Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΣΕΒΕ Ενημέρωση για κορωνοϊό - Νέες οδηγίες

ΣΕΒΕ

13 Μαρτίου 2020

Δελτίο Τύπου

Ενημέρωση για κορωνοϊό - Νέες οδηγίες

Σε σχέση με το μείζον επίκαιρο θέμα της λήψης μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας μέσω πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 σε χώρους εργασίας,  προωθούμε τις δύο πιο πρόσφατες ενημερωτικές εγκυκλίους των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας.

  • Ενημέρωση Υπουργείου Υγείας https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metadotika-kai-mh-metadotika-noshmata/c388-egkyklioi/6816-odhgies-prostasias-apo-koronoio-stoys-xwroys-ergasias?fdl=16334
  • Ενημέρωση Υπουργείου Εργασίας https://www.ypakp.gr/uploads/docs/12308.pdf

Σκοπός των εν λόγω εγκυκλίων είναι η ενημέρωση σχετικά με τη λοίμωξη από τον εν λόγω ιό, καθώς και η ενημέρωση των εργαζομένων σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα του κορωνοϊού COVID-19, τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος και τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του ιού.

Υπενθυμίζουμε ότι αρμόδιος φορέας για την παροχή σχετικής ενημέρωσης είναι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19), του Υπουργείου Υγείας. Από τον οργανισμό παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα της λοίμωξης, τον τρόπο μετάδοσης, επιδημιολογικά στοιχεία καθώς και οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνονται.

Στη σελίδα του οργανισμού υπάρχουν διαθέσιμες οδηγίες προφύλαξης για το κοινό αλλά και ειδικότερες οδηγίες, για κατηγορίες εργαζομένων που θεωρούνται περισσότερο εκτεθειμένες στον κίνδυνο, όπως είναι τα πληρώματα αεροσκαφών, τραίνων και πλοίων, οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία και λοιπά τουριστικά καταλύματα, οι εργαζόμενοι στην αστυνομία, σε σχολικές μονάδες και φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, τα πληρώματα ασθενοφόρων, κλπ.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προφύλαξης στους εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, βασική υποχρέωση των εργοδοτών είναι η λήψη κάθε μέτρου που απαιτείται, ώστε να εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι και οι τρίτοι, που τυχόν παρευρίσκονται στους χώρους εργασίας, από κάθε κίνδυνο που μπορεί να απειλήσει την υγεία τους (N. 3850/2010 «Κύρωση του Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων»).

Στο πλαίσιο αυτό, υποχρέωση των εργοδοτών, σε συνεργασία με τον Ιατρό Εργασίας, εφόσον απασχολείται, αποτελεί και η λήψη των κατάλληλων μέτρων πρόληψης της διάδοσης της νόσου στους χώρους εργασίας και η εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας που αφορούν ιδίως στην προστασία της υγείας των εργαζομένων, μέσα από την ενημέρωσή τους και τη διάθεση των απαραίτητων υλικών και μέσων για το σκοπό αυτό.

Υποχρεώσεις υφίστανται και από την πλευρά των εργαζομένων, μεταξύ άλλων, με την αυστηρή τήρηση μέτρων ατομικής υγιεινής και προσεκτική υγιεινή των χεριών που αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας κατά των λοιμώξεων.

Eξειδικευμένη πληροφόρηση για περιπτώσεις πιθανής επαφής με ύποπτο κρούσμα, καθώς και για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται παρέχεται από τον ΕΟΔΥ και στα τηλέφωνα 210 5212054 (όλο το 24ωρο) και 210 5212000.

Σημειώνουμε ότι χθες, Πέμπτη 12.3.2020, δημοσιεύθηκε και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου “Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του.”

Το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών  Υποθέσεων ως αρμόδιος φορέας για την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων έχει αναλάβει στο πλαίσιο της ενιαίας και συνολικής κυβερνητικής προσπάθειας για την ανάσχεση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων του κορωνοϊού στην Ελλάδα, πρωτοβουλία με μία σειρά συνεκτικών παρεμβάσεων https://www.ypakp.gr/uploads/docs/12303.pdf.

