω:

1. Όπως είναι γνωστό με την Α.Υ.Ο. 1008073/173/ΔΜ/26-1-1999 (ΦΕΚ 65 Β/3- 2-1999) "Καθορισμός της Εθνικής Ονοματολογίας των Οικονομικών Δραστηριοτήτων", καθορίστηκαν οι Κωδικοί Δραστηριότητας των Επιχειρήσεων, σύμφωνα με την ταξινόμηση και την περιγραφή του πίνακα της έκδοσης "Εθνική Ονοματολογία των Οικονομικών Δραστηριοτήτων" που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Απόφασης αυτής.

2. Η δημιουργία των Κωδικών Αριθμών Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) υπαγορεύτηκε από την ανάγκη τήρησης ενός πλήρους και σωστού μητρώου των επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα, ο οποίος χρησιμοποιείται όχι μόνο για τις ανάγκες ταξινόμησης της φορολογίας, αλλά είναι ενδεχόμενο να αποτελέσει την ταξινομική βάση δραστηριοτήτων και για άλλους φορείς, όπως γίνεται ήδη με το ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι οι ΚΑΔ θα αποτελέσουν μελλοντικά το βασικό εργαλείο διασταυρώσεων στοιχείων μεταξύ των διαφόρων φορέων του δημόσιου τομέα. Επομένως η ορθή συμπλήρωση των ΚΑΔ από τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να προβούν σε έναρξη ή μεταβολή δρστηριότητας αποτελεί θέμα πρωταρχικής σημασίας, στο οποίο θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση τόσο οι φορολογούμενοι όσο και οι αρμόδιοι υπάλληλοι των ΔΟΥ.

3. Για την ορθή συμπλήρωση των ΚΑΔ επιβάλλεται η συνεργασία μεταξύ του αρμόδιου υπαλλήλου των ΔΟΥ, ο οποίος γνωρίζει τη δομή και τη φιλοσοφία της ονοματολογίας και του δηλούντα τον ΚΑΔ, ο οποίος γνωρίζει επακριβώς τη δραστηριότητα της επιχείρησης, ώστε κατά το δυνατό να βρεθεί από κοινού ο κωδικός εκείνος που πλησιάζει εγγύτερα στην πραγματικότητα. Ο αρμόδιος υπάλληλος πρέπει να κατευθύνει μεθοδικά τον δηλούντα στην προσέγγιση της σωστής δραστηριότητας.

4. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δράσης η καταγραφή των ΚΑΔ θα πρέπει να αποβλέπει στον εγγύτερο προσδιορισμό των πράγματι προβλεπομένων δραστηριοποιήσεων, σε περίπτωση που μια επιχείρηση κάνει για πρώτη φορά έναρξη και δεν έχει ακόμη σαφές πεδίο δράσης, ώστε να αοφεύγεται η καταγραφή πάμπολλων δραστηριοτήτων που ίσως προβλέπονται από το καταστατικό αλλά για τις οποίες δεν υπάρχει προοπτική άσκησης στο άμεσο μέλλον.

5. Περαιτέρω ο δηλών πρέπει να κατευθύνεται από τον αρμόδιο υπάλληλο στη χρησιμοποίηση του οκταψήφιου κωδικού δραστηριότητας, όταν αυτό είναι εφικτό. Σε περίπτωση που κανένας από τους οκταψήφιους κωδικούς δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα πρέπει να καταχωρείται ο εξαψήφιος κωδικός, ο οποίος αποτελεί και τη βάση της κωδικοποίησης. Εάν η δηλούμενη δραστηριότητα καλύπτει γενικά όλους τους κωδικούς που υπάγονται σε έναν πενταψήφιο κωδικό, τότε θα καταχωρείται μόνο ο πενταψήφιος κωδικός. Με το τελευταίο αυτό σκεπτικό θα επιλέγεται και ο τετραψήφιος κωδικός. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγονται οι κωδικοι που περιλαμβάνουν δραστηριότητες που δεν κατονομάζονται, κατά το μέτρο που κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

6. Τέλος διευκρινίζεται ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι των ΔΟΥ θα πρέπει να ενημερώνουν τη Δ/νση Μητρώου σχετικά με με την ύπαρξη δραστηριοτήτων για τις οποίες δεν υπάρχει κωδικός ταξινόμησης ώστε αυτό να ληφθεί υπόψη σε μελλοντικό εμπλουτισμό της ονοματολογίας των Κωδικών Αριθμών Δραστηριοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!