Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων Τοποθετήσεις του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, και του Υφυπουργού, κ. Γιάννη Τσακίρη, στην παρουσίαση της 3ης δέσμης μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού

Υπουργείο Ανάπτυξης
και Επενδύσεων

Αθήνα, 20 Μαρτίου 2020

Δελτίο Τύπου

Τοποθετήσεις του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, και του Υφυπουργού, κ. Γιάννη Τσακίρη, στην παρουσίαση της 3ης δέσμης μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Μετά την προχθεσινή μας συνέντευξη τύπου, το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων έλαβε την πρωτοβουλία να προειδοποιήσει τις εισπρακτικές εταιρείες λόγω των συνεχών καταγγελιών που είχαμε για πολλές τηλεφωνικές οχλήσεις για την είσπραξη των οφειλών.

Μετά από την πρωτοβουλία μας και τις δημόσιες ανακοινώσεις μου, ακολούθησε πολύωρη τηλεφωνική σύσκεψη μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Σταϊκούρα, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

Το αποτέλεσμα της χθεσινής αυτής συνομιλίας μας είναι κάτι πολύ ευρύτερο από την αρχική μας ανακοίνωση.

1ον. Συγκεκριμένα, τόσο η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών όσο και η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις συμφώνησαν να προσφέρουν με ένα τηλεφώνημα σε όλους τους δικαιούχους του επιδόματος των 800 ευρώ τρίμηνη αναστολή στην πληρωμή των πάσης φύσεως χρεών τους.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι βιώνουν μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους λόγω του κορωνοϊού, θα μπορούν να αναβάλουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις και να διατηρήσουν βιώσιμη την οικονομική τους θέση.

Επιπλέον, όλοι οι δανειολήπτες, που τεκμηριωμένα εμπίπτουν στις κατηγορίες των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κωρωνοϊό, δικαιούνται κι αυτοί να λάβουν τρίμηνη αναστολή των πάσης φύσεως χρεών τους. Εάν το επιθυμούν, μπορούν μάλιστα να ζητήσουν στην παρούσα συγκυρία εξατομικευμένες και εξαιρετικά ευνοϊκότερες από ότι στο παρελθόν ρυθμίσεις των πάσης φύσεως χρεών τους.

Επειδή, παράλληλα, πρέπει να διαφυλάξουμε την κουλτούρα πληρωμής στη χώρα που με πολύ κόπο χτίσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και εμείς ζητήσαμε και εκείνοι ζήτησαν όσοι δεν έχουν πληγεί από την παρούσα οικονομική κρίση να συνεχίσουν κανονικά να πληρώνουν τις δόσεις τους έτσι ώστε να βελτιώσουμε το δυνατόν τη θέση της οικονομίας μας την επομένη της κρίσης όταν θα έχουμε και το μεγάλο στοίχημα να ξαναβάλουμε μπρος τη ζωή μας όπως την είχαμε πριν.

Όλες αυτές οι κατηγορίες ωφελούμενων με αναστολή καταβολής χρεών, όπως λέχθηκε πριν από τον κύριο Σταϊκούρα, μπορούν να διευρύνονται και θα διευρύνονται όσο η κρίση προχωράει και περισσότεροι θα υφίστανται τις συνέπειές της.

Το σύνθημα της κυβερνήσεως παραμένει: όλοι μαζί θα πάμε μπροστά και κανένας δεν μένει πίσω.

Εδώ οφείλω να κάνω μια προειδοποίηση για τη συμφωνία που κάναμε εχθές: Δεν θα υπάρξουν πλέον συνεχείς οχλήσεις στους δανειολήπτες.

Τόσο οι εισπρακτικές εταιρείες, που είναι σε εξαιρετικά ασφυκτικό πλαίσιο, όσο και οι δικηγορικές εταιρείες, που λόγω νομοθετικής παραλείψεως του παρελθόντος δεν είναι ακριβώς στο ίδιο πλαίσιο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν οι καταγγελίες περί συνεχών οχλήσεων συνεχιστούν, αυτή η συμφωνία δεν θα ισχύσει και θα προχωρήσουμε σε ακόμα δραστικότερα μέτρα.

Πιστεύω ότι τώρα, όπως έχω πει πολλές φορές, όλοι κρινόμαστε και στη φάση αυτή, για τον κλάδο αναφέρομαι, και οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης, οι εισπρακτικές και οι δικηγορικές, που αναλαμβάνουν την είσπραξη χρεών.

Σε κάθε περίπτωση, όποιος πλήττεται από την κρίση δεν θα πρέπει να ενοχλείται.

