Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Π.Ο.Ο.Ε.Ε. Άμεση εξειδίκευση των μέτρων στήριξης και μεταφορά προθεσμιών φορολογικών, ασφαλιστικών και άλλων υποχρεώσεων για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και κάθε άλλης μορφής οντότητες.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ 
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ 
ΓΑΜΒΕΤΤΑ 4 – ΑΘΗΝΑ-10678 – ΤΗΛ. 2103810122 
Α.Φ.Μ. 999184257 Δ.Ο.Υ. Α' Αθηνών 
E-mail: pooeeelladas@gmail.com 

Αθήνα 26/03/2020 

Προς:

- Υπουργό Οικονομικών κ. Xρήστο Σταικούρα
- Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννη Βρούτση
- Υπουργό Ανάπτυξης κ. Αδωνη Γεωργιάδη
- Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο
- Διοικητή Ανεξάρτητης ΑρχήςΔημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε) κ. Γεώργιο Πιτσιλή
- Διοικητή ΕΦΚΑ κ. Χρήστο Χάλαρη 

ΘΕΜΑ: Άμεση εξειδίκευση των μέτρων στήριξης και μεταφορά προθεσμιών φορολογικών, ασφαλιστικών και άλλων υποχρεώσεων για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και κάθε άλλης μορφής οντότητες. 

Κύριοι Υπουργοί, κύριοι Διοικητές 

Σε συνέχεια της από 20/3/2020 επιστολής και ενόψει των εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε κάποια θέματα που απασχολούν άμεσα τον κλάδο μας αλλά και πολλές επιχειρήσεις. 

1. Ο κλάδος μας βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή και στηρίζει πάντα (το έχει αποδείξει εμπράκτως μέχρι σήμερα) όλα τα νέα μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών της αγοράς, την εξέλιξη των πληροφοριακών συστημάτων όλων των υπουργείων και κάθε άλλη προσπάθεια που οδηγεί στην καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης εργαζομένων και επιχειρήσεων. Δεν καταλαβαίνουμε λοιπόν την εξαίρεση του κλάδου μας, όπως και άλλων επιστημονικών επαγγελμάτων, από την επιδότηση των 800 € παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την επιδότηση όλων των πληττόμενων κλάδων της οικονομίας. Οι Οικονομολόγοι Φοροτεχνικοί και αυτή τη φορά θα «βάλουν πλάτη» για να μπορέσει να σταθεί η χώρα και η οικονομία της όρθια, αλλά όπως είναι φυσικό δεν θα μπορέσουν να χρεώσουν και να εισπράξουν από επιχειρήσεις που είτε έχουν κλείσει είτε έχουν σχεδόν μηδενικό τζίρο. Σας ζητάμε λοιπόν να μην εξαιρέσετε τον κλάδο μας από την επιδότηση αυτή και να προβείτε στην τροποποίηση των ΚΑΔ που αναφέρονται στο δελτίο τύπου της 24/3/2020 σχετικά με την ένταξη των οικονομολόγων Φοροτεχνικών. Επειδή πολλοί συνάδελφοι χρησιμοποιούν τον ΚΑΔ 69.20 ο οποίος εμπεριέχει τους ΚΑΔ 69202, 69203 & 69204 δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης που νομοθετούνται. 

2. Ζητάμε άμεσα χωρίς άλλες καθυστερήσεις, να τροποποιηθούν οι προθεσμίες, πέραν της καταβολής που ήδη έχετε νομοθετήσει και όλων των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων που προκύπτουν από τη φορολογική και ασφαλιστική νομοθεσία, για όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για όσες είναι κλειστές με βάση τις Π.Ν.Π. που έχουν εκδοθεί και τις Κ.Υ.Α.. Ένα ευέλικτο χρονοδιάγραμμα χωρίς την υποβολή προστίμων και προσαυξήσεων για να μπορέσουν και οι επιχειρήσεις και ο κλάδος μας, να ανταποκριθεί στην τρέχουσα συγκυρία , θεωρούμε ότι θα ήταν αρκετό για να ομαλοποιηθεί η όλη κατάσταση. Σκεφθείτε το φόρτο εργασίας των φοροτεχνικών γραφείων στην περίοδο αυτή, τη μείωση των ωρών εργασίας του προσωπικού των γραφείων μας, τη μείωση του προσωπικού λόγω λήψης άδειας ειδικού σκοπού, τη δυσκολία μετακίνησης προς τις επιχειρήσεις πελάτες μας και το κυριότερο τη δυσκολία στη διαδικασία παραλαβής παραστατικών για ενημέρωση των βιβλίων τους από κλειστές επιχειρήσεις. 

3. Θεωρούμε επίσης σωστό ότι στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων πρέπει να ενταχθούν και οι προσωπικές εταιρείες όπως και όλα τα ομόρρυθμα μέλη αυτών που είναι υποχρεωμένα να προσφέρουν την προσωπική εργασία τους σε όφελος της εταιρείας. 

4. Πέραν των παραπάνω απαιτείται να δοθεί επαρκής χρόνος πέραν της 31/3/2020 για την υποβολή των δηλώσεων των εργοδοτών, στο ΕΡΓΑΝΗ, για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας βρίσκεται σε αναστολή. Η καθυστέρηση εξειδίκευσης των μέτρων με Υπουργικές αποφάσεις , δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα στην λήψη αποφάσεων από τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα δεδομένα και τον απαραίτητο χρόνο για να αποφασίσουν σωστά τα μέτρα που θα πάρουν για να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και σε πολλές από αυτές τίθεται και θέμα επιβίωσης. 

5. Επειδή οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και τα ερωτήματα των επιχειρήσεων που δημιουργούνται πολλά. Επειδή οι επιχειρήσεις θέλουν και πρέπει να μπορέσουν να υλοποιήσουν νόμιμα τα μέτρα που λαμβάνετε σαν κυβέρνηση και για να μπορέσουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων να αφουγκραστούν την αγωνία της αγοράς και τους προβληματισμούς του κλάδου μας, θεωρούμε ότι θα ήταν σωστό να δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής ερωτημάτων για την ερμηνεία των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. 

6. Να εκδοθούν άμεσα όλες οι Υπουργικές αποφάσεις , όπως αναφέρονται στις Π.Ν.Π. καθώς στα Δελτία τύπου που έχουν εκδοθεί 

Σας επαναλαμβάνουμε ότι η Ομοσπονδία μας σαν φορέας οικονομολόγωνΛογιστών Φοροτεχνικών , έχει σε μέγιστο βαθμό αντιληφθεί την εξαιρετικά δυσχερή θέση που έχουν περιέλθει οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στη χώρα μας και με το δεδομένο αυτό ζητά να συνεργαστεί μαζί σας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όλες τις κυβερνητικές εξαγγελίας και να βγούμε όλοι από αυτή τη κρίση όσο το δυνατό πιο δυνατοί. Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας 

Άρης Παπανδρέου Δημήτριος Λογοθέτης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!