Ως προς τις μεταφορές, στην ιστοσελίδα της ΟΦΑΕ https://ofae.gr/el/nea/driving-restrictions/enhmerwseis-ana-xwra-gia-thn-epidhmia-toy-covid-19/ αποτυπώνονται τα μέτρα προστασίας που λαμβάνει κάθε χώρα κατά της εξάπλωσης του COVID-19 και που επηρεάζουν τις οδικές επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του World Road Transport Organisation – IRU.  Η ιστοσελίδα ενημερώνεται με κάθε νέα επίσημη ανακοίνωση του IRU.

Τέλος, ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς τους Εισαγγελείς της χώρας:

“Με αφορμή τα διαθέσιμα επιδημιολογικά φαινόμενα της νόσου του κορωνοϊού και την έκδοση διατάξεων από τις αρμόδιες αρχές για λήψη μέτρων προς πρόληψη, υγειονομική παρακολούθηση και περιορισμό της διάδοσης της νόσου, κρίνουμε σκόπιμο, να επισημάνουμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας από τις διατάξεις των άρθρων 19 παρ1 γ και 24 παρ. 5 στοιχ. α’ ν. 1756/1988, ότι εκτός επιφυλασσομένων, στις διατάξεις αυτές, ιδίων ποινικών κυρώσεων σε βάρος όσων τις παραβαίνουν, πρωτίστως, διεκδικεί, συναφώς, την εφαρμογή της η βασική πρόβλεψη του άρθρου 285 ΠΚ, που απειλεί συντρεχόντων των όρων της και υπό τις διαβαθμίσεις της, εξαιρετικά αυξημένες ποινικές κυρώσεις εναντίον όσων παραβιάζουν τα μέτρα που νομίμως έχουν διαταχθεί για ν’ αποτραπεί η διάδοση της νόσου, προσβάλλοντας, με τη συμπεριφορά τους, θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά ζωής, σωματικής υγείας κ.λπ.) ή θέτοντας αυτά σε κίνδυνο.”

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης της νόσου COVID-19, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) μείωσε τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη από 2,9% σε 2,4% για το 2020, ενώ σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), τα διαφυγόντα κέρδη σε παγκόσμιο επίπεδο από την εξάπλωση του Κορωνοϊού, θα κυμανθούν μεταξύ 1 τρις. και 2 τρις δολάρια.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο φορέα, ο ιός θα κοστίσει στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας 50 δις. δολάρια σε εξαγωγές.

Αντίστοιχα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (World Trade Organization) ανακοίνωσε ότι το παγκόσμιο εμπόριο υπηρεσιών θα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα, με τον δείκτη Services Trade Barometer να διαμορφώνεται σε 96,8 στο α’ τρίμηνο 2020, έναντι 98,4 τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τέλος, ένα πλάνο για το πώς οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της εξάπλωσης του ιού εξέδωσαν με σχετικό δημοσίευμα η EY, η Deloitte και η KPMG, ενώ το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) ανέπτυξε 3 πιθανά σενάρια σχετικά με την επίδραση που δύναται να έχει η επιδημία στις οικονομικές συνθήκες της Ελλάδας.

Επειδή οι σχετικές πληροφορίες ανανεώνονται συνεχώς, σας παραπέμπουμε στα παρακάτω:

  • 24ωρη τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας 1135
  • Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19
  • Υπουργείο Υγείας https://www.moh.gov.gr/
  • Yπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων https://www.ypakp.gr/
  • Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας https://www.civilprotection.gr/el
  • Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (European Centre for Disease Prevention and Control) https://www.ecdc.europa.eu/en, βλ. και Outbreak of novel coronavirus disease 2019 (COVID-19): increased transmission globally – fifth update (02.03.20) ,
  • World Health Organisation https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

Θα είναι, νομίζουμε, σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι, πέραν των όποιων οδηγιών, συστάσεων, μαζικών μέτρων και κυρώσεων της επίσημης πολιτείας, η προσωπική ευθύνη θα καθορίσει σημαντικά την έκταση του προβλήματος της δημόσιας υγείας και των επιπτώσεών του σε όλους τους τομείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!