2ον. Όσον αφορά την αγορά των αντισηπτικών και των μασκών.

Σήμερα δημοσιεύεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που μας δίδει το νομοθετικό εργαλείο για να πολεμήσουμε εκείνους που προσπαθούν να κερδίσουν από αυτήν την κρίση.

Ήδη η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτού, η Ελληνική Αστυνομία και η Περιφέρεια Αττικής συνεργάζονται ώστε συνεργεία ελέγχου να βρεθούν στους δρόμους άμεσα.

Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει δειγματοληπτικά όσον αφορά στις τιμές από χθες, θα ενταθούν σήμερα και αύριο και τα πρώτα πρόστιμα θα επιβληθούν την επόμενη εβδομάδα σε εκείνους που έχουν ανεβάσει παράλογα τις τιμές τους, εκμεταλλευόμενοι την παρούσα κρίση.

Θέλω να διαβεβαιώσω το καταναλωτικό κοινό ότι επάρκεια υφίσταται. Σε έλεγχο που κάναμε χθες, όλες οι παραγγελίες από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ είχαν παραδοθεί κανονικά στην ώρα τους από το πρωί, όμως το απόγευμα είχε ήδη παρατηρηθεί έλλειψη, κυρίως διότι προφανώς δεν έχει τηρηθεί η οδηγία μας για τα τρία τεμάχια ανά πελάτη.

Με τη δημοσίευση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, η οδηγία αυτή γίνεται νόμος του κράτους και θα υπάρξουν σοβαρές ποινές σε όποιον δεν την τηρεί.

Θα πρέπει όλοι να σκεφτούμε ότι ανάγκες έχουν και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας και όχι μόνο εμείς. Εάν τηρηθούν οι κανόνες, η επάρκεια της αγοράς είναι απολύτως εξασφαλισμένη.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός, κ. Παπαθανάσης, έχει αναλάβει το συντονισμό για την επιτάχυνση των διαδικασιών παραγωγής αντισηπτικών, έτσι ώστε και τις επόμενες εβδομάδες να μην υπάρχει καμία έλλειψη στην αγορά.

Όσον αφορά δε, επαναλαμβάνω, στην αισχροκέρδεια, τα πρώτα πρόστιμα θα επιβληθούν στους κερδοσκόπους που δεν καταλαβαίνουν ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες όλοι κρινόμαστε.

Σίγουρα, εάν δεν μπορέσουμε να βρούμε λύσεις, κάθε άλλο όπλο που έχει η πολιτεία στη διάθεσή της, είναι στο τραπέζι και θα εφαρμοστεί.

3ον. Προχθές ανακοινώσαμε με τον αρμόδιο Υφυπουργό, τον κ. Τσακίρη, τη δημιουργία εγγυοδοτικού ταμείου για μετά την κρίση, για την ώρα που θα ξανανοίξουν οι επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να δώσουν δάνεια με εγγύηση από χρήματα Ευρωπαϊκά, έως 3 δισεκατομμύρια.

Μετά την προχθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης και τις συνεχείς μας επικοινωνίες με τις Ευρωπαϊκές αρχές, δηλώνω σήμερα ότι η σχετική παρέμβαση, εάν χρειαστεί για την οικονομία μας, δύναται να ανέλθει σε χορηγήσεις δανείου κεφαλαίου κίνησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών

έως 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, διπλασιάζουμε το σχετικό ποσό.

Στόχος μας είναι, όταν με το καλό η πανδημία περάσει, αμέσως να βάλουμε μπρος ξανά την ελληνική οικονομία και είμαι απολύτως βέβαιος ότι αυτό θα το πετύχουμε με τη συνεργασία όλων μας, με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πολύ καλή πραγματικά συνεργασία που έχουμε μεταξύ μας και ευχαριστώ όλους τους συναρμοδίους Υπουργούς».

Γιάννης Τσακίρης:

«Όσον αφορά στη ρευστότητα στην αγορά για τις επιχειρήσεις, όλες αυτές οι δράσεις που ανακοινώνουμε θα γίνουν με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο συνδυασμού χρηματοδοτικών πηγών, είτε αυτές είναι εθνικές είτε είναι ευρωπαϊκές και από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έτσι ώστε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή μόχλευση με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων είναι σε συνεχή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να δούμε περαιτέρω μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν.

Είμαι πεπεισμένος ότι η κρίση, όταν περάσει, θα μας έχει κάνει όλους σοφότερους, δικαιότερους και πιο κοινωνικά υπεύθυνους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!